New game

TESTIRALI SMO ASUS ROG ALLY (Z1 EXTREME): Gejming u pokretu nikada nije izgledao ovako dobro

Autor Ilija Baošić

Želite da igrate najbolje naslove današnjice bilo kad i bilo gde? Možda je ROG Ally konzola baš ono što vam treba.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

ASUS ga je najavio još krajem aprila, a na našem testu se sada konačno našao ROG Ally. U pitanju je prenosiva konzola koja je u svom srcu punokrvni Windows računar i koja svojim korisnicima želi da ponudi igranje najboljih igara današnjice bilo gde i bilo kada.

Istorija prenosivih gejming konzola duga je više od 40 godina. U tom periodu smo videli brojne uređaje različitih oblika, a kulminacija se desila 2017. godine, kada je lansiran Nintendo Switch. Malo ko je mogao pretpostaviti kakvu će popularnost doživeti ova sprava, ali pored toga što je njen uspeh direktan pokazatelj da ljudi žele gejming u pokretu, takođe je bio katalizator za stvaranje potpuno nove kategorije uređaja.

Proizvođači konzola nisu bili spremni da izađu na megdan Nintendo-u, ali proizvođači računara jesu. U prethodnih nekoliko godina smo videli brojne pokušaje različitih kompanija koje su želele da ugrabe deo ovog kolača, a najpopularniji je svakako bio Steam Deck. Međutim, sada je na redu da ASUS pokaže šta ima da ponudi gejmerima, a po svojim specifikacijama, ROG Ally se nameće kao ozbiljan konkurent uređaju kompanije Valve - ne samo po sirovoj snazi, već i po svim drugim aspektima.

Šta je to što ROG Ally može da ponudi kupcima, kako se pokazao na našem testu i koji su naši utisci nakon vremena provedenog sa njim - samo su neka od pitanja na koja ćemo odgovor dati u nastavku. Zato, hajde da počnemo.

ROG Ally DIZAJN

  • Dimenzije: 28,0 x 11,1 x 3,24 cm (2,12)
  • Težina: 608 g
  • Materijali: Plastika, staklo
  • Zaštita: Gorilla Glass Victus staklo
  • Zvučnici: Stereo (Dolby Atmos, Hi-Res)
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

ROG uređaji su poznati po svojoj gejmerskoj estetici, a za ROG Ally nije potrebno raditi DNK test. Kućište ASUS-ove prenosive konzole izrađeno je od kvalitetne bele plastike, prepune detalja, uglova i nagiba, koja jasno daje do znanja čemu je namenjena.

Ipak, ne dajte da vas izgled zavara. U pitanju je dobro osmišljen oblik koji udobno leži u ruci, što je od ključnog značaja za udobno iskustvo gejminga - pogotovo tokom dužeg vremenskog perioda. Zapravo, na poleđini se nalaze ergonomski oblikovane drške koje služe upravo toj svrsi, kao i dodatni tasteri koji se mogu podešavati po želji. Naravno, kompanija nije propustila da ubaci i malo "šmeka", pa se pored otvora sistema hlađenja u obliku ROG logoa, na zadnjoj strani takođe nalazi traka koja menja boje u zavisnosti od ugla gledanja.

Otvore sistema za hlađenje smo pronašli i na vrhu uređaja, gde se nalaze po dva tastera i okidača kontrolera, 3,5-milimetarski konektor za slušalice i mikrofon, "klackalica" za kontrolisanje jačine zvuka, POWER dugme koje u sebi poseduje prilično dobar skener otiska prsta i otvor čitača microSD kartica. Tu je i kombinovani ROG XGM interfejs za povezivanje eksterne grafičke karte, u okviru kog se nalazi USB-C port preko kog se uređaj puni, ali koji takođe služi za transfer podataka (USB 3.2) i kao video izlaz (DisplayPort 1.4).

Naravno, prednja strana je mesto na kojem se većina akcije dešava. Tu su ekran i zvučnici, kao i tasteri i džojstici kontrolera raspoređeni na obe strane uređaja. Ukoliko ste ikada koristili Xbox kontroler, raspored će vam biti veoma poznat - levi analog je postavljen iznad D-Pad kontrola, a tasteri su obeleženi slovima A,B,X,Y. Pored "Menu" i "View" tastera, mnogima poznatijim kao "Start" i "Select", ROG Ally donosi dodatna dva, tik ispod njih, ali njima ćemo se posebno baviti kasnije. Dodatno, oba analoga su uokvirena RGB prstenima - nismo očekivali ništa manje.

Po našem mišljenju, ASUS je na polju kontrolera odradio fantastičan posao. Analozi su vrlo precizni, D-Pad kontrole su veoma dobre za igranje starijih naslova pomoću emulatora, a tasteri su veoma taktilni, sa dovoljno hoda i osetljivosti za pravo uživanje u omiljenim igrama. Isto se može reći i za okidače, na koje zaista nemamo primedbu.

Kada su zvučnici u pitanju, njihova orijentacija je takva da "ispaljuju" zvuk direktno u korisnika, što je veliki plus. Prilično su glasni, pružaju puno detalja - čak i u niskim tonovima - a za pohvalu je i implementacija Dolby Atmos tehnologije. Naravno, ne mogu da zamene iskustvo punokrvnog zvučnog sistema ili dobrih slušalica, ali "kežual" gejmeri to sigurno neće zameriti.

Iako smo zadovoljni onim što dizajn ROG Ally konzole ima da ponudi, postoje i neke mane kojih želimo da se dotaknemo. Pre svega, voleli bismo da je ASUS implementirao dva USB-C porta. Ovo je odlika koju smo imali priliku da vidimo čak i na ROG Phone 7 Ultimate gejmerskom telefonu, pa nam nije jasno zašto dodatan konektor ne postoji i na dnu uređaja, koje je ionako prazno.

Druga mana je nedostatak veb-kamere. Da li nam je neophodna? Nije, ali bilo bi lepo da je ASUS uključio unutar okvira ekrana. Mesta svakako ima.

O EKRANU ASUS ROG ALLY UREĐAJA PROČITAJTE VIŠE NA NAREDNOJ STRANI

ROG Ally EKRAN

  • Ekran: IPS LCD
  • Dijagonala: 7 inča
  • Rezolucija: 1.920 x 1.080 piksela
  • Brzina osvežavanja: Do 120 Hz
  • Osvetljenje: 500 nita
  • Prikaz: Standardan, FreeSync Premium
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Jedna od odlika koja izdvaja ROG Ally na tržištu je nesumnjivo 7-inčni ekran na dodir. Iako nije u pitanju OLED, već IPS LCD panel, na raspolaganju je zaista sjajno rešenje koje nudi živopisne i prilično tačne boje, ali i neke druge odlike po kojima nadigrava konkurenciju.

Na primer, uređaji ove forme često dolaze sa ekranima niže rezolucije, ali ASUS na ovom koraku nije poklekao, već je implementirao Full HD rezoluciju. Ovo znači da je prikaz osetno oštriji, bilo da je reč o tekstu, slikama, videima ili podržanim igrama.

Displej je i prilično dobro osvetljen, pa sa svojih 500 nita pruža mogućnost korišćenja izvan udobnosti doma, što je neophodno kako bi se jedna konzola nazvala istinski prenosivom. Uglovi gledanja su takođe dobri, ali ono što ćemo posebno pohvaliti jeste brzina osvežavanja.

Ekran se osvežava do fantastičnih 120 Hz, što je iskustvo kretanja kroz interfejs i gejminga u igrama koje to dozvoljavaju podiglo na viši nivo i učinilo svilenkasto glatkim. Dodamo li tome FreeSync Premium tehnologiju koja sprečava "cepanje" slike i relativno brz odziv od 7 ms, jasno je da je kompletan paket pravi recept za uspeh.

Ipak, nije sve u hardveru, pa kompanija lako dostupnim opcijama nudi odabir unapred podešenih režima slika koji više odgovaraju sadržaju koji se na ekranu prikazuje, kao i žanru naslova koji se igra.

Ako nešta ovom ekranu treba da zamerimo, onda je to nedostatak automatskog podešavanja jačine svetla. Niko ne želi da ga ekran zaslepi kada ga upali u mrklom mraku.

O PERFORMANSAMA I SOFTVERU ASUS ROG ALLY UREĐAJA PROČITAJTE VIŠE NA NAREDNOJ STRANI.

ROG Ally SOFTVER i PERFORMANSE

  • Čipset: AMD Ryzen Z1 Extreme
  • Procesor: Osmojezgarni, 16 tredova, do 5,10 GHz boost
  • Grafika: AMD Radeon (RDNA 3, 12 CU, do 2,7 GHz)
  • RAM: 16 GB LPDDR5
  • SSD: 512 GB PCIe 4.0 NVMe M.2
  • Operativni sistem: Windows 11 Home
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Iako ROG Ally nazivamo prenosivom konzolom, već smo napomenuli da je u pitanju punokrvni Windows 11 računar, a to znači da po svojoj funkcionalnosti uopšte ne zaostaje za desktop i laptop računarima. Štaviše, donosi pregršt dodatnih funkcija koje je ASUS implementirao kako bi olakšao korišćenje na manjem ekranu, bez tačpeda i fizičke tastature.

Sada se verovatno pitate kako se uopšte odvija navigacija kroz operativni sistem, ali odgovor je jednostavan - pomoću kontrolera i/ili dodirivanjem ekrana. Desni analog u OS okruženju služi za upravljanje kursorom, a RB i RT tasteri menjaju levi i desni klik miša. Ukoliko se ukaže prilika za unos teksta, na ekranu se automatski pojavljuje virtuelna tastatura, baš kao što je to slučaj na pametnim telefonima. Da li je ovaj način upravljanja potpuno bezbolan? Nije, ali je svakako bolji nego na nekim prethodnim Windows iteracijama i nešto na šta ćete se vremenom sigurno navići.

Sloboda Windows-a i neograničene mogućnosti instalacije različitog softvera na stranu, dve aplikacije koje su veoma bitne na ovom uređaju su MyASUS i Armoury Crate SE. Prva primarno služi za ažuriranje softvera, drajvera i BIOS-a, dok je druga "aplikacija za sve". Pored toga što služi da sve instalirane igre okupi na jednom mestu, u Armoury Crate se mogu pronaći sva najbitnija podešavanja - režim rada čipseta, režim slike ekrana, zvuk, osvetljenje, prilagođavanje tastera i vibracije, povezivanje itd.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prethodno smo pominjali da ROG Ally poseduje dodatna dva tastera ispod "Menu" i "View" tastera. Armoury Crate aplikaciji se u svakom momentu može pristupiti pomoću ta dva tastera, s tim da jedan vodi na početnu stranicu, a drugi u Command Center, brzi inferejs u kojem se nalaze sva podešavanja i prečice koje je korisnik sam odredio, kao i slajderi za osvetljenje, i jačinu zvuka.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Režim rada čipseta je jedno od najvažnijih podešavanja na ovom uređaju, jer se na osnovu njega određuje koliko će snage Z1 Extreme koristiti, što se odražava ne samo na performanse, već i na automiju baterije. Na raspolaganju su Silent (10 W), Performance (15 W) i Turbo (25 W) režimi kada se ROG Ally napaja baterijom, dok je Turbo (30 W) dostupan samo kada se uređaj priključi na punjač.

Poređenja radi, APU unutar Steam Deck konzole može da dostigne maksimalnih 15 W, te je ovo jedna od brojnih prednosti ROG Ally-a. No, hajde da vidimo kako se ROG Ally pokazao po pitanju performansi.

Performanse

ASUS ROG Ally je tokom našeg testa prikazao impresivne performanse prilikom gejminga. U zavisnosti od režima rada čipseta i podešavanja unutar samih igara, redovno smo uspevali da dostignemo broj kadrova u sekundi koji prelaze granicu igrivosti, a kod ogromne većine naslova je ta cifra bila iznad 60.

Primera radi, tokom igranja RDR2 i Cyberpunk-a, FPS je u proseku bio nešto iznad 60, ali je uređaj sve vreme bio povezan na punjač, rezolucija u igri je bila 720p, a podešavanja spuštena da favorizuju performanse, odnosno na "low".

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Death Stranding je jedan od onih naslova uz koji smo se odlično proveli, nezavisno od toga da li se ROG Ally napajao baterijom ili ne, dok je GTA 5 prikazivao prilično impresivne brojke u istim uslovima, pa čak i kada bismo podigli rezoluciju i podešavanja.

Naravno, ne treba ni spominjati da će stari hitovi i aktuelni popularni multiplejer naslovi biti mačji kašalj za ovu konzolu, ali ono što želimo da napomenemo jeste da je ROG Ally možda i najbolji prenosivi uređaj za emulaciju u ovom momentu. Imajte na umu da ne govorimo samo o emulaciji PS2, Wii, Wii U ili igrama sa starijih konzola, već o PlayStation 3 i Nintendo Switch naslovima.

Ono što takođe želimo da istaknemo jeste odličan sistem za hlađenje, kako po pitanju samog hlađenja, tako i po pitanju buke koju proizvodi.

O AUTONOMIJI I CENI ASUS ROG ALLY UREĐAJA PROČITAJTE VIŠE NA NAREDNOJ STRANI.

ROG Ally BATERIJA i PUNJENJE

  • Baterija: Litijum-jonska
  • Kapacitet: 40 Wh
  • Punjenje: 65 W
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

ASUS ROG Ally ispod "haube" krije bateriju kapaciteta od 40 vat časa. Objektivno gledano, ovo nije kapacitet koji će ikoga impresionirati, a isto se može reći i za autonomiju.

Računica je prosta, što se zahtevniji naslovi igraju, to je čipsetu potrebno pružiti više snage, a korišćenje "Turbo" režima osetno skraćuje autonomiju ove konzole. U našem slučaju, igrajući Cyberpunk 2077, bateriju smo uspevali da ubijemo za sat vremena. S druge strane, ukoliko bismo igrali igru koja nije zahtevala veći napor, odnosno koja je mogla da prođe i sa "Silent" režimom, uspevali smo da izvučemo iznad tri sata upotrebe.

Dakle, možda je najbolja ideja da se AAA igre igraju u blizini punjača, jer ako ste planirali da obrćete naslov kao što je Control tokom dužeg putovanja, bojimo se da se nećete naigrati.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ipak, kada već govorimo o punjaču, u kutiji se dobija adapter koji uređaj puni snagom od 65 W. Tokom našeg testiranja, bateriju smo redovno uspevali da napunimo do 100 odsto za manje od sat i po, što je zaista impresivan rezultat za prenosivu konzolu ove vrste.

ROG Ally UTISCI i CENA

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Što je vreme više odmicalo, to nam je ROG Ally postajao draži, a finalni utisak je da je ASUS odradio vraški dobar posao. Da, baterija nije ništa posebno, ali performanse, ekran i dizajn itekako jesu. Zbog toga dajemo našu toplu preporuku za kupovinu ove prenosive konzole. Ne zaboravite, ne samo da vam je na raspolaganju kompletno Windows iskustvo, već ćete dobiti i gejming u pokretu kakav do sada nije viđen - kako u AAA igrama, tako i u emulatorima.

Kada je cena u pitanju, ona zavisi od modela koji želite. Iako postoji samo jedna konfiguracija, sa 16 GB RAM i 512 GB SSD, postoje dve verzije ROG Ally uređaja - sa Z1 Extreme ili sa slabijim Z1 čipsetom. Koliko je novca potrebno izdvojiti na našem tržištu možete saznati na OVOM LINKU.