Prvi pucanj

TESTIRALI SMO REDMI NOTE 13 PRO+ 5G: Najbolji telefon ispod 500 evra za 2024. godinu?

Autor Ilija Baošić

Kako se najbolji i najskuplji model Redmi Note 13 serije pokazao na našem testu? Saznajte u nastavku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi je 23. januara u Bukureštu zvanično lansirao Redmi Note 13 seriju i na raspolaganje stavio četiri nova modela srednje klase, koja pokrivaju različite budžetske mogućnosti kupaca. U pitanju je serija koja je godinama unazad poznata kao odličan izbor za uloženi novac, te nismo mogli da propustimo priliku da i sami isprobamo šta je to Xiaomi pripremio za 2024. godinu.

Na našem testu se već neko vreme nalazi najbolji, ali i najskuplji model ove serije - Redmi Note 13 Pro+ 5G - koji na papiru nikada nije bio bliži premijum klasi.

Naravno, lista specifikacija je jedno, a stvarna upotreba nešto sasvim drugo, pa nakon vremena provedenog sa ovim modelom, itekako imamo šta da kažemo i prenesemo vam utiske koje je ostavio.

Počnimo od dizajna.

Redmi Note 13 Pro+ 5G DIZAJN

  • Dimenzije: 161,4 x 74,2 x 8,9 mm
  • Težina: 199 g
  • Materijali: Staklo, plastika
  • Zaštita: IP68, Gorilla Glass Victus zaštita ekrana
  • Zvučnici: Stereo
  • SIM: Dual Nano-SIM, eSIM
  • Ostalo: USB-C, NFC, IR dioda
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prva velika nadogradnja Redmi Note 13 Pro+ telefona je njegov izgled. Kao i prošle godine, ivice poleđine su zakrivljene, ali Xiaomi je ovaj put doneo i simetrično zakrivljen ekran, što je u aktuelnoj ponudi dostupno samo na Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13 Lite modelima.

Ova promena ne samo da čini uređaj udobnijim za držanje u ruci, već i značajno utiče na estetiku samog telefona.

Kada su materijali u pitanju, prednja i zadnja strana uređaja izrađene su od stakla, ali posebno je interesantno videti da ekran štiti Gorilla Glass Victus, što nije proizvod kompanije Corning koji se često viđa na modelima srednje klase. Tu je i još jedno unapređenje u vidu IP68 oznake samog kućišta, prvi put u Redmi Note seriji, koje kupcima stavlja do znanja da je telefon otporan na prodor vode i prašine, odnosno da ga bezbrižno mogu koristiti u gotovo svim uslovima.

Naravno, postoje i neke uštede u dizajnu, a one se najviše ogledaju u ramu telefona koji je kao i prethodnih godina izrađen od plastike. Srećom, ovaj izbor materijala ne utiče na strukturni integritet uređaja, koji je odbijao da se imalo savije pod torzionom silom koju smo mu zadavali u oba smera.

Sam ram je ravan, različitih debljina na vrhu i bokovima. Leva ivica rama je potpuno "čista", dok se na desnoj nalaze POWER dugme i tasteri za kontrolu jačine zvuka. Dno uređaja krije jedan od dva stereo zvučnika, otvor mikrofona, USB-C i fiokicu za dve Nano-SIM kartice.

Ukoliko korisnici ne budu želeli da koristite fizičku karticu, Xiaomi je prvi put u Redmi telefonu doneo podršku za eSIM i time ispunio sve potrebe modernog povezivanja na mrežu.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na vrhu telefona nalazi se drugi zvučnik stereo sistema, otvori mikrofona i IR dioda koja je veoma korisna u trenucima kada ne možemo da pronađemo daljinski upravljač. Ovde zapravo vidimo i najkontroverzniju odluku koju je Xiaomi doneo ove godine - uklanjanje 3,5-milimetarskog konektora za slušalice.

Ne možemo biti licemeri i kritikovati ovaj potez - odavno smo se pomirili sa činjenicom da je ovaj konektor stvar prošlosti u očima proizvođača, a već godinama i sami koristimo bežična rešenja. Međutim, svesni smo da mnogi i dalje preferiraju žičane slušalice, te bismo voleli da se u kutiji telefona našao bar USB-C adapter.

Za kraj priče o dizajnu, ispod zadnjeg stakla nalazi se NFC, a to znači podrška za beskontaktno plaćanje putem Google Pay ili mbanking aplikacija.

VIŠE O EKRANU I PERFORMANSAMA REDMI NOTE 13 PRO+ 5G TELEFONA PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI.

Redmi Note 13 Pro+ 5G EKRAN

  • Ekran: AMOLED
  • Dijagonala: 6,67 inča
  • Rezolucija: 1.220 x 2.712 piksela, 446 ppi
  • Brzina osvežavanja: 120 Hz
  • Osvetljenje: Do 1.800 nita
  • Prikaz: HDR10+, Dolby Vision
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Redmi Note 13 Pro+ 5G na raspolaganje stavlja AMOLED ekran, a to znači da se svaki piksel osvetljava pojedinačno, odnosno da je crna boja zaista crna.

U pitanju je veoma dobar panel, na čiji kvalitet prikaza se ne bi požalili ni da je u pitanju flagship telefon. Boje su jarke, uglovi gledanja odlični, a prikaz detaljan i oštar zahvaljujući nešto većoj rezoluciji od standardne FHD+.

Podrazumevano, displej koristi "Živopisni" režim prikaza, a na raspolaganju su i dodatna dva, kao i pristup naprednim podešavanjima pomoću kojih se može odabrati opseg boja i po želji podesiti svaki aspekt prikaza.

Za fluidan prikaz sadržaja je zaslužna brzina osvežavanja do 120 Hz, koja se podrazumevano koristi i dinamički menja ne bi li se uštedela baterija. Naravno, ta promena nije fleksibilna kao na LTPO panelima koje koriste neki flagship telefoni, već se spušta na stope od 90 i 60 Hz u normalnom radu, odnosno na 30 Hz ukoliko se aktivira always-on funkcija.

Pohvalan je i nivo osvetljenja do 1.800 nita. Tokom testa nismo imali problema da jasno vidimo šta je prikazano na ekranu prilikom korišćenja napolju, a na raspolaganju smo imali i podršku za prikaz HDR10+ i Dolby Vision sadržaja.

Redmi Note 13 Pro+ 5G PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: Dimensity 7200 Ultra
  • Procesor: Osmojezgarni - 2 x Cortex-A715 (2,8 GHz), 6 x Cortex-A510 (2,0 GHz)
  • Grafika: Mali-G610 MC4
  • RAM: 8 / 12 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 256 / 512 GB, UFS 3.1
  • Korisnički interfejs: MIUI 14
  • Operativni sistem: Android 13
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Bilo je veoma interesantno videti kako će se Redmi Note 13 Pro+ 5G pokazati u radu, jer do sada nismo imali priliku da se susretnemo sa Dimensity 7200 Ultra čipsetom kompanije MediaTek - i odmah možemo reći da nas nije razočarao.

Pre svega, Dimensity nije imao problem da isprati brzinu osvežavanja ekrana, pa smo prilikom kretanja kroz interfejs ili korišćenja podržanih aplikacija videli svilenkasto glatkih 120 kadrova u sekundi.

Pregledači, aplikacije za dopisivanje, društvene mreže i svi drugi svakodnevni zadaci su protekli besprekorno, ali nije samo procesor vredan pohvala. Koju god igru da smo pokrenuli, uspevali smo da dobijemo igriv broj kadrova u zavisnosti od podešavanja, ali ako vam takav opis ne znači previše, ispod možete videti rezultate sintetičkih testova.

Poređenja radi, Dimensity 7200 je po performansama blizak Snapdragon 870 čipsetu koji se nalazi u Xiaomi Pad 6 tabletu i koji je nekada važio za flagship rešenje. Antutu test je prednost u CPU performansama dao Dimensity-ju, dok je Snapdragon odneo ubedljivu pobedu u Multi-Core Geekbench 6 testu. S druge strane, Snapdragon je ostvario bolji GPU rezultat u Antutu testu, dok su oba čipa izjednačena u 3DMark-u.

Međutim, ono gde je Dimensity jasan pobednik je održavanje visokih performansi, odnosno njegova stabilnost. Zahvaljujući dobrom sistemu hlađenja, performanse su pale na samo 85% nakon jednosatnog CPU testa, a rezultat stabilnosti od 99,7% tokom stresiranja grafike u 3DMark-u je ništa manje nego impresivan.

Softver i ažuriranje

Sa softverske strane, Redmi Note 13 Pro+ 5G pokreće MIUI 14 korisnički interfejs, koji se zasniva na Android 13 operativnom sistemu. Nažalost, lansiran je u prelaznom periodu, pa će kupci morati malo da sačekaju na HyperOS i Android 14.

Ukoliko ste već koristili MIUI, osećaćete se kao kod kuće. Ukoliko niste, sigurni smo da vam neće biti potrebno previše vremena da se naviknete na njega. Podešavanja jesu drugačije postavljena u odnosu na čist Android, ali svako je jasno i intuitivno označeno.

Kada su ažuriranja u pitanju, svim modelima Redmi Note 13 serije sleduju tri nove verzije Android-a i četiri godine sigurnosnih zakrpa, a to znači da će vremenom Redmi Note 13 Pro+ 5G biti nadograđen na Android 16.

VIŠE O KAMERAMA, BATERIJI I CENI REDMI NOTE 13 PRO+ 5G TELEFONA PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI.

Redmi Note 13 Pro+ 5G KAMERE

  • Glavna kamera: ISOCELL HP3, 200 MP, OIS, f/1.65, 1,4", 0,56 µm, PDAF
  • Ultraširokougaona kamera: IMX355, 8 MP, f/2.2, 120°
  • Makro kamera: OmniVision OV02B10, 2 MP, f/2.4
  • Selfi kamera: OmniVision OV16A1Q, 16 MP, f/2.4
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Redmi Note 13 Pro+ 5G na svojoj poleđini poseduje sistem trostrukih kamera, među kojima je ubedljivo najzvučnije ime ISOCELL HP3, senzor rezolucije od 200 MP.

U dnevnim uslovima, glavna kamera može da uslika izuzetno oštre i detaljne fotografije, a najbolje rezultate daje pri ujednačenom osvetljenju. Jasno je da Xiaomi ne igra na tačnost boja, već na ono što mnogi preferiraju, pa slike naginju ka toplijim nijansama. Međutim, softver u izazovnim uslovima ume da pretera kako bi izvukao što više detalja, a rezultat mogu biti previše jarke boje i preeksponirani delovi fotografije.

S druge strane, glavna kamera sve svoje vrline pokazuje kada padne mrak. Toplije nijanse su i dalje prisutne, boje itekako zadržavaju svoj kvalitet, a nivo detalja uprkos tamnijim uslovima ostaje na veoma visokom nivou. U kombinaciji sa odličnim dinamičkim rasponom i solidnom ekspozicijom, rezultati su zaista impresivni za uređaj srednje klase.

Ultraširokougaona kamera (8 MP) dobro prati boje glavnog senzora, ali očekivano nije sposobna da zadrži previše detalja - pogotovo u noćnim uslovima. Tu je i prilično neinspirativna makro kamera od 2MP koju smo aktivno izbegavali da koristimo - jednostavno, zumiranje glavnim senzorom je davalo daleko bolje rezultate.

Redmi Note 13 Pro+ 5G BATERIJA I PUNJENJE

  • Baterija: Litijum-polimerska
  • Kapacitet: 5.000 mAh
  • Punjenje: 120 W žično
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ispod "haube" Redmi Note 13 Pro+ 5G telefona nalazi se baterija čiji kapacitet iznosi 5.000 mAh, a njena autonomija se na našem testu pokazala sasvim solidno.

Redovno smo uspevali da izvučemo dan i po korišćenja, a ukoliko se čipset u podešavanjima ne ubaci u "Performance" režim, ta brojka je išla i do dva cela dana. Naravno, u pitanju je sasvim subjektivna cifra koja varira od korisnika do korisnika.

Ono što je objektivno je PCMark test baterije, na kojem je Pro+ 5G izdržao korektnih 11 sati i 10 minuta.

Izvor: Smartlife

Ipak, aspekt u kom ovaj telefon sija punim sjajem je brzo punjenje snagom do impresivnih 120 W. Kupci neće morati da kupuju odgovarajući punjač, jer se isti već nalazi u kutiji, a pomoću njega smo uspevali da bateriju napunimo od 0 do 100 odsto za oko 20 minuta.

Redmi Note 13 Pro+ 5G CENA

  • Cena: oko 470 evra
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Redmi Note 13 Pro+ 5G je već sada dostupan svim zainteresovanim kupcima u Srbiji i može se pronaći u crnoj, beloj i ljubičastoj boji. Za konfiguraciju sa 8 GB RAM i 256 GB interne memorije je potrebno izdvojiti 54.999 dinara, odnosno oko 470 evra, dok 12/512 GB model košta 59.999 dinara, što je oko 510 evra.

Oni koji se na ovaj model odluče do 14. februara na poklon dobijaju Redmi Buds 5 Pro bežične slušalice, koje u slobodnoj prodaji koštaju 9.999 dinara.

Redmi Note 13 Pro+ 5G UTISCI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Redmi Note 13 Pro+ 5G je vidno otišao korak dalje od svog prethodnika, pa zaista možemo reći da nikada nije bio bliže premijum klasi. Naravno, velike zasluge za to idu unapređenom dizajnu, odličnim performansama, sjajnom ekranom i impresivnoj brzini punjenja - između ostalog.

Iako je cena u početnoj verziji nešto niža nego prošlo godine, 470 evra nije malo novca. Ipak, ne treba zaboraviti da je u pitanju najbolji model Redmi Note 13 serije, koji će se direktno boriti za epitet kralja srednje klase.

Da li će u tome uspeti? Rano je reći. Nama deluje da ima sve što je potrebno za uspeh, ali konkurencija tek treba da otkrije svoje karte za 2024. godinu.

Redmi Note 13 Pro+ 5G
Izvor: Xiaomi