Rumunija, silicijumska dolina Evrope | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rumunija, silicijumska dolina Evrope

Bukurešt vodi na listi najboljih gradova idealnih za razvoj tehnološke i startap scene!

 Izvor: Thinkstock
bukurešt Izvor: Thinkstock

Jedna od najsiromašnijih članica Evropske unije i njen glavni grad, Bukurešt, imaju potencijal da postanu najveći evropski tehnološki "hub". Setimo se samo vremena inflacije, koje nije bilo davno, Rumuni su na pijacama prodavali tehniku za jednu ili "dve črvene", a sutra bi vrlo lako mogli da oblikuju izgled i rad mnogih tehničkih sprava ili industrije (i ne samo tehnničke), koje ćemo i mi kupovati od njih za mnogo veće pare. Bez namere da bilo koga uvredimo ovim poređenjem, ono na najbolji način ilustruje napredak Rumunije u IT sektoru od tada.

I dok se Srbija bori sa "nestašicom" IT stručnjaka, istovremeno držeći potencijal da bude tehnološki "zamajac" regiona, Rumunija vredno radi na tome da postane "silikonska dolina" Evrope, a drugi je tako već prepoznaju.

Rumunija svoj položaj i "kandidaturu" opravdava postojanjem čak 170 startap-ova, i radom tri univerziteta, sa solidnom bazom talenata u IT i tehnološkom domenu, koja se konstantno usavršava. Ipak, ono što je glavna prednost Bukurešta u odnosu na evropske konkurente, pa i Srbiju, jeste sjajno razvijena digitalna i internet infrastruktura. Zahvaljujući pametnom, planiranom i kontinuiranom ulaganju u razvoj internet i IT infrastrukture, Rumunija danas ima najkvalitetniji internet u Evropi, a "broadband" veza je u Bukureštu, recimo, dostupna svuda.

Vučić: Ubrzaćemo internet u Srbiji do 2020!

Ipak, da bi se Rumunija i Bukurešt i dokazali kao tehološki "hub" EU i Evro zone moraće da se srede još neke stvari. Tamošnji preduzetnici još uvek moraju da grade znanje i nauče kako da razviju svoje ideje, a finansiranje startap kompanija moraće da postane nešto uobičajeno, ne samo kroz donacije i javne tendere, nego kao nešto što je potpuno prirodno i uobičajeno, jer bez stalnih prihoda mlade startap kompanije ne mogu predano da rade na razvoju projekata.

Još jedan važan korak ka tituli "evropske silikonske doline" biće prevazilaženje krize kroz koju prolaze sve zemlje u tranziciji, posebno vera u institucije, pa će pred Rumunima političari i kapitalisti morati da opravdaju povećanje i kontinuirano ulaganje u startap projekte i mlade firme.

IT i tehnološki stručnjaci slažu se da je Bukurešt makar za korak ispred konkurencije u Evropi, piše The Hustle, ali su sad na potezu tamošnje banke i vlasnici velikog kapitala, koji moraju razumeti problem s kojim se startap firme susreću i podržati ih.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi