Da vam ne presedne DAN ZALJUBLJENIH… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da vam ne presedne DAN ZALJUBLJENIH…

Ako koristite aplikacije i sajtove za upoznavanje i traženje partnera pročitajte kako da se zaštitite, jer - sviđate se sajber kriminalcu!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Protekla decenija dovela je digitalizaciju u praktično svaki aspekt našeg života, a komunikacija je verovatno prošla kroz najveću transformaciju.

Ljubavni životi ljudi nisu izuzetak i kako se približava Dan zaljubljenih, samci ali i parovi su pod velikim pritiskom da se organizuju i definišu svoje planove za predstojeći petak.

Možda će vas zanimati:

Ipak, za one koji su sami ili u otvorenoj vezi, ovo podrazumeva dodatni korak - pronalaženje partnera - a aplikacije za upoznavanje su tu da vam pomognu.

Zapravo - da li su?

Prevlačenje na desno na aplikaciji je jednostavno, kako se to radi u omiljenoj aplikaciji za upoznavanje - Tinder - ali na putu do pronalaženja nove prave ljubavi (ili samo sastanka, ako više volite da stvari idu lagano), ništa nije tako lako kao što se nadate, čak ni u digitalnom svetu. Istraživači kompanije Kaspersky procenili su rizike i izazove sa kojima se mnogi susreću na putu ka romansi i otkrili da sajber kriminalcima ljubavne afere nisu strane.

Popularne aplikacije za upoznavanje, koje se koriste širom sveta, kao što su Tinder ili Badoo, često postaju mamac, koji se koristi za širenje mobilnog malvera ili za preuzimanje ličnih podataka, kako bi sajber kriminalci kasnije bombardovali korisnike neželjenim oglasima ili ih čak navodili da troše svoj novac na skupe pretplate. Ovakve datoteke nemaju nikakve veze sa legitimnim aplikacijama, već one koriste samo ime, a ponekad i dizajn autentičnih servisa za upoznavanje.

Analiza malvera, koji koriste imena preko 20 popularnih aplikacija za upoznavanje i ključne reči “dating” pokazala je da su tokom prošle godine 1.963 jedinstvene datoteke širene pod maskom legitimnih aplikacija. Primećeno je da se dve trećine maskiralo pod imenom Tinder (1.262 datoteke), a još jedna šestina je bila povezana sa aplikacijom Badoo (263 datoteke). Obe aplikacije su priznate širom sveta.

 Aplikacije za upoznavanje, Opasne aplikacije za upoznavanje, Tinder kako se koristi, Tinder opasnost Izvor: MONDO / Kaspersky

Opasnost koju ove zlonamerne datoteke donose varira od trojanaca, koji mogu preuzimati drugi malver preko onih, koji šalju skupe SMS poruke, do advera, tako da je verovatno da je svaka notifikacija koju korisnik dobije zapravo neka vrsta dosadnog obaveštenja o oglasima, a ne poruka od potencijalnog partnera.

Na primer, jedna od aplikacija koja na prvi pogled izgleda kao Tinder je u stvari bankarski trojanac, koji stalno zahteva prava na Accessibility service i kad ih dobije, dodeljuje sebi sva prava neophodna za krađu novca od korisnika. Drugi preimenuje sebe u Podešavanja odmah nakon instalacije, prikazuje lažnu poruku greška i kasnije nestaje, s velikom verovatnoćom da će se vratiti sa neželjenim oglasima nekoliko dana kasnije.

Sajber kriminalci koji su specijalizovani za fišing, takođe ne propuštaju priliku da iskoriste nepažnju svih onih, koji žele da pronađu ljubav. Lažne kopije popularnih aplikacija i veb-sajtova za upoznavanje, kao što su Match.com i sajt Tinder-a, preplavile su internet. Od korisnika se traži da ostave svoje lične podatke ili da se povežu sa aplikacijama preko svog naloga na društvenim mrežama. Rezultat nije iznenađujući: sajber kriminalci će podatke kasnije koristiti ili prodati, a korisniku neće ostati ništa.

Statistika takođe pokazuje da interesovanje za temu ljubavi raste uoči Dana zaljubljenih. Na primer, broj klikova na fišing verziju veb-sajta PeopleMedia porastao je više nego dvostruko, gotovo mesec dana pre Dana zaljubljenih.

Kako da se zaštitite od onlajn pretnji

Kako biste izbegli sajberbezbednosne rizike pred Dan zaljubljenih, iz kompanije Kaspersky preporučuju:

  • Uvek proverite dozvole aplikacija kako biste videli šta vaše instalirane aplikacije mogu da rade
  • Ne instalirajte aplikacije iz nepouzdanih izvora, čak i ako se aktivno oglašavaju i blokirajte instalaciju programa nepoznatih izvora u podešavanjima vašeg pametnog telefona
  • Pronađite više informacija o sajtu za onlajn upoznavanje, koji planirate da posetite: pogledajte kakvu reputaciju ima na internetu i pronađite povratne informacije korisnika
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, poput Kaspersky Security Cloud, koje pruža zaštitu na Mac i  PC računarima, kao i na mobilnim uređajima

Kako biste bezbedno koristili aplikacije za upoznavanje, iz kompanije preporučuju:

  • Nemojte deliti previše ličnih informacija sa strancima
  • Uverite se da je osoba koju ste upoznali stvarna, jer prevaranti često koriste lažne profile za prevare.

Da li vi koristite ovakve aplikacije i sajtove?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA