KAKO SE KORISTI INTERNET USLUGA ZA DOBIJANJE REZULTATA PCR TESTA NA KORONU: Ne idite lično, saznajte sve onlajn! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE KORISTI INTERNET USLUGA ZA DOBIJANJE REZULTATA PCR TESTA NA KORONU: Ne idite lično, saznajte sve onlajn! (FOTO)

Dajemo vam korak po korak uputstvo kako da elektronskim putem dobijete obaveštenje o gotovom PCR testu i njegovom ishodu.

  Izvor: MONDO / Kaspersky

I kod nas je moguće koristiti svojevrsnu COVID-19 aplikaciju tj. uslugu, koja omogućava uvid u rezultat PCR testa na koronu, ali i informaciju da je test gotov pre toga.

Svi podaci dostupni su elektronski, i to na portalima eUprava i eZdravlje.

Možda će vas zanimati:

Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje razvila je još tokom leta uslugu na Portalu eUprava, koja građanima omogućava da primaju mejl i SMS obaveštenja da li je njihov rezultat PCR testa na COVID-19 gotov.

Evo i kako da koristite novu uslugu.

Posetite sajt eUprava, na ovoj adresi putem računara ili mobilnog telefona. Upišite svoj JMBG i elektronsku adresu tj. mejl i opciono broj mobilnog telefona, ako želite da vam obaveštenje o rezultatu bude poslato i SMS porukom.

Ako neko vreme ne dobijete eUprava mejl za potvrdu unetih podataka proverite sanduče Junk Mail ili slično, jer je moguće sa neki od filtera elektronske pošte pošalje mejl s registracije u taj odeljak. Takođe, nakon uspešne prijave dobićete i SMS potvrdu o uspešnoj prijavi na servis. Sad vam ostaje da sačekate da dobijete mejl i/ili SMS o pristiglom rezultatu testa u trenutku kad on bude dostupan u sistemu. Do tada nema potrebe da idete bilo gde i raspitujete se o rezultatima, jer će vam oni biti uručeni elektronski odmah, nakon što budu uneti u sistem.

Kad dobijete obaveštenje da je rezultat testa gotov, a želite da ga otkrijete šta u njemu piše potrebno je da odete na portal eZdravlje i na njemu upišete podatke, koje imate u knjižici (LBO i broj zdravstvene knjižice), kao i potvrdu iz isporučenog obaveštenja o gotovom rezultatu testa.

Ovaj način radi i za korisnike koji su test radili pre 20. jula, kad je zaživeo sistem aplikacije za obaveštenje građana na eUprava i eZdravlje portalu, a koju u međuvremenu nisu podigli rezultat svog testa.

VAŽNE NAPOMENE

Ovo nije COVID-19 aplikacija o kojoj se već neko vreme priča, a koja prati kontakte korisnika ili opcija, koju su Google i Apple prihvatili za svoje telefone. Ovo je usluga, koja služi za obaveštenje korisnika, koji žele da elektronskim putem dobiju podatke o rezultatu testa i korišćenje je svojevoljno i ni na koji način građani nisu primorani da koriste ovaj eUprava informativni servis.

Automatski (info) servis obaveštava isključivo o tome da je rezultat gotov, a rezultate testa građani mogu da dobiju na Portalu eZdravlja. Putem ovog servisa ne šalju se informacije o serološkim testovima na COVID-19 (brzi testovi), već isključivo o PCR testovima.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nema pristup rezultatima PCR testa na virus COVID-19 (da li je rezultat pozitivan ili negativan), već dobija samo informaciju da je rezultat testa gotov. Takođe, Kancelarija nema pristup ni informacionom sistemu u kome se beleže rezultati testiranja, a informacija da je rezultat testa gotov generiše se na osnovu podatka o datumu izdavanja rezultata koji unose laboratorije.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA