SRUŠEN MIT o punjenju baterije tokom noći - OVO je istina (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRUŠEN MIT o punjenju baterije tokom noći - OVO je istina (FOTO)

I konačno da stavimo tačku na raspravu o tome da li punjenje mobilnog telefona tokom noći oštećuje bateriju (i uređaj) ili ne…

  Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Već smo govorili i u prilog tezi za punjenje telefona noću, ali i protiv nje i ovo je tema, koja izaziva najviše sukoba mišljenja naših korisnika, kad je baterija u pitanju.

Dosad smo imali priliku da čitamo o tome na različitim stranicama istraživačkih kompanija, nezavisnih laboratorija i drugih ustanova, ali se proizvođači telefona sami nisu oglašavali.

Možda će vas zanimati:

Ovog puta imamo baš jedan takav slučaj - da je trenutno najveći proizvođač telefona rekao svoje mišljenje o tome da li punjenje telefona noću oštećuje bateriju ili ne. U svakom slučaju - odgovor će iznenaditi mnoge, sigurni smo!

Mnogi korisnici mobilnih telefon često ostave svoje telefone noću na punjaču i odu u krevet, znajući da kad se probude njihov uređaj će biti pun, logično.

Međutim, punjenje telefona preko noći oštetiće bateriju, jer kako tvrdi kompanija Huawei, a ko se bolje razume u te stvari, nego kompanija, koja prednjači u razvoju tehnologija za brzo i pametno punjenje uređaja, punjenje preko noći, ipak ubrzava degradaciju baterije telefona.

Često nemamo drugog izbora, nego da svoj telefon ostavimo na punjaču preko noći. Međutim, to znači da baterija telefona ostaje potpuno napunjena duži period, odnosno dok se ne probudimo. Kad je anoda baterije duže vreme u stanju visokog potencijala, anodni materijali će se postepeno razgraditi i oslobađati kiseonik, koji potom oksiduje molekule rastvarača u tečnom elektrolitu da bi se stvorio gas ugljen-dioksida.

Ovaj postupak reakcije je nepovratan. Kako vreme prolazi, anodni materijali i tečni elektrolit se neprestano troše, degradacija baterije se postepeno nakuplja, a baterija stari. Kao rezultat toga, performanse baterije su kompromitovane u različitim aspektima, kao što su smanjen kapacitet i povećan unutrašnji otpor.

Kompanija Huawei svojim korisnicima uređaja sa EMUI 9.0 i novijim savetuje da odmah aktiviraju opciju Pametnog punjenja, koja se nalazi u Podešavanjima telefona, pa u meniju Baterija, kako bi aktivirali AI način punjenja, koji predviđa navike korisnika prilikom punjenja i ne dozvoljava da dođe do oštećenja baterije prilikom punjenja. Ovo, naravno važi i za HONOR korisnike, koji imaju istu opciju na raspolaganju na svim svojim EMUI 9.0 i novijim telefonima i onima sa Magic 2.0 i novijim softverom.

Svi ostali korisnici trebalo bi da nabave brzi punjač za svoj uređaj, ako ga uređaj podržava i nisu ga već dobili s telefonom, ali i da pune telefon u ciklusima tokom dana, ne da ostavljaju telefon na punjaču tokom noći. Takođe, dokazano je bolje puniti bateriju, ako podržava brzo punjenje, kraće i u više ciklusa tokom dana, nego uvek od nule do vrha.

I još jedna stvar - ne dozvoljavajte da vam se telefon ugasi zbog ispražnjene baterije često, pa koristite telefon tako da do isključivanja ne dolazi i punite ga na vreme.

Još saveta o punjenju baterija dali smo vam na linku.

Kako vi punite svoj telefon, vodite li računa o bateriji?

Anketa

Da li punite telefon noću?

  • Punim kad stignem.

    51.74% (253)

  • Da, nastaviću tako.

    34.36% (168)

  • Da, ali sad više neću.

    13.9% (68)

Da li punite telefon noću?

Rezultati

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati:

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi