Galaksija, domaći računar koji morate upoznati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

Galaksija, domaći računar koji morate upoznati

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Jedan od neobičnijih proizvoda nekadašnje Juge bio je ovaj "sklopi ga sam" PC, koji je za svoje vreme bio moćan i moderan računar.

Uskočili smo u PC vremeplov i otkrili jedan od najzanimljivijih računara sa naših prostora - Galaksiju, koji poznaju mnogi PC "pioniri" iz Srbije i okruženja.

Godine 1984. pojavljuje se računar Galaksija. Galaksija je jedini domaći računar napravljen i proizveden u velikoj seriji i to kao rezultat rada jednog čoveka, Voje Antonića. Galaksija je imala RAM memoriju od čak 6 KB, procesor je radio na 3.072 MHz, dok je za skladištenje podataka bilo namenjeno čitavih 8 KB. Kao spoljna jedinica se koristio kasetofon, a monitor je bio običan televizor, po mogućstvu sa video ulazom.

Gde videti Galaksiju

Galaksiju možete videti u Muzeju nauke i tehnike, u Beogradu, kao deo stalne postavke "2. krug", u postavci "Merenje i računanje". Pored Galaksije predlažemo da obratite pažnju i na modele Pekom, Lola 8, a pogledajte i svojevremeno četvrti najmoćniji računar na svetu CER-10, iz pedesetih godina prošlog veka.

Galaksija je koštala tadašnjih 200 nemačkih maraka, što nije bilo malo, ali je i dalje bilo upola jeftinije od drugih računara za igranje na tržištu. Zato ne čudi da je uputstvo za sklapanje objavljeno u specijalnom izdanju časopisa „Galaksija“ naslova „Računari u vašoj kući“.

Hrabrost da ga sastavi skupilo je više od 8.000 ljudi, za šta im je trebalo između osam i 24 sata. Kasnije je komercijalnu verziju Galaksije proizvodio Zavod za učila i nastavna sredstva u saradnji sa Elektronikom inženjering.

Računar Galaksija videli smo kao jedan od računara izloženih na Sajmu Ce&Ha, u okviru "Vremeplov" izložbe koja prikazuje najznačajnije modele računara od sedamdesetih godina prošlog veka do 2015. godine. I ove godine u oktobru održaće se Ce&Ha sajam, o kojem najnovije vest možete da pratite na Ce&Ha vebu.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook-u, Twitter-u i Instagram-u.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi