Facebook postaje MREŽA MRTVIH, reagujte na vreme! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook postaje MREŽA MRTVIH, reagujte na vreme!

Da li ste odredili osobu, koja će čuvati uspomenu na vas u digitalnom svetu?

  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Do 2100. godine - PET postojaće čak milijardi mrtvih korisnika na Facebook mreži! Tako tvrde istraživači sa Oksforda, a sa ove društvene mreže poručuju da konstantno unapređuju digitalnu zaostavštinu svojih korisnika. Ovako veliki broj umrlih tj. profila umrlih korisnika u skladu je sa starosnom dobi aktivnih korisnika i činjenicom da je registracija novih, mladih profila drastično usporula u poslednjih nekoliko godina.

Dok je ne tako davno bilo uobičajeno da sećanje na nekog negujemo stihom, posvetom ili fotografijom, sad je moguće da uspomena na dragu osobu ostane sačuvana i u online svetu.

I sad, bez obzira na to što vam i naslov i podnaslov zvuče bizarno, činjenica je da ljudi umiru, a ako su bili deo Facebook ekosistema, onda mora da postoji i osoba, koja će biti zadužena za održavanje profila, nakon što korisnik premine.

Pročitajte i ovo: Facebook uvodi ograničavanje upotrebe

Do 2015. godine su profili preminulih korisnika ostajali zaključani i nisu im mogli da im pristupe drugi korisnici, osim onih, koji su bili prijatelji sa preminulim. To se promenilo i, ukoliko je korisnik svoj sadržaj za života ostavio pod oznakom "Javno" tj. da svi mogu da ga vide, tako će i biti. To znači da će se profili preminulih korisnika pojavljivati u pretrazi i da će moći da ga gledaju i lica, koja sa njima nisu bila prijatelji. Ovi profili biće označeni kao "ovekovečeni", tako da drugi korisnici znaju da gledaju profil preminulog korisnika. Ukoliko je profil bio "Zaključan" pre nečije smrti tako će ostati zauvek.

Korisnici, prijatelji sa korisnikom, koji više nije među živima i dalje mogu da mu šalju poruke, gledaju njegove objave, slike i video klipove, ali ne mogu ni na koji način da menjaju sadržaj ili stanje profila.

Odavanje počasti na Fejsu

Profili preminulih korisnika mogu se "ovekovečiti" odnosno može im biti "odata pošta" na Facebook mreži, što se zove i "Memorijalizovanje". Odavanje počasti može da zatraži svaki korisnik mreže, ali se mora proći vrlo striktna procedura, koja čeka OVDE.

Odaberite POSMRTNI KONTAKT

Ukoliko se želite da neko brine o vašem profilu nakon što umrete, onda već sad imate mogućnost da odaberete “Posmrtnog kontakta“. Ta osoba će brinuti o vašem profilu, njegovoj aktivnosti i biti u kontaktu sa Facebook mrežom, ukoliko dođe do potrebe za tim. Podešavanja “Posmrtnog kontakta“ pronaći ćete na linku.

Koji je vaš stav o digitalnom sećanju na umrle?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA