PRESTANITE OVO DA KUCKATE U PORUKAMA, izgledate neiskreno, nepristojno i nervirate ljude, a RADITE TO SVAKI DAN! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRESTANITE OVO DA KUCKATE U PORUKAMA, izgledate neiskreno, nepristojno i nervirate ljude, a RADITE TO SVAKI DAN!

Svaki dan šaljemo ko zna koliko poruka i zbog toga iz neznanja ispadamo nepristojni, a toga i nismo svesni - tačke su problem!

 Izvor: Guliver/Getty Images/Deagreez

Lingvistički stručnjaci tvrde da mladi ne vole tačke u porukama, na telefonima niti oko sebe, jer izgledaju kao znak ljutnje - posebno u vezi sa porukama na društvenim medijima.

Pretpostavlja se da je to zbog toga što tzv. milenijalci i generacija zed, koje su odrasle uz telefone, imaju tendenciju da šalju kratke poruke, bez ikakvih znakova interpunkcije.

Možda će vas zanimati:

Prema lingvistima, tačka je postala pasivno-agresivan simbol za mlađe generacije, jer se pravilno tačkasti tekst može protumačiti kao znak netrpeljivosti ili nečeg što je loše. Loren Fontejn, doktorka sa Univerziteta Leiden je ovu situaciju objasnila na sledeći način: “Ako pošaljete SMS ili neku drugu poruku bez tačke, već je očigledno da ste završili poruku. Dakle, ako dodate taj dodatni marker za završetak, primalac će ga najverovatnije protumačiti kao tendenciju padajuće intonacije ili negativnog tona“.

Neki stručnjaci, poput dr Loren, tvrdi da samo slanje poruke znači kraj teksta, pa ne treba stavljati tačku na kraju, a posebno ne često, da bi se to ilustrovalo.

Ovo je već potvrdilo nekoliko studija rađenih od 2015. godine naovamo, a britanski studenti čak kažu da tačke mogu da izazovu osećaj neprijatnosti i nepoverenja ka pošiljaocu, čineći da ta osoba izgleda neiskreno.

Ovu teoriju na iznenađenje mnogih, pa i nas, podržavaju i stručnjaci lingvistike, pa je tako Oven Mekardl, lingvista sa Univerziteta u Kembridžu, rekao za britanski The Telegraph: “Po mom iskustvu, tačke su u velikoj meri izuzetak, a ne norma u trenutnim kratkim ili SMS porukama [mladih], i imaju novu ulogu u označavanju naglog ili ljutog tona glasa“. No, kao i uvek, stručnjaci napominju da je važno uzeti u obzir kontekst. Na primer, upotreba tačaka u ličnoj ili poslovnoj e-poruci je potpuno prihvatljiva i ne smatra se bezobraznom.

O potencijalnoj promeni značenja tačke, u vezi sa komunikacijom IM, SMS ili porukama na društvenim mrežama, lingvisti raspravljaju već godinama. Profesor Dejvid Kristl - jedan od vodećih svetskih stručnjaka za jezik kaže da se upotreba tačaka u modernoj komunikaciji fundamentalno menja. On u svojoj knjizi Making A Point piše: “Gledate internet ili bilo kakvu razmenu trenutnih poruka - bilo šta što se brzo odvija u dijalogu. Ljudi se jednostavno ne zaustavljaju, tačke se ne stavljaju, osim ukoliko ne žele da istaknu suštinu“.

Iskreno, nikad o tačkama nismo razmišljali na ovaj način, ali smo očigledno pogrešili ili živeli neobavešteni. Ipak, to nas neće sprečiti da i dalje stavljamo tačku, tamo gde smatramo da je tačka potrebna - u SMS poruci, na Twitter-u, u Viber prepiskama ili mejlu!

Šta vi mislite o tačkama u porukama - zgodne, nezgodne, nešto treće?!

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi