Opcija koju Android korisnici moraju da isključe | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opcija koju Android korisnici moraju da isključe

Ako vaš Android uređaj omogućava da isključite ovu opciju - učinite tako!

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Android korisnici su bespotrebno izloženi riziku, kakav je recimo nezatražen prijem SMS poruka, o kojem smo pisali nedavno, zbog dozvola, kojima neke aplikacija upravljaju.

Dve stvari na laptopu koje morate da uradite

Recimo, ako Chrome pregledaču dozvolite da upravlja vašim kontaktima, SMS porukama i pozivima, mogli biste lakše nego inače da se nađete u situaciji da se pretplatite na neki premijum SMS servis koji niste ni želeli, a „iskočio“ vam je putem neke reklame ili „pop up“ prozora.

Današnje reklame i smartfon opcije u mogućnosti su da u pozadini preuzmu previše vaših podataka direktno s telefona, pa i da vam naprave problem, kakav upravo imaju mnogi domaći korisnici s premijum SMS porukama, recimo, ali samo, ako im vi to dozvolite.

Android dobio odličnu iPhone opciju

Google je u poslednjih nekoliko iteracija Android operativnog sistema uveo kontrolu nad aplikacijama i čemu one sve pristupaju.

Ako koristite Marshmallow, Nougat ili Oreo OS uđite u Podešavanja, pa u Aplikacije i najzad u Dozvole aplikacija. U tom meniju dobićete ili listu aplikacija ili opcije telefona kojima aplikacije upravljaju i pristupaju, u okviru kojih će biti lista aplikacija.

Recimo, ako uđete u Chrome aplikaciju i u dozvole koje ona ima, trebalo bi da isključite opcije poput imenik telefona, kontakti, telefon, SMS, senzori tela, mikrofon, kalendar, a OK je da ostavite lokaciju i/ili memoriju, jer Chrome servisi se dosta oslanjaju na njih i pitanje je da li će aplikacija dobro raditi bez odobrenja tih opcija. Zašto bi ste dali Chrome-u da pristupa vašem imeniku, porukama ili telefonu, kad za to nema ama baš nikakve potrebe?! Zato, isključite sve što nije logično da mu Chrome pristupa. Chrome će vas prvi sledeći put kad pokuša da pristupi nekoj od ovih opcija, a onemogućena mu je, pitati da li odobravate pristup, tako da ništa ne možete da izgubite, ako isključite pomenute opcije.

I, rešen je konačno najveći Android problem!

Prođite tako kroz sve aplikacije i isključite u svakoj uglavnom pristup kameri, mikrofonu, SMS porukama, imeniku tj. kontaktima, telefonu i kalendaru, osim ukoliko to nisu krucijalne stvari za rad aplikacije (recimo za kameru telefona nećete isključiti mikrofon, pristup kameri ili lokaciji, kako bi aplikacija mogla da radi normalo).

Kad raspodelite dozvole aplikacijama kako vi želite bićete u mogućnosti da se lakše zaštitite od neželjenih napada preko telefona, svoju privatnost nećete izlagati trećim licima putem aplikacija i lakše ćete imati kontrolu nad sadržajem koji delite sa drugima.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi