YOUTUBE CENZURA? Pa, naravno da postoji! (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

YOUTUBE CENZURA? Pa, naravno da postoji! (VIDEO)

YouTube mreža pokušala je da odvrati novinarku iz Francuske od nezgodnih političkih i ekonomskih pitanja važnom gostu - predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru.

  Izvor: Promo/YouTube Screenshot
L'interview de Juncker que Youtube et l'UE ne voulaient pas (version complète)
Izvor: Le Corps La Maison L'esprit Laetitia.

Francuskinja Letisija Nadži, koja je intervjuisala predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, tvrdi da je bila pod pritiskom YouTube mreže "da ne postavlja teška pitanja".

Nadži, koja ima 60.000 pratilaca na svom YouTube kanalu, gde daje savete u vezi čovekove okoline, izabrana je za evropsku verziju intervjua kakav je nedavno na YouTube sajtu dao američki predsednik Barak Obama, prenosi AFP.

Ona je rešila da Junkera pita o poreskoj politici u njegovom rodnom Luksemburgu i kako se ta članica EU odnosi prema profitu multinacionalnih kompanija. U neredigovanoj verziji intervjua postavljenog na YouTube, ona je pitala Junkera "da li smatra da je kao bivši minisar finansija i premijer Luksemburga najbolja osoba da "okonča ovu nepravdu".

Poznati YouTube-ri pred sudom zbog ilegalnog klađenja

Nadži kaže da se YouTube protivio tom pitanju i na video snimku koji je postavila u nedelju vidi se jedan službenik te mreže, koja je u vlasništvu Google kompanije, kako pokušava da je odvrati od tog pitanja pre snimanja. Čovek čije je lice zamagljeno čuje se kako joj kaže: "to je ekstremno teško pitanje za gospodina Junkera, jer ulazite u kompanije i lobiranje. Takođe, ne želite da uvredite Evropsku komisiju, YouTube, sve ljude koji veruju u vas. Bar ne ukoliko želite da imate dugu karijeru na YouTube mreži".

Pogledajte "momenat cenzure" (ako je potrebno, uključite titlove na engleskom jeziku klikom na polje u videu):

Comment Youtube m'a menacée pour plaire au président Juncker
Izvor: Le Corps La Maison L'esprit Laetitia

Nadži u komentaru na tom sajtu kaže da je "u jednom trenutku osetila kao da joj prete". Ona je, takođe, pitala Junkera šta misli o odluci svog prethodnika Baroza da ode u američku investicionu banku Goldman Saks. Kaže da je bila iznenađena kad je posle intervjua pozvana u sedište Google kompanije, gde joj je ponuđen jednogodišnji ugovor "ambasadora" te kompanije. Iako je, kako navodi, to bio posao "njenih snova", ona je odbila, jer nije htela da bude "izmanipulisana."

YouTube negira da je vršio pritisak na Nadži i kaže da su samo tražili da se prema Junkeru "odnosi sa poštovanjem“. Evroska komisija negira da je tražila da vidi pitanja unapred.

Video od DVE MILIJARDE pregleda!

Ko psuje nepodoban je za YouTube...

Junker je "proveo 25 godina u javnom životu i odgovarao je na pitanja nekih od najiskusnijih novinara našeg vremena. Njemu niti je potrebno niti bi dozvolio da neko pokuša da ublaži pitanja koja mu se postavljaju", navodi Komisija u saopštenju, uz napomenu da se Junker bio "veoma zadovoljan" intervjuom.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA