Tek svaki treći softver u Srbiji legalan! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tek svaki treći softver u Srbiji legalan!

Alarmantna stopa ilegalnog softvera u Srbiji.

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.
Ilustracija.
Ilustracija.
Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

Anketu na MONDO portalu torentima popunilo je više od 4.000 ljudi i gotovo svi su saglasni da su ilegalan softver i zabava prava stvar, jer su besplatni.

Sad i zvanično istraživanje potvrđuje da je to zaista tako - korisnici računara u Srbiji i dalje koriste nelicenciran softver u alarmantnim procentima, bez obzira na vezu između nelicenciranog softvera i sajber napada, pokazalo je novo Globalno istraživanje softvera koje donosi BSA - Alijansa za poslovni softver.

Istraživanje pod nazivom Korišćenje prilike kroz usklađivanje licence, pronašlo je da procenat neadekvatno licenciranog softvera na računarima u Srbiji iznosi 67 odsto. Ovo predstavlja smanjenje dva procentna poena u odnosu na prethodnu BSA studiju iz 2013. “Kao što izveštaj pokazuje, od presudnog značaja je da su kompanije svesne kakav softver je na njihovim mrežama”, izjavila je predsednica i generalna direktorka BSA | Alijanse za poslovni softver, Viktorija A. Espinel. “Mnogi direktori informatičkih službi ne znaju pun raspon softvera na njihovim sistemima, kao ni da li je taj softver legalan”.

Ako i vi koristite ilegalan softver - pročitajte ovo!

Istraživanje koje je ispitivalo potrošače, IT menadžere i poslovne PC korisnike, potvrđuje činjenicu da je upotreba nelicenciranog softvera još uvek visoka, kao i da se i pojedinci i kompanije igraju vatrom prilikom upotrebe takvog softvera.

To je pokazano kroz snažnu povezanost između sajber napada i korišćenja nelicenciranog softvera. Tamo gde je u upotrebi nelicenciran softver značajno raste i verovatnoća pojave virusa, a troškovi borbe protiv malicioznih softvera mogu biti zapanjujuće visoki. Samo u 2015. Godini sajber napadi su koštali poslovnu industriju preko 400 milijardi USD.

Među nalazima istraživanja su i sledeće stavke:

- Komercijalna vrednost nelicenciranog softvera instaliranog u Srbiji je 54 miliona USD

- 39 odsto softvera instaliranog na kompjuterima širom sveta u 2015. nije bilo adekvatno instalirano, što predstavlja skromni pad u odnosu na 43 odsto iz prethodne globalne BSA studije iz 2013.

- Čak i u određenim veoma bitnim industrijama nelicencirana upotreba softevra je iznenađujuće velika. Istraživanje pokazuje da je širom sveta ta stopa 25 odsto u sferama koje se bave bankarstvom, osiguranjima i bezbednošću

- Direktori informatičkih službi procenjuju da 15 odsto njihovih zaposlenih instalira softver na mreže bez njihovog znanja. Istina je da značajno potcenjuju problem - skoro dvostruko veći broj, 26 odsto zaposlenih izjavljuje da instalira neautorizovan softver na kompanijsku mrežu

Uprokos ovim brojkama, nalazi pokazuju jasnu svest o problemu:

- Direktori informatičkih službi izjavljuju da im je najveća briga gubitak podataka povezan sa nekim bezbednosnim incidentom

- Oni takođe izjavljuju da je izbegavanje pretnji po bezbednost razlog što nastoje da softver na njihovim mrežama bude legalan i licenciran

- U širem istraživanju zaposlenih, 60 odsto je izjavilo da je bezbednosni rizik povezan sa upotrebom nelicenciranog softvera, ključni razlog zbog kojeg bi trebalo da se koristi legalan, potpuno licenciran softver.

Globalno BSA istraživanje softvera - Korišćenje prilike kroz usklađivanje licence, koje uključuje i podatke po državama, dostupno je OVDE.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi