CIA "češlja" Twitter, Fejs i Instagram | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIA "češlja" Twitter, Fejs i Instagram

Prema dokumentu do kojeg je došao američki sajt "Intersept", čiji je jedan od osnivača bliski saradnik Edvarda Snoudena, novinar Glen Grinvold, CIA je investirala novac u više firmi koje analiziraju Twitter i Instagram.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock
 CIA Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Grinvold, koji je 2014. dobio Pulicerovu nagradu za ulogu koju je imao u otkrivanju Snoudenovih podataka o prisluškivanju koje vrši američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), danas je jedan od urednika "Intersepta". Ovaj sajt je objavio dokument sa samita izvršnih direktora koji je krajem februara u San Hozeu organizovala investiciona kompanija "In-Ku-Tel" za koju "Intersept" tvrdi da pripada CIA.

Ovaj dokument otkriva 38 do sada nepoznatih kompanija koje dobijaju finansije od "In-Ku-Tel", čiji je najvažniji fokus na "kopanju" i praćenju informacija sa društvenih mreža. "Intersept" navodi da je nekoliko tehnoloških firmi uključeno u rad u toj oblasti, a među njima su i "Dejtamajnr", "Džiofidija", "PATHAR" i "Transvojant".

"Dejtamajnr" koristi direktno tok podataka sa Twitter, dok je "Džiofidija" specijalizovana za skupljanje geotagovanih poruka na društvenim mrežama sa platformi kako što su Twitter i Instagram, kako bi u realnom vremenu pratila najnovije vesti.

PATHAR ima servis "Dunami" koji koristi FBI za "kopanje" podataka na Twitter, Facebook, Instagram i drugim društvenim mrežama, a sličnu uslugu pruža i "Transvojant", čiji je osnivač, prema podacima "Intersepta", bivši potpredsednik "Lokhid Martina" Denis Grousklouz".

"Intersept" navodi da je potpredsednica za spoljne poslove "In-Ku-Tela" odbila je intervju za ovaj američki sajt navodeći da ovaj fond "ne učestvuje u medijskim intervjuima i događajima".

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA