Isključite ovu Facebook opciju na svim uređajima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isključite ovu Facebook opciju na svim uređajima

Ako vam je stalo do toga da sačuvate svoju privatnost dok koristite Facebook aplikaciju - isključite ovu opciju.

 import-smartlife-no-name.jpeg Izvor: MONDO / Marko Čavić

 Facebook je dosad dovoljno puta, previše, kompromitovao naše podatke da bismo mu verovali da to neće učiniti opet ili da ih ne zloupotrebljava.

Već smo pisali o tome da bi trebalo da isključite tj. izbrišete mejl sa FB naloga, kao i broj mobilnog telefona i da zaštitite telefonski imenik od aplikacije, a sad imamo novu preporuku - ograničite ili isključite Facebook aplikaciji pristup lokaciji.

Možda će vas zanimati:

Facebook, ako mu dozvolite non-stop skenira i prati vašu lokaciju, čak i u pozadini, kad ne koristite aplikaciju. To ne samo da vas izlaže različitim bezbednosnim rizicima, nego značajno utiče i na brže pražnjenje baterije tj. na njenu autonomiju.

Kako biste Facebook aplikaciji ukinuli pristup lokaciji otvorite aplikaciju, idite u Podešavanja i privatnost odeljak, pa u Podešavanja. U tom meniju skrolujte do Lokacija i u tom podmeniju dobićete Pristup lokaciji i Istorija Lokacija.

U Pristup lokaciji, pa u Usluge lokacije dodelite dozvole aplikaciji Facebook da ne pristupa lokaciji uopšte ili da joj pristupa isključivo kad je aplikacija uključena tj. aktivna. Ako odaberete prvu opciju nećete moći da se tagujete na slikama i u objavama (statusi) automatski na lokacijama na kojima se nalazite, jer ih Facebook neće prepoznati, ali ćete moći da ih pronađete ručno, dok ćete u drugom slučaju to biti u mogućnosti, ali će tad aplikacija non-stop pratiti vaše kretanje dok je Facebook aktivan.

Najgora opcija, koju i ne treba da dozvolite i zato je i isključite jeste da Facebook uvek pristupa lokaciji - tad aplikacija to čini non-stop, pa i u pozadini, kad nad time nemate kontrolu.

Isključivanjem lokacije na još jedan način ste podigli bezbednost i privatnost ne samo u Facebook aplikaciji, nego i uopšte. U Istorija lokacija meniju pogledajte šta sve Facebook zna o vašem kretanju i izbrišite sve podatke iz memorije, jer Facebook to apsolutno ne mora da zna da biste vi uobičajeno koristili društvenu mrežu.

Što se baterije tiče - uradite neke od ovih stvari i imaćete maksimalnu moguću autonomiju!

U našoj galeriji pronaći ćete uputstvo korak po korak kako da ograničite ili da isključite Facebook praćenje lokacije za Android uređaje, a slična je procedura za iOS, kao i web interfejs - uradite podešavanja na svim uređajima, na kojima koristite Facebook!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi