Kako da brže napunite svoj telefon | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da brže napunite svoj telefon

Bez obzira da li vaš telefon podržava brzo punjenje ili ne, postoji nekoliko načina da bateriju napunite brže.

 Kako brže napuniti bateriju pametnog telefona Izvor: Pexels

Pored trajanja baterije i performansi kamere, brzina punjenja baterije postala je još jedna u nizu karakteristika na koje korisnici odnosno kupci mobilnih telefona i te kako obraćaju pažnju pri izboru.

Kako bi omogućili brže punjenje baterija, proizvođači mobilnih telefona odnosno SoC čipova tj. procesora za telefone osmislili su više različitih tehnologija brzog punjenja - piše sajt Iskustva & Preporuke. Nažalost, neke od tih tehnologija su još uvek rezervisane za skuplje ili novije modele.

No, čak i ukoliko vaš telefon podržava neku od tehnologija brzog punjenja, to ne mora nužno da znači da ste uz telefon dobili i punjač koji može u potpunosti da iskoristi potencijal telefona u pogledu brzine punjenja. Naime, proizvođači uz telefone često isporučuju slabije punjače, a snažniji tj. brži punjači se kupuju posebno, kao dodatna oprema.

Takođe, postoji i mogućnost da uz novi telefon niste ni dobili punjač, jer sve više modela dolazi bez punjača u kutiji (a viđali smo i one bez kabla), pa telefon punite nekim starijim, sporim punjačem.

Čak i u slučaju da posedujete punjač koji je u stanju da vaš telefon puni maksimalnom brzinom tj. maksimalnom snagom punjenja koju telefon podržava, sigurno ćete se pre ili kasnije naći u situaciji da poželite da punjenje bude još brže.

Dakle, brzina punjenja baterije telefona prvenstveno zavisi od modela telefona i vrste punjača. Međutim, na brzinu punjenja utiču još neki faktori, kao što su temperatura okoline, nivo angažovanja telefona tokom procesa punjenja, pa čak i intenzitet prijema signala mobilnog operatora.

Dobra vest je da na navedene faktore možete lako da utičete i tako dodatno ubrzate punjenje baterije. S tim u vezi, evo nekoliko praktičnih saveta kako da brže napunite telefon.

Punite telefon u hladnijoj prostoriji

Normalno je da se telefon i baterija zagrevaju tokom punjenja. Zato unutar telefona postoji elektronika koja neprestano meri temperaturu baterije i po potrebi smanjuje brzinu punjenja, kako bi se sprečilo pregrevanje i potencijalno oštećenje baterije ili telefona, pa čak i eksplozija baterije.

Drugim rečima, telefon će se brže puniti u hladnijoj prostoriji jer će niža sobna temperatura povoljno uticati i na temperaturu baterije, pa telefon neće morati da usporava proces punjenja.

Skinite zaštitnu masku tokom punjenja telefona

Iako su višestruko korisne dok vam je telefon u džepu, u torbi ili na stolu, zaštitne maske i futrole mogu imati negativan uticaj na brzinu punjenja baterije telefona. Naime, maske i futrole zadržavaju toplotu, tj. ne dopuštaju joj da prirodno napusti površinu telefona, zbog čega se baterija brže i više zagreva.

Usled povećane temperature baterije, zaštitna elektronika će usporiti proces punjenja kako bi se baterija rashladila, što znači da ćete morati duže da čekate da se baterija vašeg elektronskog ljubimca napuni.

 iPhone maska Izvor: Unsplash

Nemojte koristiti telefon tokom punjenja

Korišćenje telefona tokom punjenja i te kako usporava proces punjenja jer deo energije odlazi na napajanje ekrana i drugih elektronskih komponenata telefona koje su angažovane kada je ekran uključen ili dok je poziv u toku. Dok je ekran telefona isklučen, procesor, memorija i još neke komponente rade u štedljivom režimu, koristeći tek onoliko energije koliko je potrebno da telefon bude spreman da primi poziv, poruku ili drugo obaveštenje.

Isključite telefon za vreme punjenja

Iako u režimu mirovanja telefoni troše znatno manje energije nego dok je ekran aktiviran, činjenica da se deo energije ipak “gubi” dovodi do zaključka da ćete telefon brže napuniti ukoliko ga pre povezivanja na punjač isključite. Zaista je tako - telefon se primetno brže puni dok je isključen.

Imajte u vidu da pojedine telefone nije moguće puniti dok su isključeni jer će se sami uključiti čim priključite punjač.

 Ugasiti telefon Izvor: Unsplash

Punite telefon na mestu sa što boljim prijemom signala

Slab prijem signala mobilnog operatora znatno povećava potrošnju energije iz baterije jer je GSM prijemnik vašeg telefona “primoran” da angažuje više snage kako bi ostao povezan na mobilnu mrežu. Ukoliko telefon punite u prostoriji u kojoj intenzitet mobilnog signala nije na zadovoljavajućem nivou, baterija će se sporije puniti. Isto tako, slab prijem signala može biti razlog bržeg pražnjenja baterije.

Nemojte puniti telefon preko USB priključka na računaru

USB priključci na računarima su svima nama gotovo uvek nadohvat ruke pa se vrlo često koriste za punjenje mobilnih uređaja, pogotovo kada je reč o USB priključcima na laptop računarima. Mana USB priključaka na računarima se ogleda u vrlo ograničenoj jačini struje koju mogu da isporuče povezanim uređajima, pa je punjenje putem ovih priključaka uglavnom veoma sporo.

Telefon ćete primetno brže napuniti korišćenjem klasičnog (zidnog) punjača.

Izbegavajte bežične punjače

Broj telefona koji podržavaju bežično punjenje svakim danom je sve veći. Zbog praktičnosti, tj. zbog odsustva kabla i potrebe da kabl uključujete u telefon, bežični punjači za telefone su svoju primenu našli i u automobilima. U poređenju sa tradicionalnim, žičnim punjačima, bežični punjači imaju manju snagu punjenja. Čak i kada je reč o najnaprednijim bežičnim punjačima, koji imaju veću snagu punjenja, ostaje pitanje koliku maksimalnu snagu bežičnog punjenja podržava vaš telefon.

Koristite odgovarajući USB kabl

Bez obzira na to što se fizički gotovo ni po čemu ne razlikuju, USB kablovi se u tehničkom smislu mogu i te kako razlikovati. Upravo ta razlika utiče na brzinu punjenja vašeg telefona. Obični USB kablovi mogu da propuste tek oko 2,5 W električne snage, dok USB kablovi namenjeni brzom punjenju mogu da propuste i do 120 W električne snage (u zavisnosti od punjača, kabla i telefona).

Nabavite brži (jači) punjač

U tehničkoj specifikaciji svog telefona proverite koja je maksimalna snaga punjenja, a potom proverite i tehničke karakteristike punjača. Ukoliko punjač ne može da isporuči onoliko električne snage koliko vaš telefon podržava, punjenje neće biti maksimalno brzo. Da biste postigli maksimalnu brzinu punjenja, nabavite jači punjač.

Ne treba da zaboravite da električna snaga punjača, koja se izražava u vatima (W), nije jedini parametar koji utiče na brzinu punjača. Naime, punjač treba da podržava istu tehnologiju brzog punjenja koju podržava i sam telefon, jer tokom procesa punjenja telefon i punjač komuniciraju kako bi se punjenje odvijalo optimalnom tempom. Tehnologija brzog punjenja u kombinaciji sa snagom punjenja će biti dobitna kombinacija.

Potrebno vam je još brže punjenje?

Ukoliko ste u potpunosti ispratili savete iz ovog tekstu i vašem telefonu omogućili gotovo idealne uslove za punjenje, a brzina punjenja i dalje ne zadovoljava vaše potrebe, ne preostaje vam ništa drugo nego da kupite uređaj koji podržava značajno bržu dopunu baterije.

Kako biste se bolje informisali pre kupovine, ne propustite da pročitate recenzije, ocene, iskustva i preporuke za mobilne telefone na sajtu Iskustva & Preporuke.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Foca

Kupite Samsung novije generacije i resavate problem sa baterijom trajno.Samsung nadljudi.