KAKO DA ČESTITATE BOŽIĆ NA ĆIRILICI: Važi za sve telefone i računare, samo pratite uputstva | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ČESTITATE BOŽIĆ NA ĆIRILICI: Važi za sve telefone i računare, samo pratite uputstva

Brzo i lako uputstvo!

 Izvor: MONDO portal / Strahinja Stojanović

Ako ove godine želite da uradite nešto novo i drugačije i Božić čestitate na ćirilici - na pravom ste mestu!

Vaši Android i iPhone telefoni podržavaju ćirilicu, ali isto tako i vaši Windows 10 i drugi računari, a ovde ćemo vam pokazati kako da ih brzo aktivirate i koristite odmah!

Možda će vas zanimati

Ćirilica na Windows 10 i računarima

Promenu jezika na tastaturi možete izvršiti vrlo brzo, jednom prečicom sa tastature ALT + SHIFT..

Pritiskajte ALT + SHIFT onoliko puta koliko vam treba da stignete do željenog jezika. Recimo, ako je engleski jezik prvi, nemački drugi, srpska ćirilica treća, a srpska latinica četvrta, da biste izabrali ćirilicu držite taster ALT (levo od razmaknice) i pritisnite SHIFT tri puta, jedan za drugim. Za srpsku latinicu držite ALT i pritisnite SHIFT četiri puta u ovom slučaju rasporeda jezika.

Ako vam na računaru još uvek nisu ubačeni jezici na tastaturi koji su vam potrebni, idite ovim redom i aktivirajte ih: Start ->Control Panel ->Region and Language. Kada se nađete u Region and Language meniju otvorite karticu (tab) Keyboards and Languages i kliknite na opciju Change Keyboards. Otvara se novi prozor u kojem imate mogućnost da dodate nove jezike i da izvršite njihov raspored.

Ako imate Windows 10 Jezik na tastaturi možete promeniti i ručno, klikom na Language bar, u donjem desnom uglu ekrana, u Taskbar-u. Izaberite opciju Language Preferemces, pa u Preferred Languages dodajte Serbian (Cyrilic, Serbia) jezik.

Ćirilica za iPhone telefone, iPad i iPod

Da biste kucali poruke ćirilicom na bilo kojem iPhone, iPad i iPod uređaju samo promenite jezik telefonske tastature u Serbia, Cyrilic u podešavanjima telefona.

Ćirilica na Android telefonima

Za Android telefone imate dve mogućnosti da koristite ćirilicu. Jedna je preko Gboard, ako tu tastaturu vaš uređaj koristi po samim podešavanjima. Tada jednostavno promenite tastaturu dugim pritiskom na razmaknicu na aktiviranoj tastaturi.

Pritisnite Podešavanja jezika, idite na ikonicu olovke i dodajte Srpska tastatura (ćirilica) na spisak podržanih tastatura. Nakon toga menjate tastaturu jednostavnim brzim prevlačenjem ulevo ili udesno preko razmaknice (na tastaturi će pisati koja je odabrana tj. na razmaknici).

Ako koristite tastaturu, koja je deo korisničkog okruženja vašeg telefona (One UI, EMUI, ColorOS i drugi) podešavanja tastature će vam biti dostupna Sistem ->Jezik i unos ili u nekom sličnom meniju.

Postoji čak i treća opcija za ćirilicu na Android uređajima, a to su dodatne tastature, koje se mogu skinuti, kao aplikacije za Android, pa u tom slučaju pregledajte podešavanja same aplikacije - SwiftKey, BitMoji Keyboard, TouchPal ili neka druga, ako je koristite.

Takođe, za ovakve prilike možete da preuzmete i SLAVDROID aplikaciju za ćirilicu!

Ako znate još neki način ili imate nešto da kažete - komentari su vaši!

Anketa

Kako čestitate Božić?

 • Viber ili slično…

  66.43% (95)

 • Uživo, vidim se s ljudima.

  13.99% (20)

 • SMS porukom.

  12.59% (18)

 • Pozovem telefonom.

  6.99% (10)

Kako čestitate Božić?

Rezultati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ћирило

Ћирилица се пише сваки дан у свакој прилици, не само за Божић и Васкрс