Apple plaća najveću kaznu ikad: 13 milijardi evra! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple plaća najveću kaznu ikad: 13 milijardi evra!

Kompanija Apple gotovo da nije plaćala porez u EU, navodi Evropska komisija.

  Izvor: MONDO portal.

Apple i irska vlada dogovorili su "paket" mera i saradnju usled koje Apple gotovo da nije ni plaćao poreze Evropskoj uniji, što je (pogađate) protivno EU zakonima koji su na snazi i zbog toga je Evropska komisija donela odluku da kazni kompaniju iz Kupertina sa rekordnih 13 milijardi dolara kazne i naplati joj porez koji duguje.

Novi iPhone stiže 7. septembra!

Apple i vlada Irske odmah su najavili žalbu, a odluka EU toliko je razbesnela Vašington, da je zaprećeno da bi ovo moglo značajno da naruši ekonomske odnose SAD i EU.

Da razjasnimo situaciju, Irska je ponudila kompaniji Apple da evropsko sedište kompanije bude u Dablinu, uz minimalan porez koji će Apple plaćati, daleko ispod stope od nešto više od 20 odsto, koliko je zakonom propisano u EU. Zbog toga je Evropska unija reagovala preko svojih tela zaduženih za regulaciju konkurentnosti na tržištu i za utaju poreza, i pored toga što je ugovor između Irske i američke kompanije "čist", ipak po zakonima EU takav ugovor je - nemoguć. Irske "povlastice" omogućile su da Apple plaća drastično manji porez na zaradu (i dobit) zbog čega je, pravno gledano, američka kompanija utajila porez u EU.

Dogovor Irske i kompanije Apple pod istragom je od 2014, a Margaret Vestager, evropska predstavnica za tržišnu ekonomiju, ponovila je stav EU da vlasti svake od država članica ne smeju da daju poreske olakšice ma kojima kompanijama, i da se to smatra pomaganjem od strane države tj. narušavanjem fer tržišnog poslovanja.

"Demaskirana" tajnovita Apple iPhone 7 pozivnica

Evropska komisija sad ponovo traži da Apple plati više od 13 milijardi evra na ime odštete i sudskih troškova, što je skoro 15 milijardi američkih dolara po trenutnom kursu.

Apple i irski zvaničnici oštro su se usprotivili ovakvom potezu EU i, kako prenosi Bloomberg, žaliće se evropskom pravosuđu na odluku koju je donela Evropska komisija. Agencija AFP objavila je da će odluka EU imati loše posledice na odnose SAD i EU, koji su ionako već narušeni međusobnim optužbama za otežano poslovanje firmi i na jednom i na drugom tržištu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA