Od dostave do "krave muzare": Pet najčešćih internet prevara i kako da ih izbegnete | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od dostave do "krave muzare": Pet najčešćih internet prevara i kako da ih izbegnete

Lažni sajtovi za prodaju, pogrešna dostava pošiljke, poruka od bliskog "rođaka"... što je internet više ulazio u naše živote, to su prevaranti smišljali raznovrsnije prevare

 Haker, sajber kriminal, onlajn prevara Izvor: Pixabay

Od kako postoji internet, postoje i internet prevare. I što je internet više ulazio o naše živote, to je broj prevara i prevaranata rastao, a one postajle sve sofisticiranije i složenije.

Britanski The Guardian je sastavio listu najčešćih prevara na internetu i predloga kako da ih izbegnete.

1. Lažni sajtovi za prodaju

Nakon što je, 93 godine star, britanski lanac supermarketa Wilko u avgustu objavio da potpuno obustavlja poslovanje i zatvara svoje radnje, to je dalo priliku kriminalcima.

Samo nekoliko dana od zvanične objave kompanije, na internetu se pojavilo desetak lažnih sajtova koji su tvrdili da rasprodaju neprodatu Wilko-vu robu sa popustom, dizajniranu da izgleda kao original. To je, samo u avgusutu, dovelo da preko 5.000 žalibi kupaca, koji su u proseku izgubili 37 funti.

Kako izbeći: Dobro proverite adresu sajta, odnosno link na koji ste kliknuli i razmislite dva puta ukoliko vam izgleda sumnjivo. Lažni sajtovi za kupovinu obično kupcima daju samo nekoliko minuta da obave kupovinu, dok pravi sajtovi prodajnih lanaca to ne čine.

2. Poruka od rođaka

Dobili ste poruku u kojoj vam blizak rođak tvrdi da je izgubio/-la svoj i da vam piše sa telefona koji je pozajmio od druga ili drugarice.

U nekom trenutku vam saopštava da mu/joj je potrebna pomoć i da mora nešto da plati, zbog čega zatraži od vas prebacivanje određene sume novca na svoj račun. Naravno, to je račun prevaranta, pa se parama gubi svaki trag.

Kako izbeći: Nikada nikome ne uplaćujete ništa dok niste direktno pričali sa "rođakom" koji vam je tražio transfer novca, koliko god on insistirao da mu je transfer novca urgentan.

3. Pogrešna dostava

Stigla vam je poruka ili imejl koji vas obaveštava da je kurir pokušao da vam dostavi paket za koji mora da se plati dostava ili da se odredi novi termin. U poruci je i link do sajta putem koga to može da se obavi ili da se daunloaduje aplikacija za tu namenu.

Nekada pokušavaju da vas nateraju da instalirate aplikaciju koja sadrži spajver i koji sakuplja podatke i lozinke, koje prevaranti mogu posle da koriste. A nekada i direktno traže sasvim dovoljno podataka da je to sasvim dovoljno za prijavu. U nekom trenutku mogu vam zatražiti da prebacite novac na novi račun – zbog bezbednosti.

Kako izbeći: Dobro pogledajte URL i proverite da li je pravi – obično, gotovo uvek postoji nešto što ga odaje. Ne daunladujte nikakve aplikacije.

Ako zaista očekujete paket, informacije o pošiljci tražite direktno na sajtu prodavca ili kurirske službe koja vrši dostavu. A ako ne očekujete nikakvu pošiljku – najbolje je da ignorišete poruku.

4. Prevara sa prodajom automobila

Prevaranti postavljaju oglase na sajtovima za prodaju automobila, ali za prodaju sa placeva koje ne postoje, čekajući da im se javi zainteresovani kupac.

Za ovu vrstu prevare je karakteristično to da će "prodavci" smišljati razloge zbog koji ne možete da vidite automobil, ali će vas istovremeno požurivati da im platite depozit, a nekada i ceo iznos. A čim dobiju bilo kakvu uplatu, nestaju bez traga.

Kako izbeći: Ne uplaćujte nikome ništa dok ne vidite automobil.

5. Studenti "krave muzare"

U vreme početka školske godine studenti često postaju "krave muzare". Reč je o vrsti prevare kod koje žrtva ostavlja svoje bankovne podatke prevarantima, privučena mogućnošću dobre zarade, koje one zatim koriste u operacijama pranja novca.

Kao što obučno biva, ljude privuku obećanja o brzoj i dobroj zaradi i luksuznim poklonima.

Kako izbeći: Prevaranti često svoje žrtve "pecaju" preko lažnih profila na društvenim mrežama, putem koji im pružaju šansu za dobru, brzu i jednostavnu zaradu.

Zato uvek budite oprezni i ne verujte olako ljudima koji vam preko društvenih mreža nude mogućnost zarade koja zvuči previše dobro da bi bila istinite. Pogotovo ukoliko to podrazumeva određeni protok novca preko vašeg računa. U krajnjem slučaju, mogli biste da završite i sa krivičnom prijavom.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:56
EVO KAKO DA PREPOZNATE INTERNET PREVARANTE! Stučnjak: Svaka lažna ponuda koja se nudi građanima obavezno sadrži OVAJ element
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA