Veštačka inteligencija pobedila čoveka ubedljivo! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija pobedila čoveka ubedljivo!

AlfaGo ponovo pobedio u kompleksnoj igri i slavio sa 4:1 protiv ljudskog protivnika.

 Izvor: Promo: Engadget

Kompjuterski program za igranje goa ponovo je u Seulu pobedio svog ljudskog protivnika u poslednjem meču i tako obezbedio pobedu od 4:1. Obračun Guglovog programa veštačke inteligencije AlphaGo i južnokorejskog velemajstora Lija Sedola trajao je nedelju dana i ponovo je potvrdio da je ovaj program savladao još jedan veliki izazov.

Ovaj duel je bio u centru pažnje azijskih medija, a bitka čoveka protiv mašine često je u medijima imao više prostora od izveštaja o pretnjama Severne Koreje o preventivnim napadima na Južnu Koreju. Poslednji meč bio je jako neizvestan do samog kraja. Stručnjaci su ocenili da je bio najbolji od pet odigranih, pošto je Li igrao najbolje do tada, a AlfaGo je pravio najmanje grešaka.

Li se predao posle oko pet sati od početka partije, pošto nije uspeo da nadoknadi prednost koju je AlfaGo stekao igrajući sa belim kamenčićima. Poslednji meč uživo su prenosile tri velike televizijske stanice u Južnoj Koreji, kao i na velikim monitorima u centru Seula.

Gugl je procenio da je prvi meč, igran prošle sredem, geledalo oko 60 miliona ljudi u Kini, u kojoj je go jako popularan. Pre pobede AlfaGoa, verovalo se da je ova drevna kineska igra previše komplikovana da bi kompjuter mogao da je savlada.

Ovaj program veštačke inteligencije razlikuje se od prethodnih, koji su se oslanjali na "golu silu" brzine računanja kombinacija, ali sa malo kreativnosti, što je pristup koji ima uspeha u igrama kao što je šah, ali nije izvodljiv u gou, koji ima skoro beskonačni broj pozicija figura na tabli i koji zahteva druačiju vrstu kreativnosti.

Tim DipMajnd (DeepMind), koji je razvio AlfaGo, učitao je više od 100.000 partija koje su igrači ljudski stručnjaci, a onda ga je podesio da igra sam protiv sebe mnogo puta, da bi "naučio" iz svojih grešaka. Ljubitelji goa širom Azije bili su zapanjeni kada je Li, jedan od najboljih svetskih go igrača, sa 18 međunarodnih titula, poražen u prva tri meča.

Li spada u jako retku grupu profesionalnih go igrača i ima najviše zvanje – deveti dan. On je posle trećeg poraza rekao da nije mogao da nađe nikakve slabosti u igri dvogodišnjeg kompjuterskog sistema. Pojedinci u Južnoj Koreji su postavili pitanje da li su mečevi fer, a drugi su se javno pokajali što su potcenili sposobnosti AlfaGoa.

Lijeva pobeda u četvrtom meču, igranom u nedelju, pokazala je da mašina nije nepogrešiva, iako nema uobičajene slabosti emocija ili zamora.

Pogledajte kako izgleda jedna od partija:

AlphaGo protiv Go igrača 4. meč.
Izvor: Deep Mind.

Go se igra tako što dvojica igrača naizmenično postavljaju crne ili bele kamenčiće na četvrtastu tablu od 361 polja. Figure mogu da se oduzmu kada su okružene figurama protivnika.

Da bi osvojili teritoriju, igrači okružuju prazna polja svojim kamenčićima. Igra traje dok se obe strane ne slože da nema više mesta da se postavljaju figure, ili dok jedna strana ne odustane zbog nemogućnosti pobede. Li, koji ima 33 godine, rekao je da AlfaGo slabo izlazi na kraj sa iznenadnim napadim. Program takođe slabije igra sa crnim kamenčićima, koji su prvi na potezu i koji moraju da osvoje veću teritoriju od protivnika da bi pobedili.

Li je odlučio da ne koristi tu slabost u poslednjem meču i ponudio je da igra sa crnim kamenčićima, što bi dodatno dalo na vrednosti pobedi AlfaGoa.

Funkcioneri Gugla rekli su da ta kompanija želi da tehnologiju korišćenu za AlfaGo koristi u drugim oblastima, kao što su asistenti u pametnim telefonima, a da je krajnji cilj rešavanje problema u pravom životu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi