Šta sve Facebook zna o vama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sve Facebook zna o vama

Ako niste znali, društvena mreža prati gotovo sve vaše online aktivnosti.

 Izvor: Promo.
Ilustracija.
Ilustracija.
Izvor: Promo.

Ako koristite Facebook, znate šta možete da očekujete. Facebook je besplatan i zabavan za korišćenje, a ponekad i veoma potreban ukoliko ste član neke grupe i koristite ovu društvenu mrežu za komunikaciju sa ostalim članovima.

Ali, u zamenu za to, morate da dozvolite sajtu da prati sve vaše aktivnosti kako bi vam oglašivači prikazali ono što biste voleli da kupite.

Drugim rečima, ne možete isključiti opciju a da nastavite sa korišćenjem svih pogodnosti koje pruža najpopularnija društvena mreža na svetu.

Međutim, dosta toga možete da kontrolišete u vezi sa reklamama koje vam se pojavljuju na Facebook-u. Takođe, možete i podesiti nalog kako bi Facebook prestao da „gleda“ šta radite na internetu kada niste ulogovani na svoj Facebook profil .

Mnogo je rezloga zbog kojih treba da proverite u podešavanjima šta ste sve dozvolili Facebooku i koje podatke ste ustupili ovoj društvenoj mreži. Privatnost je jedna od njih.

Facebook koristi tri načina kako bi došao do određenih podataka koji imaju veze sa vama:

Prvi – Podaci koje vi sami ostavljate (ime, prezime, datum rođenja, adresa stanovanja i drugi lični podaci).

Drugi – Šta sve radite dok ste ulogovani na svoj Facebook nalog, uključujući šta ste sve lajkovali, gurpe kojima ste se priključili, fotografije i linkove koje ste delili i druge stvari na koje ste kliknuli.

Treći – Šta sve radite van Facebooka, koje sajtove posećujete. Mnogi od njih prate vaše aktivnost uz pomoć kolačića ili drugih sličnih tehnologija. Facebook ih kasnije čita kako bi vam servirao određene reklame.

Lako je videti šta direktno delite na Facebook-u, na svom Timeline-u. Međutim, da biste videli šta Facebook misli da će vam se svideti, treba da pronađete alatku po imenu Ad Preferences. Facebook je objasnio kako da pomenutu alatku pronađete. Pogledajte ovde. Odatle možete podesiti sve u vezi sa reklamama i na neki način onemogućiti Facebook-u da vam prikazuje reklame određenih oglašivača.

No, to ne znači da će Facebook prestati da vam prikazuje reklame, ili da će ih smanjiti.

Facebook upozorava da čak i kada promenite podešavanja, postoji mogućnost da ćete i dalje videti reklame u vezi sa stvarima koje vas ne zanimaju.

Kako da Facebook ne prati vaše online aktivnosti van Facebook naloga?

Facebook prati vaše online aktivnosti kako bi vam prikazao reklame. U podešavanjima profila ovo možete isključiti. Facebook neće prestati da vam prikazuje reklame, samo neće koristiti vaše veb aktivnosti kako bi vam prikazao one stvari koje vas interesuju, piše Business Insider.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi