Isključite ovu opciju na svojim telefonima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isključite ovu opciju na svojim telefonima!

“Bluetooth je loš i trebalo bi da prestanete da ga koristite” tvrdi jedan od najvećih internet sajtova današnjice.

  Izvor: MONDO portal

Tehnologija, kojom povezujemo naše telefone sa kućnim aparatima, drugim telefonima, računarima, igračkama, pametnim zvučnicima, automobilima i svim drugim uređajima ima mnogo ozbiljnijih problema, od samog načina uparivanja. Bluetooth se toliko puta dosad pokazao kao prava sigurnosna i noćna mora u svakom smislu, a najveći broj slučajeva lošeg scenarija vrlo lako se može zaobići prostim isključivanjem te opcije.

Jednostavno, insistira Mashable, promenite taj Bluetooth klizač na Off.

Bluetooth je, tvrdi ovaj sajt, jedna od “najprljavijih“ reči sajber bezbednosti današnjice. Ovo je čak izraženo u tolikoj meri da je na DEF CON konferenciji, najvećem svetskom godišnjem okupljanju "belih hakera", posetiocima savetovano da odmah isključe i u svakom trenutku imaju isključen Bluetooth.

Naravno, ovo nije paranoja, na šta će ciljati većina vas, kaja sad ovo čita, a na samoj konferenciji u Las Vegasu je demonstrirano desetak scenarija i načina na koji se brzo i u samo par koraka može hakovati urežaj sa uključenom Bluetooth vezom. Među prikazanim scenarijima je i onaj preko pametnog ili čak običnog audio zvučnika, koji je na telefon ili računar povezan Bluetooth sistemom.

Ovog puta hakeri su odlučili da prikažu kako neko dovoljno zlonameran može da vam ozbiljno poremeti raspoloženje i čak i ošteti sluh, samo ako to dovoljno želi i spretan je u hakerskim forama. Samo par dana pred održavanje DEF CON konferencije zvanično je saopšteno da je Bluetooth ranjiv na presretanje prenosa podataka tim tipom veze u određenim situacijama i da je moguće pročitati sav sadržaj, koji se između uređaja razmenjuje.

Odmah nakon toga otkriven je i način da se Apple AirDrop opcija iskoristi da se iz iPhone uređaja izvuku neki od ličnih podataka korisnika, koji je napadnut.

U SAD je veliku pažnju privukla i objava The New York Times lista o tome kako prodavci prate korisnike, koji u prodavnicu ušetaju sa uključenim Bluetooth vezom i čak te podatke, koje dobiju dok su posetioci u radnji dele ili prodaju trećim stranama i sa oglašivačima.

Primera je mnogo, pisali smo o njima i ranije, saveta za isključivanje Bluetooth veze bilo je i tad, a ponovićemo ga i sad - kad ne koristite Bluetooth na bilo kom uređaju jednostavno ga isključite! Uštedećete nešto baterije i rešićete se potencijalne brige o vašoj bezbednosti, koja kao što i sami vidite postaje sve veći teret svima nama i sve “traženija, a nama skuplja roba“.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA