Poslušajte savete države u vezi sa kriptovalutama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslušajte savete države u vezi sa kriptovalutama

Brojni su rizici kod ulaganja u kriptovalute i digitalne tokene, koje bi trebalo da izbegnete.

  Izvor: Promo / Kaspersky Lab

Komisija za hartije od vrednosti objavila je 4. februara upozorenje o rizicima od prevare i drugim rizicima, kojima mogu biti izloženi ulagači u kriptovalute i digitalne tokene.

Potencijalne investitore Komisija upozorava da "ni u Republici Srbiji ni na globalnom nivou još uvek nije uspostavljen sveobuhvatan sistem regulacije i kontrole kad je u pitanju izdavanje i trgovanje kripto-imovinskim pravima, te postoji pojačan rizik od ulaganja u ovu vrstu instrumenata".

Pročitajte i ovo: Bitcoin transakcije naplaćivali 17 puta umesto jednom!

Oni savetuju potencijalnim investitorima da budu "oprezni prilikom ulaganja kapitala u kripto-imovinska prava" i to zato što pored prevara mogu biti suočeni i nedostatkom relevantnih informacija, nemogućnošću izlaska iz ulaganja i ugrožavanjem tajnosti ličnih podataka. Kad su prevare u pitanju Komisija naglašava modele "obećanja sigurnog dobitka", odnosno "ako prilika izgleda suviše dobro da bi bila istinita". Upozorava se i na ponude društava, koja su registrovana u of-šor zonama, za koje nije jasno gde su i da li su registrovana, koji im je kapital i ko njima upravlja.

Komisija upozorava da društva, koja izdaju nude kripto-imovinska prava nemaju obaveze registracije što dovodi u pitanje kapacitete da ostvare projekte koje promovišu. Ako investitori posluju sa društvima koja nemaju dozvolu Komisije zaštita njihovih prava može biti otežana ili onemogućena. Komisija naglašava i rizik da preko trgovine kripto valutama i tokenima na internetu investitorima budu ukradene šifre i da tako ostanu bez svojih imovinskih prava.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi