TESTIRALI SMO ROG STRIX SCAR 18: Upoznajte najmoćniji laptop koji novac može da kupi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO ROG STRIX SCAR 18: Upoznajte najmoćniji laptop koji novac može da kupi

Intel I9-13980HX, RTX 4090, ekran dijagonale 18 inča, 240 Hz, RGB lajt-šou i vrtoglava cena.

 ASUS ROG STRIX SCAR 18 laptop test recenzija 2023 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko biste pitali gejmere kako izgleda računar njihovih snova, sumnjamo da bi odgovor bio išta manje od "najbolje komponente koje novac može da kupi". Još ako bi u pitanju bila prenosiva mašina, to bi samo dodatno začinilo ovu magičnu čorbu. Izgleda da je ASUS imao upravo ovakav tok misli, a na test nam je poslao ROG Strix SCAR 18 - zverski moćan laptop koji performansama obara s nogu.

Kako izgleda ovo beskompromisno čudo tehnologije, kako se pokazalo u svakodnevnim, ali i najzahtevnijim zadacima, ali i koliko novca je potrebno izdvojiti za ovo zadovoljstvo - saznajte u nastavku.

Dizajn

Kao što je to obično slučaj za ROG proizvodima, gejmerska estetika je glavna filozofija dizajna najmoćnijeg ASUS laptopa, a to znači samo jedno - RGB.

Lajt-šou

Pritiskom Power dugmeta, dlanove nam je obasjao čitav spektar boja koje dopiru iz tastature, a obasjao se i prostor između nas i laptopa zahvaljujući traci koja se prostire celom dužinom prednje ivice, ali i koja obuhvata prednji deo bočnih strana. Kako je bio dan kada smo prvi put upalili ovu mašinu, nismo momentalno primetili da RGB svetla takođe postoje i na poleđini - kako na zadnjoj ivici, tako i na samom poklopcu unutar ROG logoa.

Jasno je da ovaj vizuelni spektakl nije za svakog, ili bar za svaku priliku, pa je vrlo pohvalno što sam laptop izgleda prilično neutralno kada ga obuzdate, odnosno kada isključite svetla unutar Armoury Crate aplikacije.

Materijali

Kućište laptopa je većinom izrađeno plastike, a jedini izuzetak je poklopac ekrana, za koji je upotrebljen aluminijum. Ono što je posebno interesantno jeste da su delovi plastike poluprovidni, pa se kroz ove elemente može nazreti šta se krije ispod. Međutim, pod određenim svetlom, ovaj estetski dodatak ume da deluje prljavo, pa nismo sigurni da je ova odluka ispravna.

Dimenzije i težina

Postoji mnogo epiteta koji se mogu udeliti ROG Strix SCAR 18 laptopu, ali ne i da je mali. Dijagonala ekrana je impozantnih 18 inča, pa je sam uređaj dimenzija 399 x 294 mm i debljine 30,8 mm. Razumljivo, ovo znači da je računar prilično težak, a da budemo precizniji, njegova težina iznosi 3,1 kg.

Portovi i otvori

Uprkos ogromnim dimenzijama, selekcija prisutnih portova je dostupna samo na bokovima uređaja, ali ne i na zadnjoj ivici, koja je isključivo rezervisana za sistem hlađenja sa tri ventilatora. Sa desne strane se nalaze dva USB 3.2 Gen 2 Type-A porta, dok je na levoj 3,5-milimetarski konektor, USB 3.2 Gen 2 Type-C (DisplayPort, PD, G-SYNC), Thunderbolt 4 (DisplayPort, G-SYNC), HDMI 2.1 FRL, 2,5G LAN i konektor napajanja. Na bokovima se takođe nalaze simetrični otvori sistema hlađenja, a otvore vidimo i na donjoj strani uređaja.

VIŠE O EKRANU, SPECIFIKACIJAMA I PERFORMANSAMA SE NALAZI NA SLEDEĆOJ STRANI.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Takozvana "4090" u laptopu je nvidijin marketinski trik.To je isti cip iz PC 4080 grafe ali oslabljen na 175W da bi stao u laptopove.Nema nikakve veze sa PC 4090.Performance su u rangu sa 3090/ti.Ta grafa u laptopu je cak slabija od PC 4070ti.Nvidia na ovaj nacin dovodi ljude u zabludu.Treba da vrate oznake M kao kod 980m, 970m. Cena od 4500e je smesna, kad za 1700e kupis 4090 i ostane ti 2800e za i9/ryzen 9 DDR5 memorije, ozbiljno napajanje, vodeno hlanjene i neku ozbiljnu maticnu plocu.A sam laptop sa punjacem je tezak 4,5kg.Bez struje radi kao obican laptop.

Mrčela

Iskreno nisam siguran da vredi toliko. Sve te performanse, kad izvučete strujni adapter, padaju više nego duplo, to je normalna stvar. Ako već moram da imam struju, onda desktop (snaga) ili da nosim ovaj laptop da bi kvalitetno igrao 45 minuta?, ali za cenu od 4500€? Poslednje 2 godine nemam više desktop, ne igram više igrice (smorilo me nešto), imam dobar laptop, 1400€, sam platio, ali razmišljam da predjem na Mac M1 (ne M2), ja koji nikada nisam voleo Mac. M1 je ubica, mora se priznati, a baterija traje i traje, a ne padaju performanse. Ne znam, 98% kupujem Mac u roku od 10 dana, ako opet ne prelomim nešto. Ne znam šta da radim, da li M1 ili M2?

beogradska seljačina

@Mrčela Šta igraš M1, FIFA '98?