KAKO SE PRAVILNO RESETUJE TELEFON: Pre prodaje ili zamene mobilnog obrišite sve podatke - ispratite ove korake! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVILNO RESETUJE TELEFON: Pre prodaje ili zamene mobilnog obrišite sve podatke - ispratite ove korake! (FOTO)

Pre nego što prodate ili poklonite nekome svoj stari Android telefon važno je da svoje podatke izbrišete pravilno. Evo kako to da uradite.

 Izvor: MONDO / Wiko

I kod nas je već neko vreme popularna reciklaža telefona, odnosno zamena starog telefona za nov model, uz doplatu i novi modeli često mogu da se kupe uz "učešće" starim telefonom do određene vrednosti.

Bilo da se odlučujete na takav vid ulaganja u novi model, prodajete ga kao polovan ili prosleđujete nekome od rodbine ili prijatelja veoma je važno da u potpunosti obrišete sve podatke sa svog telefona i to u potpunosti!

Možda će vas zanimati:

Srećom, Android nudi lako i brzo rešenje za to.

Naravno, pre brisanja bilo čega potrebno je da podatke, kakvi su slike, multimedija, Note zapisi, drugi fajlovi i SMS poruke budu prekopirani ili u neku Cloud memoriju ili na računar. Takođe, pre brisanja napravite rezervne kopije svih važnih aplikacija - Viber, WhatsApp i slične aplikacije neće vam sačuvati poruke ukoliko to eksplicitno ne tražite od njih i ne kopirate ih sami putem podržanih servisa pre brisanja telefona tj. aplikacije sa uređaja.

Da bi svima bilo lakše da isprate proceduru opisaćemo je sa Android 10 operativnog sistema, ali bi procedura trebalo da je manje-više ista na svim Android telefonima nekoliko verzija OS-a unazad.

Pratite putanju Podešavanja ->Sistem i ažuriranja ->Resetuj. U tom meniju susrešće vas nekoliko opcija, ali vi birate poslednju tj. Resetuj telefon. Bićete upozoreni da će to obrisati sve podatke sa telefona, uključujući sve aplikacije i podešavanja sistema, muziku, fotografije, datoteke, sadržaj tajnih foldera i memoriju bezbednosnog čipa (ako ga telefon ima), sve naloge ulogovane na tom uređaju, nalog proizvođača telefona (ako ste ga otvorili i koristite ga) i sve drugo što se nalazi na telefonu.

Pritisnite Resetuj telefon i sledi ukucavanje PIN koda ili drugog tipa lozinke, koji ste postavili na telefon. Nakon ukucavanja PIN-a dobićete finalno pitanje Da li ste sigurni da resetujete telefon. Pritisnite Da i ostavite telefon nekoliko minuta da obriše sve iz memorije, resetuje se i podigne sistem kao kad ste ga izvadili iz kutije.

Naravno da postoji začkoljica! Ako koristite Android 8 ili raniji čak i nakon resetovanja sistem će nakon podizanja opet tražiti PIN kod, koji ste ukucali koristeći telefon pre brisanja. Zato je dobra ideja da PIN kod i zaključavanje ekrana na bilo koji način isključite čak i pre, nego što krenete da resetujete telefon i obrišete sve sa njega. Da biste to uradili pratite putanju: Podešavanja ->Biometrijski podaci i lozinka ->Onemogući lozinku zaključanog ekrana.

Još jedna jako važna stvar jeste enkripcija uređaja! Ona je važna, jer postoje dokazi da neki korisnički podaci ostaju na uređaju čak i nakon brisanja uređaja u potpunosti. Da bi oni bili bezvredni potrebno ih je pre brisanja uređaja enkriptovati, a to znači zaštititi na takav način da drugim licima ili servisima budu nečitljivi i “pod ključem“, a samim tim i neupotrebljivi.

Da biste uključili enkripciju podataka, a trebalo bi je uključiti uvek, ne samo pre brisanja uređaja, idite u Podešavanja ->Bezbednost ->Napredna podešavanja ->Enkripcija. U tom meniju izaberite enkripciju i ostavite telefon da izvrši potrebne akcije.

Nakon ovoga vratite se na resetovanje telefona, obrišite sve i vaši podaci, a samim tim i vi ste sigurni i niko neće imati pristup vašim ličnim podacima.

Da li ste već brisali svoj telefon ovako? Ako niste - ups…

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi