TESTIRALI SMO XIAOMI PAD 6: Najbolji tablet za uloženi novac? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO XIAOMI PAD 6: Najbolji tablet za uloženi novac?

Xiaomi Pad 6 nudi mnogo, a da li je u pitanju najbolji odnos cene i kvaliteta - saznajte u nastavku

 Xiaomi Pad 6 tablet Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nakon godinu dana pauze bez novog uređaja, Xiaomi je ažurirao svoju ponudu tableta Xiaomi Pad 6 modelom koji se već neko vreme nalazi na kod nas na testu. U pitanju uređaj vrlo primamljivih specifikacija i cene, koji nadograđuje veoma popularni Xiaomi Pad 5.

Nadogradnje koje donosi nisu drastične, ali ono što valja ne treba menjati, ne previše, a šta je to novo, kako se Xiaomi Pad 6 pokazao na testu i gde je njegovo mesto na tržištu - saznajte u nastavku.

Xiaomi Pad 6 DIZAJN

  • Dimenzije: 254 x 165,2 x 6,5 mm
  • Težina: 490 g
  • Materijal: Staklo, aluminijum
  • Zaštita: Gorilla Glass 3
  • Zvučnici: Stereo, 4 zvučnika
  • SIM: Nema
  • Ostalo: USB-C (USB 3.1)

Iako izgleda slično kao prethodnik, Xiaomi Pad 6 donosi osveženi dizajn, a ono što je odmah primetno je novi izbor materijala. Podsetimo, Xiaomi Pad 5 je dolazio sa aluminijumskim okvirom i plastičnom poleđinom, ali kineski gigant je ovaj put svoj novi uređaj približio premijum segmentu i u potpunosti koristio aluminijum, a novi materijal ima dovoljno teksture da tablet ne bude klizav, već stabilno stoji u rukama.

 Xiaomi Pad 6 poleđina Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Promenjena je i silueta uređaja: zanemarljivo, za delić milimetra, ali postoji odličan razlog zašto je novi model niži i uži - jednostavno, okviri ekrana su tanji. Za razliku od pametnih telefona, okviri na tabletima imaju svoju svrhu, a ona je sprečavanje dodirivanja ekrana prstima prilikom držanja. Imajući to na umu, smanjivanje njihove debljine je uvek rizičan potez. Srećom, Xiaomi nije preterao, pa nismo imali problema sa slučajnim dodirima u radu.

Dodatno, debljina tableta je smanjena na izuzetno tankih 6,5 mm, što u kombinaciji sa manjim dimenzijama i novim materijalom uređaj čini ne samo fizički lakšim (21 gram manje), već unapređuje i olakšava korišćenje istog.

Na dnu uređaja se nalaze dva zvučnika i USB-C port, na desnom boku tasteri za kontrolu zvuka, na vrhu POWER dugme i dodatna dva zvučnika, a poleđina je rezervisana za ostrvo kamere i konektor za tastaturu. Imamo neke zamerke, ali hajde da se prvo bavimo pozitivnim stvarima.

Nema razloga da okolišamo, zvučnici na ovom modelu su odlični, pa potencijalni kupci neće morati da brinu da li će isti narušiti slušalačko iskustvo prilikom konzumiranja sadržaja. Zvuk koji proizvode je kvalitetan, glasan i jasan, a posebno su nam se svideli vokali i niže frekvencije. Savetujemo da Dolby Atmos ostane uključen, jer smatramo da pravi veliku razliku, pogotovo kada je bas u pitanju.

Kompaniji Xiaomi često zameramo to što na svojim uređajima koristi sporiji USB 2.0 standard, ali to ovde nije slučaj, već smo na raspolaganju imali USB 3.1. Veće brzine žičnog prenosa na stranu, nama je ovo veoma značajno zbog mogućnosti povezivanja sa televizorom i monitorom, a Xiaomi Pad 6 podržava prenos 4K/60fps slike putem kabla, što je sjajno!

 Xiaomi Pad 6 kamera Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

U pozitivnu kategoriju ćemo svrstati i dostupne kamere na ovom tabletu. Osim za skeniranje dokumenata, ne vidimo poentu postojanja senzora na poleđini, ali ukoliko nekome ovaj modul išta znači, dobra vest je da pravi više nego korektne fotografije, čak odlične za tablet. Daleko više pozdravljamo odluku da se selfi kamera sa vrha prebaci na stranu, što značajano olakšava video pozive nego što je to bio slučaj ranije.

Što se zamerki u vezi dizajna tiče, najviše nam je zasmetalo odsustvo skenera otiska prsta. Naravno, na raspolaganju je otključavanje prepoznavanjem lica, ali za tu metodu je iskorišćena selfi kamera, a ne neki napredniji sistem, pa svakako nije u pitanju veoma sigurno rešenje.

Nedostatak podrške za SIM karticu nije toliko problematičan - uvek možemo podeliti internet pomoću pametnog telefona. Ono što ne možemo da podelimo je GPS signal. Nažalost, Xiaomi Pad 6 ne podržava GPS, pa ukoliko ste želeli da u kolima imati navigaciju na većem ekranu, ovaj tablet vam to neće pružiti.

O ekranu, performansama i bateriji možete pročitati više na sledećoj strani.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA