Ovo ste želeli da znate o antivirusima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo ste želeli da znate o antivirusima

Pronašli smo odgovore na sva pitanja koja ste nam postavili o antivirusima na telefonu i računaru, a kompanija Kaspersky Lab pomogla nam je u tome!

  Izvor: MONDO portal.

Kompanija Kaspersky Lab pretstavlila je novu verziju Kaspersky Internet Security Multi-device 2016 na IFA sajmu u Berlinu, a mi smo tu priliku iskoristili da ih pitamo sve ono što ste vi nas poslednjih meseci pitala o antivirusima - zašto je potrebno imati ih, zašto biste ih koristili na telefonima, a konačno smo razbili i mit o tome da li Kaspersky antivirus opterećuje rad računara ili ne!

Na pitanja, koja ste nam postavljali u komentarima odgovore su nam dali članovi ekipe koja je u Berlinu prezentovala nova Kaspersky antivirus rešenja, prikazala nam uživo i pričala nam o čipovanju ljudi. O tome ćemo vam pisati uskoro, baš o onom delu koji vas je najviše zanimao - da li čipovanje može da krene naopako i u kom pravcu.

Za sada ostajemo uz Kaspersky antivirus i odgovaramo na vaša najzanimljivija pitanja.

MONDO: Koliki procenat korisnika antivirus koristi i na mobilnim uređajima?

KL: Oko pet odsto od ukupnog broja korisnika koji imaju aktiviran Kaspersky Internet Security softver, upotrebljava ga na mobilnim telefonima i tabletima.

MONDO: Koliko je zaista važno imati antivirus na mobilnom uređaju, ako se koriste samo zvanične prodavnice, Play Store za Android i AppStore za iPhone?

KL:Slažemo se da je to najbezbedniji način za korišćenje aplikacija, ali maliciozni softver može se kriti i u aplikacijama koje su prošle Google i Apple kontrolu (poznat je slučaj OVE aplikacije). Takođe, mobilni uređaji mogu biti zaraženi sa USB stika, koji se može prikačiti na mnoge telefone, direktno preko sajtova, preuzimanjem malicioznih sadržaja ili instalacijom aplikacija “sa strane”, onih koje se ne nalaze u prodavnicama (pogledajte i OVAJ slučaj).

MONDO: Koliko je Android, zapravo, bezbedan?

KL:Android je najpopularniji operativni sistem danas i kao takav privlači najviše onih koji žele da iskoriste njegovu ranjivost. Oko 99 odsto svih malware-a koje detektujemo na mesečnom nivou cilja Android. Zbog toga je i važno zaštitit tablet ili telefon sa tim operativnim sistemom.

MONDO: Šta je u Multi-Device 2016 verziji drugačije u odnosu na prethodne verzije?

Kaspersky Lab:Nova verzija sadrži nove alate koji služe za bolju zaštitu privatnosti. Društvene mreže, kompanije koje se bave oglašavanjem i marketingom često zahtevaju podatke koje korisnici ostavljaju u svojim internet pregledačima: njihove aktivnosti, lokacije, istoriju pretrage… Oni lako dolaze do tih podataka, nekada ih obrađuju i koriste za ciljano oglašavanje, a nekad se ti podaci prosleđuju dalje ili čak prodaju. Servis Private Browsing sprečava sakupljanje podataka i korisniku javlja svaki put kad neko sa strane uputi zahtev za podacima. Sve to je omogućeno preko odgovarajućeg plugin dodatka, koji je dostupan za Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Internet Explorer. Kasperski tehnologija omogućava bolju zaštitu od uobičajenog blokiranja “cookies” zahteva ili slanja odgovora servisima koji traže pristup korisničkim podacima tako što se brine da podaci korisnika nikad ne napuste uređaj. Takođe, poboljšana je zaštita od “freeware” instalacija (poput alata za pretragu ili reklama u meniju pregledača) koje se same od sebe zakače za pregledač, kao i zaštita od instaliranja ekstenzija o kojima korisnik nekad i ne zna ništa. Sve ovo može biti potencijalna opasnost za podatke i privatnost korisnika. Change Control servis pobrinuće se da do ovakvih promena ne dođe i prijaviti korisniku svaki pokušaj instalacije dodatnih servisa u pregledač ili ekstenzija koje korisnik nije sam odabrao. Change Control po fabričkim podešavanjima nije aktivan i potrebno ga je uključiti tokom instalacije ili u Podešavanjima.

MONDO: Da li novi MD 2016 troši manje resursa računara, pošto je to bila jedna od najvećih zamerki naših čitalaca na Kaspersky antivirus?

KL:Na osnovu više testova, koje su sproveli nezavisni istraživači i akreditovane laboratorije, naši proizvodi imaju izuzetno mali uticaj na performanse kompjutera. Sa svakom novom verzijom poboljšavamo tehnologiju da bi Kaspersky rešenja trošila još manje resursa. Ranije tokom godine sprovedena je studija o tome kako antivirus rešenja utiču na rad računara i njegove performanse. Kaspersky Internet Security je dobio najbolju oznaku, Advanced+, koja je dokaz da su naša rešenja optimizovana i ne utiču na rad računara i njegove resurse.

MONDO: Šta biste istakli kao najvažniju funkciju nove verzije KIS MD 2016?

KL: Delimično smo odgovorili na ovo pitanje u okviru četvrtog, ali ćemo, ipak, još jednom podsetiti na to da je Kaspersky Internet Security Multi-Device 2016 posebno okrenut zaštiti privatnosti korisnika na netu. Takođe, istakli bismo Safe Money i Parental Control opcije, koje su veoma važne za zaštitu onlajn bankarstva i rada s novcem, kao i zaštita dece onlajn.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

 KIS MD 2016.
KIS MD 2016.
Izvor: Kspaersky Lab.

O Kaspersky Internet Security Multi-Device 2016

Ovaj proizvod je specijalno projetkovan da zaštiti ono što je korisnicima najvažnije: privatnost, podatke, identitet, novac i uređaj. Novo rešenje uključuje ažuriranu tehnologiju koja štiti korisnike bez obzira na to šta rade sa uređajima na mreži i na kojoj platformi: Windows, OS X ili Android. Uveden je niz novih funkcija sa ciljem zaštite života i podataka.

Anketa iz 2015. godine o IT bezbednosnim rizicima potrošača pokazala je da se broj internet korisnika koji su zabrinuti za privatnost na mreži znatno uvećao u odnosu na prošlu godinu. Oko 67 odsto evropskih korisnika je zabrinuto da neko može pristupiti njihovim privatnim fajlovima, 60 odsto brine da na njihovim uređajima postoje programi koji sakupljaju njihove lične podatke, a 46 odsto anketiranih korisnika iz Evrope nema poverenja u svoje web kamere - kamere su poznate kao često korišćeni alat za špijuniranje korisnika. Kako bi se ovi problemi sprečili neophodna su bezbednosna rešenja koja će, na nove načine, osigurati privatnost korisnika pri korišćenju uređaja. Sa tim na umu projektovan je novi Kaspersky Internet Security Multi-Dvice 2016 koji uključuje nove tehnologije za zaštitu privatnosti.

Privatnost je neotuđivo pravo svake osobe, bilo u realnom ili virtuelnom svetu. Zato se mi, u kompaniji Kaspersky Lab, trudimo da uradimo sve što možemo kako bismo zaštitili ono što je našim korisnicima najvrednije - lični fajlovi i privatnost - od sajber kriminalaca i drugih radoznalih korisnika interneta. Naravno, ove mere bi bile efektivnije kada bi korisnici bezbednije koristili internet: kada bi zaštitili svoje uređaje i naloge jakim lozinkama, izbegavali preuzimanje fajlova sa nepoznatih sajtova i aktivirali redovna skeniranja svojih kompjutera u potrazi za sajber opasnostima”, kaže Piter Aleškin, načelnik odeljenja za menadžment proizvoda za tržišta u razvoju pri kompaniji Kaspersky Lab.

Unapređeni Privacy Cleaner pomaže da se izbrišu svi podaci o aktivnostima korinika Windows kompjutera, uključujući istoriju pretraživanja, spisak otvaranih dokumenata itd. Webcam Protection funkcija sprečava presretanje slika sa web kamere, obaveštava korisnike kada je korišćena od strane legitimnih programa i pruža opciju da se pristup kameri blokira.

Zbog toga što se oblast sajber opasnosti stalno menja, preporučujemo korisnicima da redovno ažuriraju svoja bezbednosna rešenja kako bi bili sigurni da im je dostupna najsavremenija zaštita. Novi Kaspersky Lab vodeći proizvod za kućnu upotrebu uključuje besplatna automatska ažuriranja kojima se može upravljati uz pomoć ličnog My Kaspersky naloga.

Kaspersky Internet Security Multi-Device 2016 je već u prodaji u Srbiji.

Kaspersky Lab predviđanja za 2015.
Izvor: Kaspersky Lab

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA