6 vrsta aplikacija koje najviše troše bateriju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 vrsta aplikacija koje najviše troše bateriju

Autor Ilija Baošić

Aplikacije su jedan od glavnih krivaca kratkog trajanja baterije pametnih telefona.

Proizvođači današnjih pametnih telefona u svoje uređaje stavljaju baterije velikih kapaciteta kako bi većina korisnika mogla bezbrižno da "preživi" dan i kako ne bi prerano morala da poseže za punjačem. Ipak, reklamirano trajanje baterije se najčešće zasniva na računici o prosečnom korisniku u prosečnim uslovima, pa će zahtevniji korisnici imati drastično drugačije rezultate od onoga što je proizvođač obećao.

Takođe, reklamirano trajanje baterije važi za uređaj koji je nov, a poznato je da baterija pametnog telefona vremenom gubi svoj kapacitet, što se odražava i na samu autonomiju.

Naravno, ovo nisu jedini razlozi zašto baterija može trajati kraće - više o tome pročitajte ovde - ali u ovom tekstu ćemo se fokusirati isključivo na to koje aplikacije na našim uređajima, jer su one jedan od najvećih potrošača i često razlog loše autonomije.

1. Streaming aplikacije

Možda o tome ne razmišljate previše, ali ako koristite aplikacije kao što su YouTube, Netflix, HBO Max ili Disney+, one mogu biti razlog zašto vam baterija kratko traje. Lako je izgubiti vreme na ovim aplikacijama, pogotovo ako je sadržaj koji gledamo interesantan. Visoka rezolucija prikaza i gledanje u dobro osvetljenim okruženjima može dovesti do toga da vam ove aplikacije prosto "pojedu" bateriju.

Slično, ukoliko koristite svoj prenosivi uređaj da gledate TV preko aplikacija kao što su Iris Go ili EON TV, ne treba da vas čudi što prerano morate da posegnete za punjačem. Ovo je posebno izraženo pri korišćenju Iris Go, jer korisnicima MTS mreže omogućava da ne troše mobilne podatke, a korišćenje ovog vida konekcije je mnogo zahtevnije nego kada koristite Wi-Fi - pogotovo ako telefon nema pun signal.

2. Društvene mreže

Bilo da koristite Facebook, Instagram, TikTok, Twitter ili sve od navedenog, ove aplikacije umeju da troše bateriju čak i kada ih ne koristimo. Razloga za to je mnogo, ali osim rada u pozadini, kompanije žele da koristimo njihove aplikacije što više, pa osim notifikacija koje su nam bitne, često primamo i obaveštenja kojima je cilj da nas privuku nazad, što budi naše uređaje i itekako utiče na bateriju pametnih telefona.

3. Aplikacije za dopisivanje

Naši poznanici, prijatelji i porodica preferiraju različite aplikacije za dopisivanje, pa nije čudno videti da na jednom uređaju postoje instalirani Viber, Messenger, WhatsApp, Telegram, Signal i druge aplikacije slične funkcionalnosti. Svaka od ovih aplikacija s vremena na vreme proverava da li smo primili nove poruke kako bi nam poslala obaveštenja.

Vrlo slično kao i kod društvenih mreža - kombinacija buđenja uređaja, pozadinskih procesa i korišćenja mobilnih podataka utiče na autonomiju naših uređaja.

Dodatno, ukoliko koristite neke od ovih aplikacija za video pozive, imajte na umu da je kamera ogroman potrošač baterije.

4. Igre

Ukoliko koristite svoj uređaj za gejming, imajte na umu da je ovaj vid zabave najzahtevniji po pametne telefone. Kombinacija "naprezanja" procesorskih i grafičkih jezgara će veoma brzo potrošiti našu bateriju, pogotovo ako igramo onlajn i u dobro osvetljenim okruženjima.

5. Navigacija

Vreme papirnih mapa je prošlo. Danas svi koriste aplikacije za navigaciju poput GoogleMaps, HERE WeGo i Waze kako bi stigao do odredišta. Upotreba navigacije zahteva pažnju, pa tako i ekrani naših uređaja moraju da budu uključeni kako bi videli kuda treba da idemo. Čak i kada isključimo ekran, ukoliko smo izabrali opciju da nas aplikacija navodi do destinacije, telefon će i dalje tražiti signal satelita, što je veoma zahtevan proces za mobilne uređaje i brzo troši bateriju.

6. Google aplikacije

Nema sumnje da su aplikacije kompanije Google veoma korisne. Ipak, ovaj tehnološki gigant je najveća platforma za oglašavanje na svetu, a osim zbog svoje popularnosti kao pretraživač interneta, tu poziciju je uspeo da zauzme zbog ciljanog oglašavanja. Kako bi znali ko je publika kojoj neka reklama treba da se prikaže, Google uzima zastrašujuću količinu naših podataka i to šalje na svoje servere. Naravno, sve ovo se uglavnom odvija u pozadini i kada ne koristimo naše uređaje.

Kako smanjiti potrošnju baterije

Aplikacije su sastavni deo iskustva upotrebe pametnih telefona, te je nemoguće sprečiti ih da troše bateriju dok ih koristimo. Ipak, ono što možemo da uradimo jeste da ih sprečimo da nam šalju obaveštenja i bude uređaj, kao i da rade i troše podatke u pozadini.

Ovo možete učiniti tako što ćete zadržati prst na ikonici željene aplikacije i pritisnuti dugme "i". U zavisnosti od proizvođača telefona, možete pronaći stavke Notifications, Battery i Data (Mobile Data) i izabrati da ne šalje obaveštenja, ne radi u pozadini, odnosno da ne koristi podatke kada je ne koristite.

Naravno, obaveštenja nekih aplikacija su nam od vitalnog značaja, poput aplikacija za dopisivanje, te je neophodno da one rade nesmetano. Zato sami procenite šta vam je najvažnije i napravite balans.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NOPE

Po ovom spisku koji ste postavili ispadne da smartfon jedino može da se koristi za slanje i primanje SMS poruka, kao i poziva.

Kimiko

Napomenuo bih da je svaki skin, odnosno UI posebna priča i pored svih ovih aplikacija, dodatno troši bateriju. Zato samo, stock android

Stvarno

@Kimiko Kako uraditi stock Android