Kako da plaćate račune telefonom: mBanking, Google Pay, Apple Pay i IPS QR kodovi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da plaćate račune telefonom: mBanking, Google Pay, Apple Pay i IPS QR kodovi

Ukoliko i vi želite da plaćate račune brzo i jednostavno, samo uz pomoć mobilnog telefona, ali ne znate kako se to radi, ovde ćete sve saznati.

 Kako se plaćaju računi telefonom, Google Apple Pay, IPS QR Izvor: Pexels

Zar ne bi bilo divno da ne morate da idete u poštu ili banku da biste platili neki sveže pristigli račun? Ili šta ako bi pametni telefon bio sve što vam je potrebno da biste platili račun u prodavnici, kafiću ili na bilo kom drugom mestu? Ako niste znali, plaćanje računa telefonom je moguće zahvaljujući tehnologijama kao što su mBanking, Google Pay, Apple Pay i IPS QR kodovi, a dobra vest je da gotovo sigurno imate mogućnosti da koristite barem jednu od njih. Uz to, plaćanje telefonom je veoma jednostavno i ne zahteva da budete tehnički napredniji korisnik telefona - ističe Đorđe Mitić sa sajta Iskustva & Preporuke.

Dakle, u ovom tekstu će biti reči o tome kako plaćati telefonom, bez obzira na to da li koristite telefon sa Android operativnim sistemom ili iPhone. Ono što moramo odmah da razjasnimo je da se pod "plaćanjem telefonom" zapravo podrazumevaju dva potpuno različita načina plaćanja:

  • Beskontaktno - kada telefon "imitira" platnu karticu ili kada telefonom skenirate ili prikazujete poseban IPS QR kod
  • Mbanking - kada telefon menja šalter banke i sami sebi postajete bankar

Beskontaktno plaćanje mobilnim telefonom

Beskontaktno plaćanje telefonom se obavlja tako što telefon, prilikom plaćanja na kasi, samo prislonite na terminal za platne kartice - potpuno isto kao što biste prislonili klasičnu platnu karticu. To znači da novčanik i platne kartice možete da ostavite kod kuće.

Kako sve to funkcioniše? Prilično jednostavno. Ukratko, u telefonu ćete imati virtuelnu platnu karticu odnosno elektronsku kopiju svoje prave platne kartice. Kada telefon prislonite na terminal za platne kartice, na telefonu će se automatski aktivirati NFC veza putem koje će se izvršiti prenos podataka sa virtuelne platne kartice do terminala za naplatu. Dakle, isto kao da ste prislonili pravu platnu karticu.

Hajde sada da vidimo šta vam je sve potrebno i kako se aktivira funkcija beskontaktnog plaćanja.

Prvi uslov koji vaš telefon mora da ispunjava da biste mogli da obavljate beskontaktno plaćanje jeste da poseduje pomenutu NFC tehnologiju, jer bez ove tehnologije telefon ne bi mogao da komunicira sa terminalom za platne kartice. NFC tehnologija je do pre nekoliko godina bila dostupna samo na telefonima iz visoke ili više-srednje klase, ali se danas često nalazi i na telefonima iz nižeg segmenta. Proverite tehničku specifikaciju svog telefona kako biste se uverili da li ispunjavate ovaj uslov za beskontaktno plaćanje.

Drugi uslov je da na svom telefonu imate specijalnu aplikaciju unutar koje će se nalaziti vaša virtuelna platna kartica. Ta specijalna aplikacija može biti Google Pay (Google Wallet), Apple Pay ili specijalna aplikacija vaše banke. Sve zavisi od modela telefona i od banke čije usluge koristite. Kako da znate koju od ovih aplikacija treba da koristite? Vrlo je jednostavno i sve ćemo objasniti u narednih nekoliko redova.

Google Pay (Google Wallet)

Google Pay je aplikacija, tačnije usluga kompanije Google, kao što joj i samo ime kaže. Cilj ove usluge je da poveže vašu virtuelnu platnu karticu sa vašom pravom platnom karticom i vašom bankom, te da pruži maksimalnu bezbednost podataka koji se prenose u trenutku plaćanja telefonom. Da biste koristili Google Pay uslugu za beskontaktno plaćanje telefonom, neophodno je da vaša banka podržava Google Pay.

U trenutku pisanja ovog teksta (mart 2023. godine), Google Pay podržavaju sledeće banke u Srbiji: Banca Intesa, HALKBANK, OTP Banka, Banka Poštanska štedionica, ProCredit banka i UniCredit banka. Naravno, očekuje se da će u bliskoj budućnosti i druge banke ponuditi ovu uslugu.

Ukoliko je vašu platnu karticu izdala neka od pomenutih banaka i želite da koristite Google Pay servis za beskontaktno plaćanje na telefonu sa Android operativnim sistemom, prvo sa Google Play prodavnice instalirajte Google Wallet aplikaciju. Nakon instalacije, otvorite Google Wallet i dodajte svoju platnu karticu tako što ćete pratiti instrukcije na ekranu i obaviti nekoliko zaista jednostavnih koraka.

Nakon dodavanja svoje platne kartice u Google Wallet aplikaciju možete početi sa beskontaktnim plaćanjem. Sve što je potrebno je da umesto platne kartice prislonite telefon na terminal za platne kartice, prilikom plaćanja. Nemojte zaboraviti da na telefonu aktivirate NFC, a najlakši način za to je da u menija sa brzim podešavanjima tapnete na NFC ikonicu. U slučaju da NFC ikonica nije dostupna u meniju sa brzim podešavanjima, potražite je u glavnom Settings meniju svog telefona.

 NFC Android Izvor: Iskustva & Preporuke

Da biste Google Pay uslugu koristili na iPhone-u, potrebno je da instalirate Google Pay aplikaciju sa Apple AppStore-a.

Apple Pay

Apple Pay je pandan Google Pay servisu. Naravno, u pitanju je servis iza kojeg stoji kompanija Apple, što znači da je Apple Pay dostupan samo na iPhone telefonima. Princip je isti kao i kod Google Pay servisa, što znači da je potrebno da u Wallet aplikaciju unesete podatke o svojoj platnoj kartici i da aktivirate samu Apple Pay funkciju, nakon čega možete plaćati telefonom tako što ćete ga prosto prisloniti na terminal za platne kartice.

Kao i kod Google Pay servisa, neophodno je da vaša banka podržava Apple Pay servis. U Srbiji možete koristiti Apple Pay uslugu ukoliko je vašu platnu karticu izdala jedna od sledećih banaka: Banca Intesa, HALKBANK, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka i UniCredit banka. Naravno, očekuje se da će u bliskoj budućnosti i druge banke ponuditi ovu uslugu.

 Apple Pay Izvor: Smartlife

Specijalna aplikacija banke

Neke banke, kao što je npr. domaća NLB Komercijalna banka, za sada ne podržavaju ni Google Pay ni Apple Pay servis. Ipak, to ne znači da korisnici ovih banaka ne mogu da uživaju u prednostima beskontaktnog plaćanja telefonom.

Naime, pojedine banke su razvile sopstvene aplikacije koje omogućavaju beskontaktno plaćanje telefonom i takođe se oslanjaju na NFC tehnologiju. Međutim, ovakva rešenja nisu dostupna korisnicima iPhone telefona jer kompanija Apple dozvoljava da se beskontaktno plaćanje na Apple uređajima obavlja isključivo putem Apple Pay servisa ili nikako drugačije.

Primera radi, NLB Komercijalna banka ima svoju aplikaciju po imenu NLB Pay Serbia koja je dostupna korisnicima Android telefona. S druge strane, neke banke ne poseduje sopstvenu aplikaciju za beskontaktno plaćanje telefonom, a ne podržava ni Google Pay, odnosno Apple Pay servis, pa su korisnici usluga ovih banaka za sada uskraćeni za ovu sjajnu mogućnost.

Kako biste bili sigurni da li vaša banka podržava neku od usluga beskontaktnog plaćanja, najbolje je da kontaktirate banku direktno i zatražite sve informacije.

Neke banke su ovu funkcionalnost ugradile u svoju mBanking aplikaciju, što znači da ćete instaliranjem odgovarajuće mBanking aplikacije istovremeno dobiti i mBanking i mogućnost beskontaktnog plaćanja telefonom.

IPS QR kodovi za plaćanje mobilnim telefonom

Iako se tehnički može okarakterisati kao beskontaktno plaćanje, ova opcija ipak funkcioniše na potpuno drugačiji način u odnosu na do sada opisane načine beskontaktnog plaćanja telefonom.

Odlukom Narodne banke Srbije, IPS QR kodovi su u upotrebi od oktobra 2018. godine i predstavljaju lak način za brzi prenos sredstava sa računa kupca na račun prodavca.

Za razliku od prethodno opisanih mogućnosti za beskontaktno plaćanje mobilnim telefonom, za plaćanje putem IPS QR kodova nije potrebno da vaša banka podržava Google Pay ili Apple Pay servis, nije potrebno da vaš telefon poseduje NFC tehnologiju i nije potrebno da u svom telefonu čuvate virtuelnu platnu karticu odnosno elektronsku kopiju svoje platne kartice. Međutim, potrebno je nešto drugo - mBanking aplikacija vaše banke.

Putem mBanking aplikacije možete da uradite mnogo toga, o čemu će biti reči u narednom poglavlju ovog teksta, a jedna od funkcionalnosti je i plaćanje putem IPS QR kodova. Hajde da vidimo kako to funkcioniše.

Kada se nađete na prodajnom mestu tj. na kasi, recite kasiru da želite da platite putem IPS QR koda. Nakon toga pokrenite mBanking aplikaciju svoje banke i odaberite opciju IPS POKAŽI. Na ekranu vašeg telefona će se prikazati QR kod koji će prodavac skenirati skenerom. Posle samo nekoliko trenutaka će obe strane (vi i prodavac) biti obaveštene o ishodu transakcije, isto kao kada plaćate karticom.

Pored opcije IPS POKAŽI, koju smo upravo opisali, postoji i opcija IPS SKENIRAJ. Ova opcija se koristi kada želite da platite neki račun koji na sebi ima odštampan QR kod. Primera radi, računi za struju sadrže QR kod za brzo plaćanje telefonom. Sve što je potrebno da uradite jeste da pokrenete mBanking aplikaciju na svom telefonu i da odaberete opciju IPS SKENIRAJ. Automatski će se pokrenuti kamera telefona, a na vama je samo da je usmerite ka QR kodu koji je odštampan na računu. Kada telefon pročita QR kod, na ekranu telefona ćete videti iznos koji plaćate i kome plaćate i ostaje još samo da tapnete da dugme za potvrdu.

 IPS plaćanje Izvor: Smartlife

Više informacija o plaćanju putem IPS QR kodova, kao i o opcijama IPS SKENIRAJ i IPS POKAŽI, možete saznati na zvaničnom sajtu Narodne banke Srbije, gde vas očekuju i dva praktična video-uputstva.

Plaćanje telefonom uz pomoć mBanking aplikacije banke

Za početak, mBanking (mobilno bankarstvo) je zapravo isto što i e-banking (elektronsko bankarstvo, na veb-sajtu banke), samo u formi aplikacije za mobilni telefon.

To znači da ćete, umesto odlaska na sajt vaše banke zarad plaćanja računa ili neke druge akcije, jednostavno pokrenuti odgovarajuću aplikaciju u svom telefonu i odatle plaćati račune, prebacivati novac na druge tekuće račune, podnositi zahteve za kredite i dodatne usluge banke itd. Dakle, sve ono što biste uradili na šaletru, odnosno putem e-banking servisa banke, možete uraditi i putem mBanking aplikacije.

mBanking tj. uslugu mobilnog bankarstva nude sve banke u Srbiji. Da biste postali korisnik mBanking usluge potrebno je da na telefonu otvorite prodavnicu aplikacija (Google Play, Apple AppStore ili Huawei AppGallery) i tamo potražite i instalirate zvaničnu mBanking aplikaciju vaše banke. Ukoliko niste sigurni kako se tačno zove mBanking apliakcija vaše banke ili da li je mBanking usluga podržana na vašem modelu telefona, pre nego što uradite bilo šta pozovite banku i detaljnije se informišite, kako se ne bi dogodilo da preuzmete neodgovarajuću ili potencijalno opasnu aplikaciju.

Kada prvi put pokrenete aplikaciju, biće potrebno da je aktivirate tj. da je povežete sa svojim bankovnim računom. Aktivacija se najčešće obavlja tako što prvo pristupite e-banking servisu svoje banke, pa tamo aktivirate uslugu mobilnog bankarstva ili tako što kontaktirate Call centar svoje banke i od operatera zatražite da za vas aktivira mBanking uslugu.

Nakon toga, uz pomoć mBanking apliakcije ćete moći da obavljate gotovo sve što biste mogli da obavite i na šalteru banke. Drugim rečima, moći ćete da proveravate stanje svojih dinarskih i deviznih računa, moći ćete da upravljate platnim karticama (postavljate ograničenja, blokirate izgubljene kartice itd), moći ćete da podnosite zahteve za dodatne usluge koje banka pruža i - ono najvažnije - moći ćete da plaćate račune i prenosite novac na druge tekuće račune koji se nalaze u istoj ili nekoj drugoj banci.

Plaćanje računa uz pomoć mBanking aplikacije se obavlja tako popunite elektronski obrazac u koji ćete uneti sve potrebne informacije koje vidite na pristiglom računu - iznos, poziv na broj, svrhu uplate i drugo. Zapravo, isto to radi i šalterski službenik kada račun plaćate u banci ili pošti. Doslovno je potrebno da prepišete podatke sa papirnog računa i da nakon toga tapnete na dugme za potvrdu plaćanja. Ukoliko odaberete i opciju za hitno plaćanje, novac će u roku od nekoliko sekundi biti na računu primaoca, pod uslovom da banka u kojoj se nalazi primalac podržava instant plaćanje.

 račun plaćanje Izvor: Smartlife

Dobra vest je da možete da sačuvate šablone za plaćanja koja često obavljate. Primera radi, ako sačuvate šablon za plaćanje struje, svaki sledeći put kada plaćate struju biće dovoljno samo da odaberete ranije snimljeni šablon i izmenite iznos i eventualno poziv na broj.

Da li je plaćanje telefonom bezbedno?

Beskontaktno plaćanje telefonom se ne može obaviti ukoliko ekran telefona nije otključan. Drugim rečima, biće neophodno da unesete svoju lozinku ili šablon (šaru), odnosno da skenirate otisak prsta ili lice kako biste otključali telefon i izvršili plaćanje prislanjanjem na terminal za platne kartice.

Kada je reč o mBanking aplikacijama, sve one zahtevaju da prilikom prvog pokretanja aplikacije postavite željenu šifru koju ćete morati da unesete svaki sledeći put kada želite da koristite aplikaciju.

Dakle, plaćanje mobilnim telefonom, bez obzira na to da li se radi u beskontaktnom plaćanju ili plaćanju putem mBanking aplikacije, je i te kako bezbedno, pogotovo ako za otključavanje telefona koristite otisak prsta na Android uređajima odnosno Face ID tehnologiju na Apple uređajima.

Planirate kupovinu novog telefona?

Zašto biste riziokovali kada na našem sajtu uvek možete da pročitate korisničke recenzije, ocene, iskustva i preporuke za telefone, koje su napisali korisnici našeg sajta i na taj način izneli svoje mišljenje o stotinama različitih modela telefona koji se mogu kupiti u Srbiji. Informišite se pre kupovine i lako odaberite najbolji model za vas.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Bankarske aplikacije je najbolje što postoji. Ne mogu da zamislim da opet imam papirnate pare i ništa više. Ja sam aplikaciju svoje banke našao u AppGallery. Radi brz i bez problema.

beogradska seljačina

Problem je samo što ćeš sutra da nosiš izvod iz matične knjige rođenih ponaosob u svaku prodavnicu u kojoj kupuješ - na 6 meseci - da te registruju na svoj šiptarski mPortal koji će malo-malo da pada i oživljava kao Tito, jer bi u suprotnom morali da digitalizuju celokupni državni platni sistem, a onda nema ko da žonglira debelim dosijeima na 1 poziv i da mu ne fali dlaka sa glave. Ja kada sam otvarao običan dinarski tekući račun u Erste banci pre 5 godina to je bilo 35 papira bukvalno. Nisam u legiji stranaca imao takva pitanja, onaj Gestapo je mala beba za naše domišljate "bankare" i sposobne "programere".

Higher than Heaven

@beogradska seljačina Albanija je generalno fu##ed up, ne živim u Srbiji svakako.. pa mi je ono.. malo čudno da tako rasprostranjena banka nema te usluge u Srbiji.