Pišite ćirilicom i na mobilnim uređajima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pišite ćirilicom i na mobilnim uređajima

Ne gazite ćirilicu ni na mobilnom telefonu, tabletu, kompjuteru, laptopu…

  Izvor: MONDO portal.

Ako koristite Android ili Windows Phone tj. Windows 10 Mobile i želite da date doprinos očuvanju ćirilice, što je za neke od nas sad i zakonska obaveza, onda pročitajte sledećih nekoliko redova.

Ako imate Android i želite da dodate ćiriličnu tastaturu otvorite Settings, pa Google podmeni. U okviru njega nalazi se opcija Account preferences - upadajte unutra! Prva stavka je Language i u okviru nje bi trebalo da imate podešen Srpski, ali na ćirilici. Ako ga ne vidite, kliknite na Add Another Language i sa liste izaberite srpski jezik sa ćirilicom.

Država kreće u boj za ćirilicu: BIĆE KAŽNJAVANJA!

"Problem" sa srpskom tastaturom je taj što umesto 160 na raspolaganju imate samo 40-ak karaktera, zbog naših slova...

Nakon što ste sve uradili sledeći put kad budete pisali poruku zadržite razmaknicu i odaberite srpsku ćirilicu, umesto latinice ili abecede.

Napominjemo da je ovo moguće na ovaj način podesiti sa Gboard aplikacijom ili starijom verzijom Google Android tastature, a da Samsung, HTC, Sony, Lenovo, Moto, LG, Coolpad, Huawei i drugi proizvođači telefona, ako koristite njihovu tastaturu možda ne nude ćirilicu ili je potrebno podesiti je na neki drugačiji (mada sličan) način. O tome se raspitajte u uputstvu.

Ako koristite Windows 10 Mobile i Windows Phone, ovo smo vam već objasnili - Kako da imate ćirilicu na Windows uređajima - i validno je za SVE Windows uređaje, uključujući mobilne telefone, tablete, laptop računare…

Apple uređaji takođe nude ćiriličnu tastaturu, izvinjavamo se na prethodnoj objavi, a da biste je dobili otiđite u Settings, General, Keyboards, pa opet u Keyboards i na Add New Keyboard. Izaberite Serbian (tu je i Serbian Latin) i imaćete iPhone, iPod ili iPad tastaturu na ćirilici!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi