NE PREUZIMAJTE ove filmove! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE PREUZIMAJTE ove filmove! (FOTO)

Nedavno smo vam pisali o serijama, koje ne bi trebalo da preuzimate, a sad su na redu filmovi.

  Izvor: MONDO portal / Tamara Sekulović, Marko Čavić

Ovaj tekst bi lako mogao da se zove i “I malver dobija…“ u duhu nagrade Oskar.

Ipak, odlučili smo se za nešto sugestivnije, kako bismo odmah ukazali na to koliko računa morate da vodite kad preuzimate stvari sa interneta! Sa serija i muzike prelazimo na - FILMOVE!

Možda će vas zanimati:

Popularna filmska ostvarenja privlače sve više pažnje kako ljubitelja fimova, tako i sajber kriminalaca, a posebno pred velike događaje kao što je dodela Oskara.

Kako bi bolje razumeli na koji način sajber kriminalci pokušavaju da iskoriste naše interesovanje za filmove visoke produkcije, istraživači kompanije Kaspersky osvrnuli su se na učestalost takvih prevara. Istraživanje je otkrilo više od 20 fišing veb-sajtova i 925 zlonamernih datoteka, koji su bili prikriveni pod maskom ovogodišnjih nominovanih ostvarenja. To znači da svi fanovi, koji žele da uživaju uz najnovije blokbastere u svom domu moraju da obrate posebnu pažnju na opasnosti koje vrebaju u vidu fišinga i malvera.

Istraživači čuvene ruske kompanije pronašli su više od 20 fišing veb-sajtova i Twitter naloga, koji su korisnicima nudili gledanje nominovanih filmova besplatno.

Ovi sajtovi prikupljaju korisničke podatke i podstiču korisnike da obavljaju niz zadataka, kako bi dobili pristup željenom filmu.

Reč je o različitim aktivnostima od popunjavanja ankete i deljenja privatnih podataka do instaliranja advera (program, koji ne služi ničemu, osim prikazivanju reklama na uređaju i opterećenju njegovog rada), pa čak i ostavljanja podataka sa kreditne kartice. Neophodno je istaći da nakon obavljanja svih zadataka korisnici uglavnom NISU dobijali obećani sadržaj.

Pogledajte kako izgledaju prerušeni fišing sajtovi:

Kako bi dodatno podržali promociju lažnih sajtova, sajber kriminalci su, takođe otvarali i posebne Twitter naloge, preko kojih su distribuirali linkove ka sadržaju. Ovakva taktika bila je veoma uspešna, jer su zlonamerne datoteke širene putem različitih kanala.

Zlonamerne datoteke, koje su rasprostranjene na internetu pod maskom kopija nominovanih filmova, takođe ukazuju na nivo interesovanja sajber kriminalaca za određena ostvarenja.

Istraživači kompanije Kaspersky uporedili su zlonamerne aktivnosti pod nazivom nominovanih filmova tokom prve četiri nedelje nakon zvanične premijere filma. Rezultati istraživanja pokazuju da je film Joker na prvom mestu kada je reč o filmovima čiji su nazivi bili korišćeni za prikrivanje zlonamernih aktivnosti. Joker je bio najpopularniji film među sajber kriminalcima sa 304 zlonamerne datoteke, koje su nazvane po poznatom negativcu grada Gotama. Film 1917 se nalazi na drugom mestu sa 215 otkrivenih zlonamernih datoteka, dok je film The Irishman na trećem mestu sa 179 datoteka. Zanimljivo je da korejski film Parasite nije zabeležio nijednu zlonamernu aktivnost, koja je povezana sa njegovim nazivom.

Istraživači ove kompanije ispitali su i da li je bilo nekog značajnijeg rasta kad je reč o zlonamernim datotekama odmah nakon premijere filmova. Rezultati su pokazali da se većina zlonamernih datoteka pojavila tokom treće ili četvrte nedelje nakon bioskopske premijere filma, mada su neki bili distribuirani i pre premijere.

Stručnjaci su, takođe analizirali da li dostupnost filma na striming platformi utiče na verovatnoću da će korisnici pretraživati ilegalnu verziju onlajn, upoređujući zlonamerne aktivnosti nakon početnog ograničenog izdanja u bioskopima i stvarnog izdanja na Netflix striming platformi.

U slučaju filma Marriage Story malver nije pronađen pre niti posle prvobitnog prikazivanja u bioskopima. Međutim, sajber kriminalci su počeli da koriste naziv ovog ostvarenja tek nakon njegovog pojavljivanja na Netflix platformi, zbog samog povećanog interesovanja za film. Kad je reč o dugo očekivanom ostvarenju The Irishman, iako je manje korisnika tražilo kopije ovog filma na internetu, sajber kriminalci su bili odlučniji - broj detekcija nakon početnog ograničenog puštanja filma bio je veći nego nakon njegovog objavljivanja na Netflixu.

Kako se zaštititi od malvera pri preuzimanju filmova

Kako ne biste postali žrtva zlonamernih programa koji se prikrivaju iza naziva popularnih filmova i serija, stručnjaci kompanije Kaspersky savetuju sledeće:

  • Obratite pažnju na zvanične datume objavljivanja filmova u bioskopima, na striming servisima, TV-u, DVD-u ili drugim izvorima.
  • Ne idite na sumnjive linkove, poput onih koji obećavaju premijerno gledanje novog filma; proverite datume objavljivanja filma u bioskopu i pratite ih
  • Pogledajte preuzetu ekstenziju datoteke. Čak i ako preuzimate video datoteku od izvora kog smatrate pouzdanim i legitimnim, datoteka bi trebalo da ima .AVI, .MKV ili .MP4 ekstenziju, definitivno ne .EXE ili neku drugu izvršnu ekstenziju
  • Proverite autentičnost veb-sajta. Ne posećujte veb-stranice koje vam omogućavaju da gledate film dok se ne uverite da su legitimne i započinju https oznakom. Pre nego što počnete sa preuzimanjem, potvrdite da je veb-sajt legitiman, dvostrukom proverom formata URL-a ili pravopisa imena kompanije, čitanjem recenzija i proverom podataka o registraciji domena
  • Koristite neko od pouzdanih bezbednosnih rešenja, kao što je Kaspersky Security Cloud, za sveobuhvatnu zaštitu od širokog spektra pretnji.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi