Nemojte koristiti ovakve punjače! (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemojte koristiti ovakve punjače! (FOTO)

Još jedan tragičan slučaj naveo nas je da vas podsetimo na ovu važnu stvar!

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nesrećna devojčica iz Vijetnama (14) umrla je nakon što ju je ubila struja zbog korišćenja oštećenog i lažnog punjača za mobilni telefon. Devojčica je nesrećnim slučajem bila izložena struji putem neizolovanog dela punjača, nakon čega je preminula, iako su je roditelji odmah odvezli u lokalnu bolnicu.

Punjač koji je korišćen, osim što je bio oštećen, nije bio zvaničan Apple tj. iPhone punjač i kupljen je u lokalnoj prodavnici elektronske opreme.

FORMATIRANJE baterije - stvarno to još uvek radite?!

Ovo, naravno nema veze sa Apple kompanijom ili iPhone telefonom, ali ima s našom čestom navikom, usled nedostatka novca ili jednostavno nemarnosti, da koristimo nelegalne, nesertifikovane i nezvanične punjače. Takvi uređaji često nisu prošli potrebne kontrole i nemaju u nekim slučajevima čak ni dozvolu da budu u prodaji tj. prodaju se „na crno“.

Ovakvih slučajeva ima i kod nas, zbog čega vas još jednom podsećamo na važnost toga da kupite originalnu dodatnu opremu za svoje uređaje.

Lažni punjači - činjenice i zablude

Poznato nam je u kakvim uslovima živimo i svesni smo činjenice da su punjači potrošna roba, koja se često kvari - sama od sebe ili našom krivicom - ali moramo vam skrenuti pažnju na to da kupovinom lažnih tj. nesertifikovanih punjača, koji nisu prošli neophodna ispitivanja i možda čak i nemaju sve potrebne dozvole da budu u prodaji, može doći do loših posledica po vaš uređaj ili/i bezbednost vas samih ili osoba u vašoj blizini.

Koliko nas košta punjač ostavljen uvek na utičnici

Zašto isključiti punjač nakon punjenja uređaja?

Prema poslednjim istraživanjima britanskog Chartered Trading Standards Instituta (CTSI), kojim je obuhvaćeno 400 različitih lažnih Apple punjača (ne zavaravajte se što je ovde primer Apple, isto je i sa svim Android, Windows ili drugim telefonima, računarima i gedžetima uopšte), utvrđeno je da kupovinom i korišćenjem lažnih punjača u najvećem broju slučajeva izlažete i uređaj i sebe opasnosti.

Od 400 ispitanih punjača čak 397 je palo na osnovnom testu bezbednosti tokom rada, dok je oko 30 odsto svih punjača sertifikovano kao nebezbedno za korišćenje. Iako studija ne objašnjava šta tačno znači „osnovni test bezbednosti tokom rada“, stručnjaci upozoravaju da su to kratki spojevi, električni šok i druge nedozvoljene manjkavosti, koje utiču na skraćenje životnog veka baterije i potencijalno topljenje mobilnog telefona tj. njegove baterije.

Pogledajte neke od oznaka na originalnim punjačima:

Ovo istraživanje podseća nas da pri kupovini polovnih i neoriginalnih punjača, koje prepoznajemo po vrlo povoljnoj ceni (500 dinara ili čak niža) i lošoj izradi adaptera i kabla, obavezno obratimo pažnju na izgled konektora, pravilnost pinova i oznake na punjaču, koje moraju biti identične originalnim (mnogi proizvođači neoriginalnih punjača ne stavljaju gotovo nikakve oznake na svoje proizvode).

Pa, dobro, kako da punim bezbedno (a punjač preskup)

Ako je vaš punjač prestao da radi ili je u stanju kakvo vidite na našim slikama, onda je rešenje bilo koji neoštećen USB kabl, jer punjenje preko klasičnog USB kabla uvek bolji izbor i bezbedniji, od punjenja telefona ili mobilnog uređaja nekvalitetnim punjačem. Jeste možda i sporije, ali ste sigurni u to da nećete napraviti štetu.

Što se originalnih punjača tiče, istina je da su skupi, kao i svaki drugi komad dodatne opreme, ali u ovom slučaju uvek smo za kupovinu pouzdanog i kvalitetnog dodatka, nego jeftine i nebezbedne alternative.

Šta vi kažete na sve ovo? Kako punite svoj uređaj?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA