Anonimusi dali "domaći zadatak" ISIS-u | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anonimusi dali "domaći zadatak" ISIS-u

Nakon što je Anonimus grupa nekoliko puta “razbila“ ISIS onlajn, ukrala i objavila njihove poverljive podatke, ISIS je izdao uputstvo svojim sledbenicima kako da se zaštite od hakovanja.

  Izvor: MONDO/ilustracija - Mario MIlojević

Hakerska grupa Anonimus objavila je video u kom navodi da će ratovati protiv Islamske države zbog napada u Parizu, nakon kojeg je nekoliko puta “provalila” u onlajn “uporišta” terorističke ISIS grupe i obelodanila poverljive podatke, otkrivajući identitet nekih članova.

ISIS koristi enkripciju podataka, VPN osigurane kanale, ali i standardne aplikacije kakve su WhatsApp i neke nama manje poznate Silent Phone ili Signal, recimo. Ipak, Telegram aplikaciju, koja je poznata i kod nas, teroristi izgleda koriste najviše i putem nje redovno komuniciraju. Telegram aplikacija omogućava samouništavajuće poruke koje se brišu nakon perioda koji definiše korisnik koji šalje poruku (sekunda, pet, sedam…) i ne ostavljaju tragove o postojanju. Veza između dva ili više korisnika koji se dopisuju, razmenjuju datoteke i multimediju ostaje enkriptovana po “End to End“ sistemu i praktično je nemoguće ući u trag ili prisluškivati dopisivanje. Telegram je besplatna aplikacija koja je dostupna u celom svetu na gotovo svim platformama (Android, iOS, Windows Phone) što otežava praćenje, a teroristi mogu, preko interneta, praktično non-stop da budu na vezi i komuniciraju.

Zajedno sa informacijom da ISIS koristi Telegram i spomenute aplikacije pojavila se i ona da su za planiranje napada u Parizu koristili PlayStation 4, ali je to, izgleda netačno.

Zaštitite se! (U pet tačaka)

Nakon što su Anonimusi izveli nekoliko internet napada ISIS je reagovao objavljivanjem uputstva u pet tačaka kojim svojim sledbenicima pokušava da objasni kako da ne budu hakovani, odnosno kako da se što bolje zaštite od sajber napada.

 Prema informacijama koje je otkrio londonski Centar za istraživanje Radikalizma, a preneo ih The Huffington Post, ISIS je sledbenicima preko Telegrama, kroz kanal “Khilafah News”, prosledio poruku sa savetima kako da izbegnu hakovanje: “O, braćo Tevhida, ova je poruka važna za sve Al Ansar članove. Anonimus hakeri zapretili su u videu da će preduzeti značajne napade protiv Islamske države (idioti) i da će hakovati sve što budu mogli - Twitter naloge, mejlove… Zato pratite uputstva kako vas ne bi hakovali“.

ISIS ovako savetuje članove da ne budu hakovani:

1. Da ne otvaraju nijedan link, osim ukoliko nisu sigurni u njegovo poreklo

2. Da koriste VPN vezu i menjaju IP adrese konstantno i na telefonima i na računarima

3. Da ne komuniciraju sa osobama na Telegramu koje ne poznaju i da ih blokiraju, ukoliko je to potrebo, jer Telegram ima bagove, koji mogu biti iskorišćeni protiv njih

4. Da ne komuniciraju na Twitter-u preko DM poruka, jer se i one mogu hakovati i

5. Da ne koriste mejl sa istim imenom koje koriste na Twitter mreži, jer je ta greška koštala mnoge članove ISIS tima.

Na kraju poruke, koju možete pogledati OVDE, stoji poziv svim članovima da prošire vest i molitva da Alah prati ISIS-ovce, kako bi ih zaštitio od “prljavih kufra“ (kufr - oni koji su činili loša dela, stanje posle zlodela, u ovom slučaju protiv ISIS-a).

 anonimus Izvor: Screenshot/Youtube

Stručnjaci i obaveštajci nisu sigurni u Anonimuse

U objavi britanskog Huffington Post-a navodi se da su radnje koje Anonimusi preduzimaju od pomoći, ali da obaveštajne službe, policija i antiteroristička odeljenja nisu “načisto“ da li mogu da veruju tim napadima i koliko će oni delotvorni biti, s obzirom na to čime se sve Anonimusi bave i na prirodu njihovih dosadašnjih akcija. Nik Kaderbhai iz Centar za istraživanje Radikalizma je listu rekao: “Akcije Anonimusa moraju se posmatrati kroz okvir ciljeva, strategije i taktike. Ako jeciljAnonimusada napraveozbiljantrag u“onlajn prisustvu“onda postojidobra šansada ćese zaista boriti protiv ISIS-a“.

Anonimusi su objavili rat ISIS-u 16. novembra i najavili da neće stati.

Pratite nas i na Facebooku,Twitteru i Instagramu. Čekamo vaše stavove i o ovoj priči ispod vesti, u komentarima!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi