Apple ili Samsung, ko je imao bolju godinu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple ili Samsung, ko je imao bolju godinu

Čiji uređaji su bolji? Ko je koga kopirao? Koje su prednosti jednog proizvođača u odnosu na drugog? Pročitajte u nastavku.

  Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Samsung konačno ima razlog za slavlje. U trećem kvartalu ove godine kompanija je počela da ostvaruje profit.

Mobilna divizija koja je u problemima konačno može da odahne, makar na kratko. Druge divizje, kao što su one koje se bave proizvodnjom semikonduktera i ekrana počele su da zarađuju novac.

Informacija u vezi sa ostvarenom zaradom u trećem kvartalu je odlična vest u godini u kojoj je kompanija otpuštala radnike i smanjivala cene uređajima dok je sve vreme gledala kako Apple dominira na svim poljima. Apple je za razliku od Samsung-a prijavio rekordnu zaradu i odličan start u Kini gde borba proizvođača pametnih telefona postaje sve jača.

Informacije o zaradi ostvarenoj u trećem kvartalu nije jedina dobra vest kada je ovaj proizvođač u pitanju. Samsung je dokazao da može da se nosi sa Apple-om na gotovo svakom polju – bilo da je reč o telefonima, tabletima, pametnim satovima ili servisima za mobilno plaćanje. Šta Apple može, može i Samsung , možda čak i bolje.

Da li Samsung može da se nosi sa Apple-om u budućnosti? Apsolutno. Fantastični proizvodi su predstavljeni od strane Samsunga ove godine. Apple-u možda prodaja ide odlično, ali kada su cool stvari u pitanju, Samsung ima prednost, piše TechRadar.

Pametni telefoni

Samsung-ov poslednji flagship telefon Galaxy S6 bolji je od Apple-ovog flagship modela iPhone 6S na gotovo svim poljima. Ekran, kamera, dizajn – Samsung jednostavno sve ima bolje.

Želite da pogledate film, odigrate neku video igru, surfujete internetom? Galaxy S6 nudi bolji ekran koji je veći i ima mnogo veću rezoluciju.

Želite bolju kameru, kvalitetnije fotografije? Galaxy S6 ima više megapiksela, bolji fokus, kontrolu svetla, itd.

Želite lepši telefon? Galaxy S6 je tanji od iPhone 6S telefona. Takođe, staklo na zadnjoj strani je privlačnije od metala koji je prisutan na Apple-ovom telefonu.

Hoćete da vaš telefon izgleda jedinstveno? Nema problema, Samsung ima i Edge verzju S6 telefona za zakrivljenim ekranom po ivicama.

Da, iPhone 6S ima 3D Touch ekran sa novom tehnologijom ali korisnici žele telefone za gledanje multimedije, fotografisanje pa i zbog dobrog izgleda. Samsung sve ovo pruža.

Pametni satovi

Samsung je možda dizajnirao telefone na osnovu Apple-ovog dizajna, ali kada su pametni satovi u pitanju, to je sasvim druga priča.

I Samsung Gear S2 i Apple Watch sat imaju isti problem – nedostatak aplikacija. Međutim, Gear S2 ima elegantniji izgled zbog okruglog ekrana i intuitivniji operativni sistem, kao i širu kompatibilnost.

Gear 2 koristi Samsung-ov Tizen operativni sistem koji koristi okvir oko ekrana za kontrolisanje aplikacija, poziva i notifikacija. Rotirajući okvir ekrana je itnuitivniji od Force Touch tehnologije koju je Apple ugradio u svoj sat.

Apple Watch sat je usko povezan sa iPhone telefonima, dok Gear S2 može da radi i sa Android teleofnima, čak i onim telefonima koje ne proizvodi Samsung. Vlasnici ovog sata će imati veći izbor svakako.

Mobilno plaćanje

Oba proizvođača imaju svoje servise – Samsung Pay i Apple Pay. Kao i kod pravih novčanika, postoji razlika, mala ali veoma bitna.

Podešavanja su veoma jednostavna. Ova servisa zahtevaju da ubacite podatke kreditne kartice i dodirnete telefonom POS terminal koji podržava ovakvo plaćanje.

Apple Pay je kompatibilan samo sa POS terminalima koji imaju NFC. I dok većina POS terminala danas ima NFC, oni stariji ipak nemaju. Apple Pay onda beskoristan.

Samsung Pay sa druge strane radi sa svim POS terminalima, bilo da imaju NFC ili ne, zahvaljujući MST anteni. Pomoću ove antene Samsung Pay šalje potrebne informacije na POS terminal. Još jedna prednost za Samsung.

VR

Jedan od najpopularnijih Samsung-ovih uređaja ove godine svakako je Gear VR. Galaxy telefoni mogu da obezbede kvalitetno VR iskustvo onima koji ne žele da kupuju konzole ili računare. Uređaj je relativno jeftin kada se uporedi sa drugim sličnim proizvodima, i što je još važnije - veoma lako se koristi.

Apple ne nudi ništa slično Gear VR uređaju u 2015. godini. Iako se pričalo o tome, ova kompanija ne planira u skorije vreme da predstavi ovakav uređaj.

Zaključak

Kada je zarada u pitanju, prema računovođama pobednik je Apple. Međutim, sa Gear VR, Gear S2 i Galaxy uređajima, Samsung je pokazao da je konačno spreman da bude ona kompanija koju će druge kompanije pratiti.

2015. možda pripada Samsung-u kada je inovacija u pitanju, ali ukoliko želi da zadrži svoju krunu i u 2016. moraće da smisli odgovor na iPhone 7. No, pre toga će morati da plati Apple-u koji ga je pobedio na sudu pre nekoliko nedelja.

Pratite nas i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA