Da ga nikad više ne vidite i da ga sprečite kad se pojavi! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da ga nikad više ne vidite i da ga sprečite kad se pojavi!

Plavi ekran smrti iliti Blue Screen of Death (BSOD)…

  Izvor: SmartLife / Wikipedia

Korisnici Windows-a najviše se plaše pojave Blue screen of death (BSOD) ili plavog ekrana smrti.

On se pojavljuje kada Windows doživi kritičnu grešku koju ne može da oporavi.

Možda će vas zanimati:

Šta izaziva plavi ekran smrti

Plavi ekran smrti se pojavljuje kad postoji problem sa hardverom na računaru. To najčešće nije hardverska greška, već greška u low-level softveru u tzv. Windows kernelu ili u drajverima, koji komuniciraju sa hardverom.

Standardne aplikacije ili programi vrlo retko mogu da izazovu ovu grešku, iz prostog razloga što ne ostvaruju direktnu vezu sa hardverom, već se to sve odvija preko pomenutih komponenti.

Ova greška se javlja kada Windows doživi tzv. STOP grešku. Takva kritična situacija ukazuje da ne postoji način da se operativni sistem oporavi i jedino što može da se uradi je da se restartuje PC, objašnjavaju stručnjaci. To vodi do gubitka podataka, jer otvoreni programi nemaju šansu da snime podatke na kojima rade. Prilikom pojave plavog ekrana Windows automatski kreira neku vrstu tzv. dump fajla, koji sadrži informacije o tip problema, koji se pojavio i snima ga na hard disk. To tehnički potkovanim korisnicima može da pomogne da identifikuju šta je uzrok problema.

Na različitim verzijama Windows-a, plavi ekran smrti izgleda drugačije. Kod Windows 7 i starijih verzija on je izgledao kao ekran terminala, prikazujući mnogobrojne informacije. Dok je kod Windows 8 i najnovijeg Windows 10 on prilagođen manje tehnički orijentisanim korisnicima. Ipak, i u jednom i u drugom slučaju, najbolje je da se on uopšte ne pojavi na ekranu.

 Windows 11 BSOD Izvor: SmartLife / Wikipedia

Kako se rešiti BSOD-a

Postoje dva relativno laka načina za rešavanje ovog problema. Ukoliko je uzrok u drajverima, najbolje je da na sajtu proizvođača pronađete najnovije verzije za svoj računar i da ih odmah instalirate. Ako nemate neki program, koji objedinjuje sve drajvere na jednom mestu, onda idite komponentu po komponentu i ažurirajte drajvere - za to vam neće trebati više od pola sata, otprilike, jer nema baš toliko komponenti u samom računaru. Uđite u Control Panel, idite do tzv. Upravljača uređajima i kliknite na svaki dvaput. U meniju Drivers tj. Upravljački programi potražite najnovije i to je to. Ponovite za svaku stavku u tom odeljku.

Ako su drajveri u redu, a problem je u kernelu, možete da pokušate System restore, odnosno da sistem vratite u stanje od pre nekoliko dana (kada je radio bez problema), objašnjava profi blog. U tom slučaju možda ćete izgubiti softver, koji je u međuvremenu instaliran (a možda je baš neki njegov fajl oštetio operativni sistem), ali svi vaši podaci koje ste u međuvremenu snimili biće sačuvani.

I naravno, postoji i treći, ali ne toliko popularan način - reinstalacija Windows-a, no to je na nekim zapuštenim i nestručno korišćenim računarima nekad jedini način.

Koliko često vi viđate PLAVI EKRAN SMRTI?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi