Budućnost radnog mesta: Rad od kuće i mobilnost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost radnog mesta: Rad od kuće i mobilnost

Saznali smo kako će izgledati radno mesto budućnosti i moramo priznati da nam se baš dopada!

  Izvor: MONDO portal.

Manje žica, više slobode, povećanaodgovornost, bolja organizacija vremena, prilagodljivo radno vreme i korišćenje ličnog uređaja na poslu su neke od odlika koje će buduće radno mesto, možda već naše sledeće, morati da ponudi. Na predavanjima, koja su organizovana u okviru Fujitsu Day-a u Beogradu saznali smo da mlad čovek više ne smatra da je neophodno da ima fiksno radno vreme ili da dolazi na posao, da bi kvalitetno obavljao posao. Naprotiv! Sve više njih smatra da imaju pravo da rade od kuće, da na poslu koriste svoj uređaj, ako im više odgovara od onog koji im je dodeljen, ali i da posao mora biti obavljen, a vreme i način na koji će to biti urađeno su fleksibilni i proizvoljni, u zavisnosti od zadatka do zadatka.

Ovakvi uslovi rada modernom čoveku omogućavaju dinamičnije i zanimljivije poslovno okruženje, uz istovremeno pozivanje na ništa manju odgovornost i produktivnost, koji su uvek bili neophodni u biznisu. Prema rečima Kristijana Boka, iz marketinga Fujitsu kompanije, produktivnost i zadovoljstvo na poslu danas ne idu jedno bez drugog i firme koje to ne shvate na vreme imaće problema da pronađu posvećene, motivisane i srećne zaposlene.

Do transformacije radnog mesta i poslovnog okruženja, koji su od kancelarije evoluirali u bilo koje mesto na kojem su nam dostupni računar i internet, omogućili su povećanje mobilnosti, ne samo putem laptopa, nego i tableta i telefona, kao i razvoj komunikacija, koje se danas obavljaju brže i u realnom vremenu. Mejl, instant poruke, SMS i konferencijski pozivi samo su neki od činilaca koji i dalje utiču na razvoj i transformaciju radnog mesta.

Fujitsu Day 2015

U okviru Fujitsu Day-a, u hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu, održana je konferencija kompanije Fujitsu pod sloganom "Let's shape our tomorrow". Godišnja konferencija globalnog IT brenda okupila je više od 200 učesnika koji su pokazali veliku zainteresovanost za inovacije u tehnološkom razvoju i informacionim tehnologijama, ali i za konkretna Fujitsu rešenja koja im mogu pomoći u svakodnevnom radu i poslovanju.

Budućnost radnog mesta je, pored stavki koje smo nabrojali i KOOPERACIJA. Individualan pristup poslu se završava sa jednim segmentom nekog zadatka, ali se njegovo kompletno ispunjenje završava timski, u saradnji. To je ono što “Generacija Y” radnika, odnosno onih koji danas završavaju fakultete i škole i ne znaju za život bez interneta, očekuju da im radno mesto, pored fleksibilnosti i mobilnosti ponudi - da bez stega i ograničenja sarađuju jedni s drugima. Praktično, “Generacija Y” očekuje da se posao obavlja isto onako kako se obavlja komunikacija između njih: direktno, u realnom vremenu, sa momentalnom kontrolom rezultata i mogućnošću kooperativnog rešavanja dilema.

I dok je donošenje ličnog uređaja na posao podiglo produktivnost, ali i radni elan zaposlenih za gotovo 80 odsto (prema istraživanju prezentovanom na Fujitsu Day) BYOD koncept (Bring Your Own Device) je podigao i nivo pretnji, odnosno mogućnost da se poslovni podaci kompromituju, izgube ili da ih neko ukrade, jer je teže uticati na zaštitu tolikog broja ličnih uređaja i sprečiti curenje podataka (slučajno ili namerno). Prema Fujitsu istraživanju, u kompanijama koje su osvojile BYOD koncept došlo je do transfera poslovnih podataka na privatne naloge zaposlenih, pa je tako i do 23 odsto poslovnih podataka okačeno u Cloud zaposlenih, koji oni koriste i u privatne svrhe. Nažalost, u ovakvim situacijama je nemoguće primeniti univerzalan model zaštite podataka, pa je na svakoj kompaniji da sam reši taj problem, u saradnji sa kompanijama za zaštitu podataka ili na neki drugi način.

 Ovoliko kablova, u proseku, imamo u kući ili kancelariji!
Ovoliko kablova, u proseku, imamo u kući ili kancelariji!
Izvor: MONDO portal.

“Generacija Y”, kao radna snaga je navikla na moderan ritam poslovanja i to je jedna od najvećih prednosti. Takođe, “Generacija Y” poznaje tržište tj. razume ga i ne plaši ga se, spremna je da donosi odluke od prvog dana zaposlenja i rešavanju problema pristupa hrabrije i direktnije, jer ako neko sam ne uspe da se izbori sa zadatkom ili problemom, on će tražiti pomoć nekoga ko je slično već uspešno završio bez obzira na to koliko je blizak sa nekim (upravo je to prednost direktnog i nesputanog komuniciranja u realnom vremenu, koje danas mladi praktikuju). “Generacija Y” je odlično informisana i, ako neke informacije nema, ona zna gde će ih pronaći. “Generacija Y” je i praktična, rešiće problem na kraći i brži način, koristeći iskustva kolega ili ljudi koje će pronaći na internetu ili će smisliti svoj način da uradi posao ekspresnije - proaktivnost je, takođe, jedna od dobrih odlika današnje “Generacije Y”

Moderan način poslovanja i promena u načinu razmišljanja nepobitno dovodi i do potrebe za novim uređajima. To znači da kompjuter ili telefon, odnosno tablet zaposlednih nove generacije moraju biti spremni za svaki izazov. Takvi su konvertibilni 2u1 uređaji, lagani Ultrabook laptop računari sa moćnim hardverom i softverom. Sjajan, dopadljiv, dizajn sa ličnim pečatom svakog korisnika i brzina nadogradnje po principu “uradi sam” se podrazumevaju, takođe, kao i modularnost, odnosno jednostavno dodavanje novih opcija računara, koje ne moraju da se kupe odmah, pri inicjalnoj kupovini, nego kasnije, kad se za njima ukaže potrebs. Neki od uređaja koje smo videli sa ovim odlikama su ESPRIMO Q529/Q920, ESPRIMO X923/X923-T i FUTRO S920. Što se tiče mobilnih konfiguracija videli smo nove LIFEBOOK T935/S935 i STYLISTIC Q555 2in1 uređeje, koji su posebno osimišljeni I izrađeni da se dopadnu mladima.

#Fujitsu predlaže beskontaktno skeniranje dlana, ne prsta, za zaštitu podataka! #FujitsuDay #Belgrade

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Ono na čemu bi već sad u velikim i malim kompanijama ili firmama trebalo raditi jeste prilagođavanje načina poslovanja “Generaciji Y”, jer to će u narednom periodu biti primarna radna snaga, a ona nije navikla da je bilo šta sputava ili koči. Dokazano je da “Generacija Y”, suprotno uvreženom mišljenju, nije nelojalna, lenja ili sebična. Naprotiv, ako im se ponude uslovi rada koje smo opisali svi će biti na dobitku. Ipak, ono o čemu će poslodavci i zaposleni, bili oni moderni ili “starog kova”, morati zajedno da vode računa jeste bezbednost poslovnog i sospstvenog okruženja. Zato Fujitsu nudi unapređena softverska rešenja zajedno sa McAfee kompanijom, poboljšane uređaje sa opcijama za zaštitu podataka i poslovanja, kao i potpuno nove uređaje, kakvi su skener dlana sa biosenzitivnim načinom očitavanja (PalmSecure ID Match) ili instalacijom novog tipa servera (Fujitsu CELVIN NAS Server).

 Intel kancelarija budućnosti - bez kablova.
Intel kancelarija budućnosti - bez kablova.
Izvor: MONDO portal.

Kancelarija bez žica

Na Fujitsu Day konferenciji predstavio se i Intel, koji je govorio, kako o budućnosti kancelarija i modernom radnom okruženju, tako i o sopstvenim novim proizvodima i servisima. Imali smo priliku da se upoznamo sa šestom generacijom Intel Core procesora, RealSense uređajima i mogućnostima, bežičnom kancelarijom, ali i nizom drugih Intel rešenja koja smo sretali ranije na Sajmovima u Berlinu i CES-u.

Intel je predstavio kancelariju budućnosti, koja nam je dostupna već sada, u kojoj se posao obavlja lakše, brže i na način koji nam je svojstven danas. To uključuje daleko veću mobilnost, brže uređaje, bolje mogućnosti obavljanja posla i čak i lepši izgled PC-ja.

Sve to dostupno je pojedincima i kompanijama širom sveta odmah zahvaljujući novoj generaciji Intel Core i Core vPro procesora, čije će specifikacije omogućiti potpunonovo radno okruženje koje se brzo menja.

Kako bi zadovoljila potrebe mobilnijeg i dinamičnijeg radnog okruženja, poslednja verzija Intel Core vPro procesora nudi inovacije bez kablova, ugrađenu zaštitu, brži rad i poboljšano upravljanje koje omogućava zaposlenima i kompanijama da unaprede svoju produktivnost i ostanu konkurentni. Intel je, prema rečima Aleksandra Lukića, iz Intela Srbija, uspeo da poveže uvek “putujuće” ideje zaposlenih, da ih sakupi na jednom mestu i učini ih lakše dostupnima za sve one koji mogu da ih iskoriste. Zbog toga je Intel radio na konceptu radnog okruženja i modela poslovanja, koje neće omogućiti samo da se ideje rode, nego i da se one lako dele, susreću sa idejama ostalih zaposlenih i unapređuju u realnom vremenu - kolaboracijom, suprotstavljanjem i promenama.

U tom modelu zaposleni i IT ne gube vreme na podešavanje uređaja i na njihovo povezivanje - oni ih koriste onako kako su ih doneli sa sobom, uz olakšan, gotovo nestvarno brz način povezivanja, deljenja i bez podešavanja. Više zaposlenih može da koristi isti uređaj na različitim mestima, što ne samo da olakšava poslovanje, nego pravi uštedu prilikom nabavke opreme i njenog održavanja.

Radno mesto i okruženje evoluira uz #Intel servise i uređaje. #RealSense #Cortana #Fujitsu #FujitsuDay

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Sa novom generacijom Intel Core vPro procesora, kompanija Intel donosi unapređenja u tri oblasti kako bi obezbedila bolji način rada i pružila bolje iskustvo korisnicima i kompanijama:

- RealSense kameru i opcije za posao i zabavu
- inovativan dizajn personalnih računara
- bežični displej
- bežično spajanje.

Preduzeća imaju dosad neviđeni izbor raznovrsnih oblika računara, od opcije 2 u 1, Ultrabook, supertankih preklopnih računara do mini PC računara koji nude i duplo duže trajanje baterije i više nego duplo bolje performanse, čime se dobijaju modeli računara koji su do tri puta tanji i za 50 odsto lakši od samo četiri godine starijih modela laptopova. Takođe, ti računari su i daleko atraktivniji vizuelno, što je danas jedan od ključnih faktora na osnovu kojih korisnici i preduzeća nabavljaju nove računare i komponente.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA