Zaštitite računar od ovog USB stika! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštitite računar od ovog USB stika!

Ne samo da će vam svojim softverom upasti u sistem neopaženo, nego će nastaviti da špijunira čak i kad ga izvučete iz USB utičnice!

 Izvor: YouTube/Screenshot

Na internetu se pojavila priča o jeftinom, moćnom i vrlo opasnom načinu na koji se korisnički podaci mogu ukrasti i zloupotrebiti. Ovog puta reč je o PoisonTap modifikaciji Raspberry Pi računara, koja košta svega pet dolara i lako može da se napravi ili naruči onlajn.

Ako neko iz vaše blizine reši da pokrade gotovo sve iz vašeg računara, što se podataka tiče, može to da uradi prostim stavljanjem ovog USB stika u vaš PC i za manje od minuta „držaće vas u šaci“.

OPREZ: Ovaj USB ubija svaki računar!

Kad PoisonTap bude uključen u USB utičnicu računara (PC i Mac) pretvara se da je Ethernet interfejs povezan na internet, pa ga računar prihvata automatski, gaseći zahtevnu (po bateriju) Wi-Fi vezu. Nakon toga PoisonTap zaobilazi čak i zaključan ekran i lozinku za otključavanja, a zatim na računar (sistem može ostati i dalje zaključan tj. u „sleep“ modu) instalira „backdoor“, preko kojeg dolazi do korisničkih podataka i šalje ih hakeru.

Izbacili klasičan USB i 3.5 mm audio utičnicu

Sve ovo dešava se munjevitom brzinom, za svega 30-ak sekundi i neće pomoći ni najjača lozinka, jer se PoisonTap i ne bori s njom tj. ne razbija je, nego je zaobilazi.

Cilj napada je prikupljanje podataka i „kolačića“ iz sistema računara, koji se prebacuju na nalog hakera, odakle se mogu iskoristiti za plasiranje reklama i oglasa svuda na računar žrtve ili za krađu novca i drugih resursa. Po principu „čoveka u sredini“ (man-in-the-middle), putem „backdoor“ pristupa PoisonTap nastavlja da prikuplja sve podatke korisnika i nadzire sve procese u računaru, objavio je TechCrunch.

PoisonTap - exploiting locked machines w/Raspberry Pi Zero
Izvor: Samy Kamkar.

Kako se zaštititi od PoisonTap napada:

- Uključite mod hibernacije računara, ne „sleep“ mod
- Ugasite veb pregledače svaki put kad napustite računar
- Redovno, svaki dan, čistite „keš“ memoriju
- Uključite potpunu enkripciju diska s podacima
- Deaktivirajte USB utičnice koje nikad ne koristite.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

PoisonTap Izvor: Promo/PoisonTap

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi