Pojačajte Wi-Fi signal i ubrzajte internet tokom izolacije zbog KORONE | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojačajte Wi-Fi signal i ubrzajte internet tokom izolacije zbog KORONE

Znamo da ste ovih dana mnogo više kod kuće i da internet trpi, zato pročitajte ove savete, koji vam mogu pomoći da poboljšate i unapredite vašu Wi-Fi vezu.

  Izvor: MONDO portal.

Zbog virusa korona ostajemo kod kuće, igramo igre, gledamo filmove, slušamo muziku i gledamo koncerte, pratimo onlajn pozorišne predstave i družimo se onlajn, pa čak i učimo.

Trpi najviše internet tj. internet veza je kod kuće opterećenija, nego inače, pa bi bilo dobro da brzo prođete kroz neka podešavanja i stvari, koji lako mogu da vam poboljšaju signal i ojačaju, pa i osiguraju vezu.

Možda će vas zanimati:

Ovde ćemo još jednom objediniti sve savete u vezi sa Wi-Fi korišćenjem, koje smo i sami isprobali u prethodno vreme, pa nemojte biti oštri, ako ste ih već znali. S druge strane ponavljanje dobrih stvari nikad nije loše, tako da smo sigurni da će biti onih, kojima će ovi saveti pomoći.

Koristićemo dosta linkova tj. veza ka vestima, koje smo već objavljivali, pa iako ćete savete i podešavanja pronaći u ovom tekstu, ako bilo šta ostane nejasno.

1. Pre svega obratite pažnju na to gde stavljate Wi-Fi ruter i, ako nije na dobrom mestu - premestite ga. Birajte otvorena mesta, recimo da ruter bude jednako udaljen od svih soba u stanu, ako je to moguće, da ima što manje zidova i fizičkih prepreka između rutera i sobe u kojoj planirate da ga koristite najviše i da nema puno staklenih površina oko rutera. Ne stavljajte ruter blizu prozora, jer ćete rasipati Wi-Fi mrežu uzalud, gubićete signal, koji nećete moći da iskoristite.

2. Ako želite da imate maksimalno jak Wi-Fi signal svuda, što je sa jednim ruterom gotovo nemoguće, uložite par hiljada dinara u neku običnu dodatnu Wi-Fi antenu, koju ćete nakačiti na ruter, a koristićete je nezavisno od njega u nekoj od soba u kojoj vam treba dobar signal kao Access Point.

3. Ako vaš uređaj ne vidi neku Wi-Fi mrežu proverite na koliko ste gigaherca podesili mrežu, jer je moguće da uređaj podržava samo 2.4, 3.6, 5 GHz ili neki drugi standard.

4. Sajt TechCrunch objavio je rezultate studije koji pokazuju da aluminijumska folija zaista može da pomogne u poboljšanju Wi-Fi signala i bržem internetu, uključujući jači i postojaniji signal i veću bezbednost Wi-Fi mreže. Usmeravanje signala je za obične korisnike skup hobi, jer zahteva ulaganje u dodatnu opremu, a njegovo hardversko podešavanje i softversko prilagođavanje prosečni korisnici ne umeju sami da urade. U tom slučaju pomoći će vam pravilno oblikovan komad plastike ili nekog drugog materijala obložen aluminijumskom folijom ili već toliko puta pominjana antena od limenke gaziranog napitka.

5. Ako vam je Wi-Fi spor ili radi sa zakašnjenjem, moguć razlog tome je to što vaš komšija koristi isti kanal Wi-Fi signala na svom ruteru kao i vi, a vrlo ste blizu jedni drugima. Iako niste na istoj mreži, drugi uređaji mogu smetati vašem. Ali, to se lako može popraviti, a mi smo vam i objasnili tačno kako za Mac, Windows, Android i iPhone.

Pročitajte i ovo:

6. Ako živite u gusto naseljenom delu grada, ako svi oko vas koriste Wi-Fi rutere vaša internet veza mogla bi biti spora ili zagušena baš zbog - gužve u Wi-Fi "polju". Gomila Wi-Fi signala (u našem komšiluku smo registrovali čak 45 Wi-Fi tačaka) onemogućava pravilno funkcionisanje neta, zbog prenatrpanosti. Rešenje je da promenite podešavanje sa veze od 2.4 GHz na 5 GHz (802.11a/n/ac). Drugo rešenje jeste da promenite kanal za Wi-Fi, uglavnom u rasponu od 1 do 12. Na taj način "rasteretićete" Wi-Fi vezu uticaja drugih Wi-Fi veza i omogućiti bolji protok. Da biste promenili i jedno i drugo u pregledač ukucajte 192.168.1.1 (za vaš ruter može biti drugačija adresa, raspitajte se na netu ili u uputstvu rutera) i potražite Wi-Fi podešavanja u okviru kojeg će biti prikazane i pomenute opcije. One su obično pri vrhu liste Wi-Fi podešavanja i menjaju se klikom na trenutno odabranu opciju, nakon čega iz padajućeg menija treba odabrati novi parametar Wi-Fi veze. Za analizu Wi-Fi okruženja i pregleda aktivnih kanala možete da koristite besplatnu aplikaciju Wi-Fi Analyzer.

7. Razlozi zbog kojeg vam je Wi-Fi signal blokiran ili nedostupan na maloj udaljenosti mogao bi da bude zbog nekih od ovih šest razloga, pa pročitajte šta je rešenje za njih.

8. Ako imate konzolu za igru ili računar, kojima je zbog multiplejera ili posla neophodno da su baš non-stop na vezi povežite ih direktno na ruter, kablom. Onaj iz kutije rutera je verovatno kratak, ali možda može da posluži za konzolu, a ako želite da se raskomotite uz računar, onda nabavite duži, nisu skupi.

9. Hm, možda i ne znate da vam novogodišnja jelka i ukrasi "kradu" Wi-Fi signal?! Evo kako da se rešite tog "lopova"!

10. Ako držite TV risiver, set top box, DVD plejer, konzolu, Wi-Fi ruter i slične uređaje sve na jednom mestu i još u zatvorenom prostoru - vreme je da to menjate! Osim što toplota, koju svaki od tih uređaja pravi, može da im smeta tokom rada, držanje tih uređaja zajedno, a još je gore, ako su jedan na drugom, može umanjiti njihove performanse. Poznato vam je da za kvalitetan i lakše dostupan Wi-Fi signal ruter morate postaviti na otvoreno mesto (ako odavde baš čitate tekst vratite se na keca s ove liste), bez previše uređaja u okolini. Isto je i sa svim drugim uređajima, iako svi na jednom mestu, iza vrata, izgledaju urednije i manje "bodu oči".

Imate dve mogućnosti, a u CNet videu pogledajte koje su!

Pravilno postavljanje TV opreme.
Izvor: CNet.

11. Ruteri uglavnom dolaze sa generičkom šifrom, koja može lako da se “provali“ a ponekad, šifra i ne postoji ili je pak preterano dugačka - kombinacija slova i brojeva. Znate li da jedna određena marka rutera i njegov model mogu da imaju ISTU LOZINKU za sve prodate rutere i da to mnogi ljudi znaju?! Znate sad da to znači da neko, ko zna lozinku, može da vam “srče“ i opterećuje net samo zato što vi živite u neznanju! Brzo promenite Wi-Fi lozinku, lako je, par koraka vas od toga deli (lozinka vašeg rutera, ako je niste menjali nalazi se na nalepnici na njegovoj poleđini pod Pre-Shared-Key ili Password ili Key oznaci, uz fabričko ime mreže SSID).

12. I za kraj, ako želite da samo vi znate za vašu mrežu - sakrijte svoj Wi-Fi. U zavisnosti od proizvođača do proizvođača razlikuje se pristupna IP adresa (kao pod brojem šest ove liste) i podešavanja, ali se skrivanje mreže mora odraditi za sve aktivne frekvencije i u podešavanjima Wireless. Sad kad neko bude skenirao dostupne mreže u okruženju neće videti vašu, ali to ne mora da znači da će ona biti podložna manjem uticaju drugih mreža iz okruženja ili fizičkih problema o kojima smo pisali pod prvih 11 stavki. Zato i za skrivenu mrežu primenite savete, koje smo opisali.

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.

Ako smo nešto zaboravili, kao i uvek - komentari su vaši i čekamo i vaše savete!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA