“Igra prestola“: Kako da podesite TV da vidite sve | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Igra prestola“: Kako da podesite TV da vidite sve

Pogledajte kako da podesite svoj TV da biste najbolje mogli da pratite “Igru prestola“.

  Izvor: Screenshot/HBO

NAPOMENA: Ovaj tekst NE SADRŽI SPOJLERE o trećoj epizodi! Ukoliko ih tražite - pročitajte ih u našem detaljnom opisu treće epizode iz minuta u minut.

Pročitajte i ovo: Igra prestola: “Televizori su vam krš, nije do nas“

Nakon emitovanja treće epizode finalne sezone “Igre prestolaMelisandrina čuvena rečenica "The night is dark and full of terrors“ postala je vrlo brzo “Your TV is dark and full of errors“, zbog toga što mnogi gledaoci nisu doživeli bitku za odbranu Zimovrela na pravi način zbog suviše tamne slike, koja je bila razmrljana i nejasna.

Ako planirate da skidate “Igru prestola“ sa torenata…

Ljudi, koji su radili na snimanju epizode reagovali su na ove optužbe gledalaca rekavši da je epizoda snimljena baš onako kako bi i trebalo da bude snimljena, izrazivši pri tom i sumnju da korisnici i ne znaju da podese svoje televizore, kako bi prikazali taman sadržaj u pravom svetlu.

Mnogi korisnici očigledno ne znaju da podese svoj TV tako da na njemu kvalitetno gledaju program. Takođe, “Igra prestola“ nije namenjena za gledanje na iPad ili drugim uređajima malih dijagonala ekrana, koji ne mogu i zbog drugih ograničenja da iznesu ono što svaka epizoda nosi. Postoji opcija modernih televizora, koja se zove osvetljenje ekrana, kao i druge, poput moda slike, koje bi korisnici svakako trebalo da znaju da koriste“, rekao je jedan od kinematografa Fabijan Vagner, o čemu smo više pisali u prethodnoj vesti.

Zbog toga, ako već ne znate sami da podesite svoj TV da biste gledali treću i sve druge epizode “Igre prestola“ - mi ćemo vam pomoći u tome.

Promenite izvor prikaza: Pre nego što bilo šta podesite trebalo bi da znate da je kvalitet slike, ako niste bili zadovoljni, delimično bio loš i zbog kompresije epizode emitovane premijerno, kako možda zbog HBO-a, tako i zbog kompresije, koju možda dodatno koristi vaš kablovski operator. Ni HBO ni kablovski operatori do sada nisu komentarisali ništa o ovome, što se verovatno i neće desiti, ali The Verge objašnjava da je premijerno prikazivanje treće epizode verovatno platilo danak i tome. Kompresija slike ne zavisi samo od HBO ponude i operatora, nego i od brzine internet veze, koju korisnik ima, ako se radi o strimingu u realnom vremenu, tako da bi trebalo da potražite rešenje i na “toj adresi“.

Ako vas zanima...

Naše testove izvršili smo na TV uređaju starom šest godina, Samsung F5500, koji je već zastareo model (2013) sa LED ekranom Full HD rezolucije, koristeći HBO Go servis. Korišćenjem nekih od gore opisanih podešavanja dobili smo sasvim drugačiju sliku, svetliju, u odnosu na premijeru, kad nismo podešavali nijedan parametar.

Povećajte brzinu internet veze: Sad, kad je epizoda premijerno prikazana - pogledajte je opet, jer bi trebalo da svi eventualni problemi, koji su pratili premijerno emitovanje budu rešeni. Birajte što kvalitetniji strim tj. rezoluciju i trebalo bi da sve vidite bolje i jasnije. Recimo, HBO Go je širom SAD emitovao premijeru u kvalitetu bliskom 5 Mbps, dok su neki drugi servisi to činili u do 10 Mbps, što pravi značajnu razliku, složićete se.

Pojačajte svetlinu prikaza TV-a: Podignite klizač “brightness“ opcije na maksimum. Izgubićete određen kvalitet prikaza, posebno u zonama senki, ali će tama postati manje mračna i moći ćete lakše da pratite radnju.

Pojačajte pozadinsko osvetljenje TV panela: Ukoliko vaš TV podržava upravljanje jačino osvetljenja celog panela tj. ekrana - “backlight level“ - pojačajte ga do kraja. Ovo bi trebalo da omogući više jasnoće tokom prikaza, bez prevelikog uticaja na kvalitet slike.

Primenite mod prikaza: Upotrebite neki od unapred instaliranih modova prikaza slike, kakvi su “movie“, “cinema“ ili odaberite “calibrated mode“, odnosno “calibration“. U ovom meniju klizačima podesite sliku onako kako vama odgovara.

IGRA PRESTOLA: Zimovrel, jezovuk... ONI SU ZASLUŽNI!

Samo za najvatrenije fanove serije - Zamenite LCD TV OLED-om ili QLED-om: LCD paneli su lenji u odnosu na pomenuta dva standarda, jer je osvetljenje raspoređeno po celoj površini i crnu boju u određenim situacijama mogu da prikažu više sivom i razmrljanom. OLED ima pojedinačno osvetljene piksele, što omogućava da se crna boja prikaže bolje. Ipak, kalibracija OLED ili QLED TV-a mora biti gotovo savršeno odrađena, da biste u potpunosti uživali u ovako mračnim i brzim noćnim scenama.

U svakom slučaju eksperimentišite i sami sa svojim TV uređajima i pronađite prvu meru za prikaz. Ako nešto i pogrešite uvek imate mogućnost da se vratite na originalna podešavanja tj. fabričke vrednosti, koje se uglavnom nalaze u svim menijima, koji sadrže dosta opcija za podešavanje prikaza slike.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

Igra prestola najava 4. epizode
Izvor: YouTube/GameOfThrones

Igra prestola - najava finalne sezone
Izvor: HBO/GameofThrones

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi