Kako najbrže proveriti pravopis teksta, mejla... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Kako najbrže proveriti pravopis teksta, mejla...

Autor Sandra Živković Izvor mondo.rs
Autor Sandra Živković Izvor mondo.rs

Lako je, zavisi samo od toga kojim jezikom pišete.

mejl, mail Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock


Za gramatiku ćete morati da se snađete samostalno, jer veštačka inteligencija još uvek nije toliko pametna da sama može da sastavi smislene rečenice, makar ne one komplikovanije (Google Translate je idealan primer toga). Ipak, pravopis možete da proverite brzo i lako.

Kad kucate na srpskom jeziku kopirajte tekst, mejla recimo, i ubacite ga u nov Word dokument. Čak i ne mora biti Word, možda koristite neki drugi besplatan tekst procesor, koji ima instaliranu podršku za srpski jezik - može i tako! Ako je opcija Automatske provere pravopisa isključena - uključite je, ali za srpski jezik i Word će podvući izlomljenom crvenom linijom reč koja nije pravilno napisana. Ukoliko neka jeste, a podvučena je, idite na komandu za ignorisanje (desni klik) ili je dodajte u Rečnik (isto desnim klikom na reč).

Da biste aktivirali Word proveru pravopisa, koja je različita za drugačije verzije Word-a, tražite "SpellingandGrammar" opciju ili "Proofing" opciju u novijim verzijama programa. Takođe, obavite podešavanja i u okviru "LanguagePreferences" opciji, koja je odmah uz SpellingandGrammar" i "Proofing".

Ako kucate na engleskom, španskom, nemačkom ili nekom popularnijem jeziku pogrešno napisane reči najlakše ćete proveriti u GMail "Checkspelling" opciji. Kopirajte ukucan tekst, ubacite ga u GMail i putem komande dole desno, u prozoru u kojem pišete novi mejl, odaberite "Checkspelling". GMail će žutom podvući nepravilne reči, a prelaskom miša preko njih dobićete mogućnosti za koje GMail pretpostavlja da su pravilne.

Kako vi kontrolišete svoj pravopis?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi