MUP upozorava: Čuvajte se novog sajber virusa! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP upozorava: Čuvajte se novog sajber virusa!

Povedite računa o tome koje sajtove posećujete, šta na računaru preuzimate i koje vrste datoteka koristite, jer se povećao broj ransomware virusa i u Srbiji!

  Izvor: Marko Čavić, MONDO portal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava da se na internetu pojavio specifičan način obavljanja krivičnih dela širenjem računarskih virusa koji enkriptuju elektronske podatke i stoga savetuje građanima i privrednim subjektima sledeće:

- da redovno ažuriraju operativne sisteme
- da instaliraju antivirus programe i
- da obezbede skladištenje podataka na bezbednim lokacijama.

Počinioci ovih krivičnih dela na računare žrtava sajber napada šire zlonamerne računarske viruse poznatije kao ransomware, koji enkriptuju elektronske podatke na računarima, a potom oštećene ucenjuju da im uplate određeni novčani iznos za vraćanje važnih podataka, odnosno njihovu dekripciju (u ovom slučaju pojam enkripcija posmatrajte kao zaključavanje fajlova, a dekripcija kao otključavanje).

Pretnje i napadači koji nas vrebaju na netu! #KLCSW #Kaspersky @kasperskylab

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Ovakvim računarskim virusom može se ograničiti pristup računarskom sistemu koji je zaražen, a nakon toga počinilac krivičnog dela zahteva da mu se plati određena svota novca kako bi ponovo bio omogućen pristup oštećenog računarskom sistemu.

Policija apeluje na građane i privredne subjekte da, ukoliko budu žrtve ovog krivičnog dela, novac ne uplaćuju počiniocima, već da delo prijave nadležnom tužilaštvu radi preduzimanja daljih mera i radnji iz njihove nadležnosti.

Ovo je odlična prilika da vas još jednom posetimo na ndavno putovanje u Budimpeštu, ge je MONDO MobIT imao priliku da prisustvuje evropskom Cyber Security Weekend događaju u organizaciji Kaspersky Lab kompanije, na kojem smo saznali više o ransomware napadima, kako se širi i na koji način se napadi mogu izbeći. O tome čitajte u seriji tekstova na OVIM LINKOVIMA.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA