Uključite OVE OPCIJE na svom telefonu, pomoći će vam, sigurno! (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uključite OVE OPCIJE na svom telefonu, pomoći će vam, sigurno! (VIDEO)

Počnite da koristite bezbednosni softver svog telefona već danas, a mi ćemo vam odmah objasniti zbog čega i šta bi sve trebalo da zaštitite i na koji način.

  Izvor: MONDO / Samsung

Istraživanje kompanije Kaspersky, ruske bezbednosne i antivirus kompanije, pokazala su da veliki broj mlađih korisnika, njih čak trećina, smatra da nije zanimljiva hakerima.

To što neko misli da je “dosadan za hakovanje“ ne mora da znači i da neće biti žrtva nekog tipa hakerskog napada ili krađe podataka na ovaj ili onaj način, a prema ranijim saznanjima iste kompanije - zlonamerne internet grupe ili pojedinci jedva čekaju upravo takve, naivne i nezaštićene.

Možda će vas zanimati:

Predviđanja za 2020. godinu, što se sajber napada tiče, stavljaju mobilne uređaje na “listu prioriteta“ malicioznih pojedinaca i sistema, koji će iz mobilnih uređaja nastojati da izvuku što više korisničkih podataka i tu mislimo na podatke najrazličitijeg tipa - lične, poslovne, bankarske, čak i one, koji se korisnicima čine nebitim (liste poziva, razmena mejlova, istorija pretraživanja i slično).

S tim u vezi veoma je važno da znate da se zaštitite i da na vreme mislite o tome da vaši podaci mogu postati vrlo lako tuđi i da mogu biti zloupotrebljeni na različite načine, a da vi čak toga i niste svesni.

Mučan scenario po sebe sprečićete pre svega nerizičnim ponašanjem o kojem smo već toliko puta pisali, a ovog puta želimo da pokažemo da ne morate da imate dodatan softver na telefonu, poput antivirusa, da biste bili bezbedni.

Dovoljni su kvalitetna rešenja proizvođača i Google Play Store.

Integrisana rešenja, ako su kvalitetna (u smislu da zaista štite uređaj) i dobro urađena (u smislu da ne opterećuju rad telefona) i ne usporavaju ga, mnogo su bolja opcija od dodavanja antivirus i drugog softvera na bilo koji uređaj, pa i mobilni. Ukoliko postoji bezbednosno rešenje na vašem uređaju - savetujemo vam da ga pravilno podesite i počnete što pre da ga koristite.

Samsung Galaxy: Secured by Knox (MobIT)
Izvor: Samsung

Sveobuhvatna Knox sigurnosna platforma

Ukoliko odaberete Galaxy telefon (bilo koje cenovne klase) sa njima ćete dobiti i Knox, bezbednosno rešenje, koje se u uređaj ugrađuje od čipa nagore, hardverski, a onda i preko softvera, na taj način štiteći telefon od malicioznih napada, hakovanja, krađe podataka i drugih sajber i pretnji u fizičkom svetu. Sajber napadi su oni, koji dolaze sa interneta, očito, a pretnje oko vas su fizičke i iz lokalnih mreža - Wi-Fi, Bluetooth, transfer podataka sa drugih uređaja i to uključuje tablete, telefone, računare i druge uređaje, koje svakodnevno koristimo.

Knox je utkan kroz ceo sistem Galaxy telefona, a podaci se čuvaju u samom bezbednosnom čipu, koji je obezbeđen sigurnosnim lozinkama i enkripcijom, koji se ne mogu dešifrovati, osim ukoliko se ne podudaraju.

Samsung Knox možete zamisliti kao posebnu vrstu štita-antivirusa, ali se “proteže“ i do posebnih aplikacija i opcija Galaxy telefona, kakve su Samsung Pass, Samsung Secure Folder, zaštita Wi-Fi i drugih veza na telefonu, zaštita zdravstvenih podataka, kao i praćenje telefona pomoću Find My Phone alatkeSamsung Cloud-a.

Google Play Zaštita na Galaxy telefonima

Drugi, dodatni sloj sigurnosti se nalazi u okviru same Google Play prodavnice, sa kojom dolaze baš svi Samsung Galaxy uređaji. Google već neko vreme u okviru prodavnice Android aplikacija nudi i aktivno pozadinsko i non-stop dostupno bezbednosno i sigurnosno skeniranje aplikacija.

Naravno, govorimo o Play Zaštiti, odnosno ugrađenom mehanizmu zaštite korisničkog naloga i aplikacija. Play Zaštita redovno proverava aplikacije i uređaj, da bi otkrila da li postoje štetne aplikacije ili ponašanje. Da bi korisnik bio upućen u sve što se dešava na njegovom uređaju, a da ne mora da brine o tome sam, Play Zaštita šalje obaveštenja o bitnim redovnim skeniranjima sistema ili lošim uticajima, ako se oni pojave na uređaju.

Da biste aktivirali Play Zaštitu idite u Play Store, kliknite na tri crte gore, levo, odaberite opciju Play Zaštita i kliknite na klizač da pozeleni.

Samsung Pass kako se podešava (MobIT)
Izvor: Samsung

Samsung Pass sistem zaštite biometrijom

Samsung Pass opcija, dostupna ne određenim Samsung Galaxy uređajima, pomoću biometrijske tehnologije za potvrđivanje identiteta, uključujući prepoznavanje lica i ultrasonični otisak prsta, omogućava da pristup podacima može biti zaštićen čak i ako se izgubi uređaj ili on bude ukraden.

Uz Samsung Pass pojedine funkcije omogućavaju jednostavan, brz i siguran pristup ličnim podacima - kao što su aplikacije banke, aplikacije za kupovinu ili aplikacije za elektronsku poštu. Nema potrebe za pamćenjem bezbroj korisničkih imena i lozinki - samo otisak prsta ili skeniranje pogleda će otključati vašu aplikaciju i podatke u njoj i samo oni tj. vaši otisci prstiju i vaše oči, nijedne i niko drugi.

Samsung Secure Folder kako se podešava i pravi (MobIT)
Izvor: Samsung

Bezbedan folder za posebne fajlove

Naši mobilni telefoni su postali višenamenski alat - naš novčanik, imenik, foto-album, mobilni računar. Za dodatan nivo privatnosti, Bezbedan Folder stvara poseban šifrirani prostor za čuvanje podataka, što znači da samo ti imaš pristup najprivatnijim delovima svog telefona.

Bezbedan folder je aplikacija u kojoj je moguće sačuvati gotovo bilo šta od pogleda radoznalih korisnika, koji bi mogli doći u posed zaključanog telefona. To uključuje SMS poruke, tekstualne fajlove, fotografije, video snimke, aplikacije i druge sadržaje, koji se nalaze na telefonu.

Ovaj folder omogućava njihovo zaključavanje, uklanjanje iz klasične memorije (nisu izlistani niti ih je moguće pronaći), ali i “bekapovanje“ putem Samsung naloga, koji možete aktivirati i registrovati besplatno.

Samsung Bezbedan Folder je integrisan sa Samsung Knox-om, tako da su svi podaci unutar tog menija bezbedni po najstrožim standardima.

Ne zaboravite da zaštitite svoju Wi-Fi vezu

Samsung Galaxy telefoni podržavaju inteligentniji i bezbedniji Wi-Fi, koji omogućava non-stop povezanost. To u praksi znači da će Samsung telefoni na raspolaganju imati kombinovanu najbržu dostupnu LTE ili čak 5G mrežu i Wi-Fi za maksimalno pojačanje brzine interneta.

Samsung telefoni, tableti i satovi koriste Knox platformu, sigurnosno rešenje na operativnim sistemima Android i Tizen. Osim toga, Galaxy korisnicima na raspolaganju su i Google Play Store zaštita i druge Google opcije, kakve su potraga za telefonom i upravljanje podacima na daljinu.

MONDO MobIT

Ovaj sistem se koristi i u trenucima kad je korisnik u zoni slabe povezanosti jedne ili druge mreže, u kojima ona koja je aktivna pušta internet protok, kako na telefonu nikad ne bi pisalo ono dosadno učitavanje.

Što se bezbednosti tiče, Samsung je uveo opciju koja non-stop skenira bezbednosne aspekte bilo koje Wi-Fi mreže, na koju je telefon povezan.

U momentu kad se pojavi sumnjiva mreža ili sumnjiva aktivnost na mreži, na koju je korisnik povezan telefon će o tome obavestiti korisnika uz mogućnost da isključi tu mrežu i poveže se na neku drugu ili na mobilni internet.

Na Galaxy S10, Galaxy Note10 i budućim Galaxy telefonima Wi-Fi hardver i softver se kroz čitav niz poboljšanja bore protiv malicioznih i nebezbednih mreža, koje postaju sve veća opasnost po bezbednost mobilnih telefona. Ova situacija važi i za Bluetooth vezu, ali i za vezu ostvarenu putem mobilne mreže.

Galaxy Knox Secure Wi-Fi kako podesiti (MobIT)
Izvor: Samsung

Šta kad izgubite telefon ili ga ukradu

U slučaju gubitka ili krađe telefona, usluga Pronađi moj telefon omogućava korisniku da daljinski locira svoj smartfon, napravi kopiju podataka sa uređaja na Samsung Cloud platformi (do 15 GB besplatno), zaključa ekran i čak i da blokira pristup Samsung Pay usluzi plaćanja. Osim toga, ako je potrebno, takođe se mogu obrisati svi podaci, koji se nalaze na izgubljenom ili ukradenom uređaju.

Za korišćenje Pronađi moj telefon usluge biće vam potreban Samsung nalog, koji se otvara besplatno, a nedavno smo savetovali sve korisnike Samsung uređaja da ga obavezno aktiviraju - evo zašto i kako je to od pomoći!

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da koristite Samsung nalog u ovako bitnom trenutku na raspolaganju vam je i Google opcija za lociranje telefona, upravljanje podacima na daljinu i brisanje svega sa uređaja, ako je potraga za njim bila uzaludna.

Više podataka o tome kako se koristi ova opcija preko Google platforme nalazi se na linku u MobIT savetima od ranije.

Koju opciju ćete odmah aktivirati na svom Galaxy telefonu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

/PROMO TEKST/

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA