Ne stiže vam proizvod koji ste naručili i platili? Evo kada je vreme da tražite pare nazad | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne stiže vam proizvod koji ste naručili i platili? Evo kada je vreme da tražite pare nazad

Dani prolaze, vi robu strpljivo čekate, ali vam ona i dalje ne stiže. Šta dalje?

 Rok za dostavu plaćenog paketa, kada tražiti novac nazad Izvor: Pexels

Poremećeni lanci snabdevanja i rat u Ukrajini su doprineli poskupljenju sirovina i energenata, kao i krajnjih proizvoda. Proizvođači imaju ogromnih problema da ispune potrebne kvote, ali najčešće su potrošači ti koji trpe posledice.

Ipak, problemi sa kojima se proizvođači i prodavci suočavaju ih ne isključuju iz zakonskih obaveza koje imaju prema potrošačima.

Ukoliko želite, na primer, da kupite monitor, bilo bi idealno kada biste prilikom odlaska u kupovinu sami preuzeli proizvod, ali to nekad jednostavno nije moguće. Pogledali ste razne sajtove, našli cenu koja vam odgovara, pozvali ste prodavnicu ili lično otišli, a prodavac vam je saopštio da taj proizvod nema na stanju, ali da se može naručiti od dobavljača - na šta ste pristali.

Dani prolaze, vi monitor strpljivo čekate, ali vam on i dalje ne stiže. Šta dalje?

Trgovci su obavezani članom 46. zakona o zaštiti potrošača da proizvod dostave kupcu u roku od 30 dana, ukoliko neki drugi rok nije ugovoren. Ukoliko ste želeli da vam monitor stigne pre zakonskog roka, morali ste da zatražite dokument na kome stoji tačan rok isporuke robe, jer u suprotnom je zakonski rok taj koji je važeći.

U slučaju prekoračenja roka isporuke, što ugovorenog, što zakonskog, ugovor između vas i prodavca se raskida. Ukoliko želite, možete prodavcu obezbediti dodatan rok, nakon kog se ugovor raskida.

U praksi je neophodno da pismeno obavestite prodavca da raskidate ugovor i zatražite novac nazad, a prodavac je dužan da u roku od tri dana od raskida ugovora vrati novac koji ste platili za monitor, u ovom slučaju.

Nije tako redak slučaj da prodavac odbija da vrati novac. Ukoliko je zakonski rok od tri dana za povrat novca istekao, preostaje vam da uputite prijavu Tržišnoj inspekciji.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Meni nije jasno kako da trazim pare ili neku zalbu kada prilikom primo-predaje ne dobijam nikakav dokaz/racun od kurira? Na osnovu cega da se zalim? Eto, molim vas da ispitate to, pa da nam javite, bilo bi bas lepo i korisno.

beogradska seljačina

Bananalend, mada i ko vas ....