Gubi se i pada vam kućni Wi-Fi - uradite ovo! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubi se i pada vam kućni Wi-Fi - uradite ovo!

Jedno malo podešavanje moglo bi da vam reši gotovo sve Wi-Fi probleme.

 Izvor: MONDO portal.
Wi-Fi, WiFi, Vajfaj, Vaj-Faj Izvor: MONDO portal.

Ako živite u gusto naseljenom delu grada, ako svi oko vas koriste Wi-Fi rutere vaša internet veza mogla bi biti spora ili zagušena baš zbog - gužve u Wi-Fi "polju".

Gomila Wi-Fi signala (u našem komšiluku smo registrovali čak 45 Wi-Fi tačaka) onemogućava pravilno funkcionisanje neta, zbog prenatrpanosti. Rešenje je da promenite podešavanje sa veze od 2.4 GHz na 5 GHz (802.11a/n/ac). Drugo rešenje jeste da promenite kanal za Wi-Fi, uglavnom u rasponu od 1 do 12. Na taj način "rasteretićete" Wi-Fi vezu uticaja drugih Wi-Fi veza i omogućiti bolji protok.

Da biste promenili i jedno i drugo u pregledač ukucajte 192.168.1.1 i potražite Wi-Fi podešavanja u okviru kojeg će biti prikazane i pomenute opcije. One su obično pri vrhu liste Wi-Fi podešavanja i menjaju se klikom na trenutno odabranu opciju, nakon čega iz padajućeg menija treba odabrati novi parametar Wi-Fi veze.

Za analizu Wi-Fi okruženja i pregleda aktivnih kanala možete da koristite besplatnu aplikaciju Wi-Fi Analyzer.

MONDO MobIT

Ipak, prilikom promene podešavanja može se desiti da neki uređaji ne mogu da pristupe novoj Wi-Fi mreži, jer ne podržavaju pristup 5 GHz-im mrežama ili ne komuniciraju nakon promene kanala. To možete proveriti u Wi-Fi opcijama u uputstvu telefona (tražite duže uputstvo na netu, ne ono kratko, koje se isporučuje sa uređajem.

Ako vam ove izmene ne poboljšaju Wi-Fi vezu tj. kvalitet interneta, pokušajte sa nekim od OVIH Wi-Fi SAVETA  ili proverite da li vam neko, možda, krade net.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook-u, Twitter-u i Instagram-u.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi