Nemojte se kačiti na ovu Wi-Fi mrežu! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemojte se kačiti na ovu Wi-Fi mrežu!

Sigurnosni stručnjaci i istraživači dokazali su da su nam omiljene Wi-Fi mreže i najopasnije po sigurnost naših uređaja.

  Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

Javne Wi-Fi mreže bez lozinki, slabe zaštite su najpodložnije napadima različitih vrsta hakera, od onih koji samo traže zabavu do ozbiljnijih, koji traže novac i lične informacije. Javne i mreže u kafićima koje nemaju gotovo nikakvu zaštitu ili imaju deljenu lozinku za sve korisnike (uvek ista, ne generiše se posebnim metodama) posebno su kritične i spadaju u grupu visoko rizičnih, objavio je britanski The Independent, prenoseći istraživanje koje je nedavno obavljeno.

Hakeri u vašoj kuhinji, dnevnoj, spavaćoj sobi...

Kafići i popularne kafeterije, koji obično nude pomenute Wi-Fi veze su najopasniji za pristup internetu, ako se preko te konekcije obavljaju bilo kakve radnje povezane s ličnim podacima. Tu spadaju poseta ili ukucavanje lozinki i korisničkih imena za Facebook, druge društvene mreže, pristup mejlu i najgore od svega bankarskim aplikacijama ili još gore - transakcijama.

Ransomware: Zaključava fajlove, uzima novac

Sigurnosni istraživači, koji su ispitali 500 najpopularnijih tačaka po gradovima SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, ustanovili su da se javne Wi-Fi mreže najčešće koriste u kafeterijama, na aerodromima i u hotelima. „Najveća opasnost, u čak 69 odsto slučajeva, vreba od hakerskog napada poznatog pod nazivom „čovek u sredini“, koji je „spona“ između javne Wi-Fi mreže i korisnika, za koju korisnik i ne zna“, navedeno je u izveštaju kompanije iPass, koji je izrađen nakon višemesečnih istraživanja sigurnosti.

Da li biste prodali privatnost za 10 evra?

Da biste se zaštitili od napada potrebno je da izbegavate mreže koje ne generišu posebne lozinke za svakog od korisnika (obično se dobija na kasi, uz poručen proizvod). Ako se kačite na mreže bez lozinke ili sa istom lozinkom za sve korisnike uzdržavajte se od deljenja ličnih podataka, upisivanja bilo kakvih lozinki i korisničkih imena i pristup društvenim mrežama.

Više o napadu čovek u sredini pisali smo u prethodnoj objavi.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

____________________________________________________________________

MONDO Android aplikacija je opet tu: PREUZMITE JE!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi