Google na Android neće stavljati svoje aplikacije? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google na Android neće stavljati svoje aplikacije?

Ako EU odluči da kazni Google zbog "dominantnog položaja" novi telefoni mogli bi stizati bez Google aplikacija, a novčana kazna bi mogla biti i osam milijardi dolara!

  Izvor: Screenshot
 Google Logo
Google Logo
Izvor: Screenshot

Kako je saopšteno na evropskoj konferenciji na kojoj se razmatraju monopol i konkurentnost pojedinih evropskih i kompanija koje posluju u EU regionu, evropsko telo za nadzor konkurentnosti već razmatra situaciju povodom unapred ubačenih Google i operatorskih aplikacija na Android telefone (pre nego što ih korisnici sami odaberu). Tačnije, razmatra se da li to što aplikacije GMail, Drive, Hangouts i druge Google aplikacije ugrožavaju i smanjuju broj korisnika drugih aplikacija koje nemaju mogućnost da se nađu na tim uređajima pre nego što ih korisnik sam instalira.

Google bi, ako se podigne tužba i EU komisija je dobije, mogao da izgubi oko 10 odsto svojih godišnjih prihoda, koliko bi iznosila kaza, što je za 2015. godinu oko 7.5 milijardi dolara. Prema agenciji Rojters, EU je vrlo blizu podizanja tužbi, a ona bi se ticala monopolskog položaja i ugrožavanja rada drugih kompanija, zajedno ili sa posredovanjem EU operatera.

Google ima gorka iskustva sa EU komisijom, koja ga je optužila za dominantan položaj među pretraživačima interneta, za nameštanje reklama i još neke prestupe, za koje je gigant platio više milijardi dolara kazne.

Ako i ova tužba protiv Googla bude imala isti rezultat, kao gorepomenute, postoji mogućnost da neki sledeći Android uređaji neće stizati sa instaliranim Google i operatorskim aplikacijama.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA