Kina napravila sopstveni Windows XP OS | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina napravila sopstveni Windows XP OS

Pogledajte Windows XP kopiju identičnog izgleda.

 Izvor: Promo.
Ilustracija.
Ilustracija.
Izvor: Promo.

Kina pokušava da se što manje oslanja na Windows softver kada je u pitanju njena vlada, ali i preduzeća i obrazovne ustanove. Kineska vlada je 2013. godine sklopila dogovor sa Canonical-om kako bi kompanija kreirala zamenu za Windows kodnog naziva Kylin. I dok taj prvi pokušaj nije bio preterano uspešan, novi operativni sistem baziran na Linuxu pod nazivom NeoKylin, vrlo brzo postaje jedna od najpopularnijih Windows alternativa u Kini.

Quartz je detaljnije isprobao NeoKylin – jasno je da se radi o Windows XP identičnoj kopiji. Proizvodi ga China Standard Software kompanija iz Šangaja. NeoKylin ima čak isti Start meni sa izgledom koji je identičan izgledu Media Centra Microsoft-ove popularne Windows XP teme. Sve je gotovo isto kao i na Windowsu – tu su My Computer, My Documents, Control Panel čak i Recycle Bin. NeoKylin takođe poseduje Word, Excel i PowerPoint alternative koje izgledaju potpuno isto kao i originali. Bazirani su na staroj modifikovanoj verziji OpenOffice-a.

Dell čak prodaje računare sa ovim softverom u Kini. Više od 40 posto prodatih računara dolaze sa NeoKylin operativnim sistemom.

Ne čudi što je kineska kompanija kreirala Windows XP alternativu. Microsoft-ov operativni sistem je veoma popularan u Kini. U prošloj godini je 27 procenata svih računara u Kini imalo instaliran Windows XP OS. Microsoft je bio iznenađen kada je kineska vlada objavila svoj plan da zabrani upotrebu Windows 8 OS-a. Microsoft je nastavio da snadbeva kinesku vladu Windows 7 operativnim sistemom, prenosi The Verge.

Da li Kina jednostavno mora da napravi kopije najpopularnijih proizvoda? Ili je možda nešto drugo u pitanju?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

NeoKylin operating system
Izvor: Quartz

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi