Kako promeniti šifru za Wi-Fi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako promeniti šifru za Wi-Fi

Važno je znati kako se menja lozinka Wi-Fi mreže kojom se povezujemo na internet.

 WiFi ruter promena šifre Izvor: Unsplash

Promena ili postavljanje Wi-Fi lozinke zvuči banalno, međutim, ovo je najbezbedniji način da neželjene goste oterate sa mreže ili da šifru učinite lakšom za pamćenje.

Pre nego što vam objasnimo kako promeniti šifru za WiFi, želimo da napomenemo da ćete nakon ovog postupka morati ponovo da se ulogujete na svim svojim uređajima. Znamo koliko elektronike danas svi imamo u kući, ali neka vam ovaj zadatak ne padne teško.

IP adresa rutera

 WiFi mreža Izvor: Unsplash

Kako biste započeli proces promene Wi-Fi lozinke neophodno je da posetite IP adresu svog rutera putem pregledača. Kako biste to uradili, potrebno je da budete povezani na isti - bilo je to putem Wi-Fi (bežično) ili LAN konekcije (žično).

Adrese 192.168.1.1 i 192.168.0.1 su najčešće koje se koriste za rutere koje dodeljuju operatori. Jednu od njih ukucajte u polje na svom pregledaču gde biste inače kucali ime sajta koji želite da posetite. Nakon unosa ispravne adrese i pritiska na taster ENTER, videćete interfejs rutera koji zahteva da se ulogujete.

Telekom Srbija korisnici bi trebali da koriste telekom / telekom kredencijale. Oni koji koriste Yettel mogu da isprobaju yettel / yettel ili telenor / telenor, dok klijenti kompanije SBB treba da ova polja ostave prazna i jednostavno kliknu na "Log in".

Promena WiFi lozinke

 WiFi ruter Izvor: Pexels

Nažalost, postupak promene lozinke, iako jednostavan, je drugačiji od modela do modela rutera koji se koristi, pa ne samo da destinacija polja za promenu lozinke nije ista, već se i ovo polje može različito zvati. Evo i par primera:

  • Korisnici SBB Ubee Premium Gateway uređaja će "Pre-Shared Key" polje pronaći u Gateway > Wlan > Security
  • Korisnici Yettel ZTE H298Q rutera će "WPA Passphrase" pronaći u Local Network > WLAN SSID Configuration
  • Telekom Srbija pretplatnici koji koriste HG8245W5 ruter mogu da unesi novu šifru u polje "WPA PreSharedKey" odlaskom u Advanced > WLAN > 2.4G Basic Network Settings i 5G Basic Network Settings.

Korisnici nekih rutera koje nismo naveli će imati sreće da im prva stranica automatski nudi opciju promene lozinke, dok drugi će morati da prebiraju kartice koje sadrže ključne reči kao što su "Advanced", "Configuration", "Settings", "Local network", "Gateway", "Wlan", "Basic" i slično, a sve kako bi pronašli polje za unos Wi-Fi lozinke koje se može zvati "Pre-Shared Key", "WPA-PSK", "Password" ili "Passphrase", najčešće sa crnim tačkama koje označavaju da je u pitanju šifra.

Nažalost, gotovo je nemoguće u jednom tekstu objediniti sve modele rutera koji se mogu pronaći na tržištu, pa ako vam ništa od prethodno navedenog ne pomaže, savetujemo vas da pozovete svog operatora kako biste dobili detaljno uputstvo za promenu lozinke.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:25
PAŽNJA, PAŽNJA, SAJBER OPASNOST! Srbija na meti hakera, a šteta može biti neprocenjiva! "ANONIMUSI" U SLUŽBI TAJNIH ORGANIZACIJA?!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA