Kako da vratite izbrisane podatke s mobilnog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da vratite izbrisane podatke s mobilnog

Nije lako i verovatno će vam biti potrebna pomoć stručnjaka, ali rešenje postoji. Prvo pročitajte šta ne smete nikako da radite!

  Izvor: Promo/MONDO portal.

Počećemo ovaj tekst upozorenjem da, bez obzira na to štovećina korisnika misli suprotno, fabričkim resetovanjem telefona ne mogu se obrisati svi korisnički podaci s Android telefona! Vraćanjem pametnog telefona na fabrička podešavnja, odnosno aktiviranjem funkcije “Factory Reset“ ne brišu se podaci trajno i moguće ih je vratiti, uverili su nas stručnjaci za spašavanje podataka iz laboratorije “Datasolutions“ i time definitivno razjasnili sve nedomuice oko toga.

To saznanje može biti korisno u slučaju da iz bilo kog razloga moramo na telefonu da uradimo “Factory Reset“ pa želimo da vratimo svoje obrisane podatke (kontakte, SMS poruke, mejlove, dokumenta, fotke, snimke, muziku i druge).

Spasavanje podataka sa mobilnih uređaja je proces za koji je pored tehnologije i znanja, potrebno iskustvo. Sam postupak je složeniji i dugotrajniji u odnosu na iste kvarove na drugim tipovima medija (hard diskovi, memorijske kartice, USB diskovi). Ipak, dobro je početi uz saznanje da tip operativnog sistema koji se nalazi na pametnom telefonu ili tabletu ne predstavlja ograničenje, tako da pored standardnih Android, iOS i Windows operativnih sistema, spašavanje podataka moguće je i sa starijih uređaja, sa svojim specifičnim operativnim sistemima.

Postoje dve vrste oštećenja podataka na mobilnim uređajima, mehanička i logička. U slučaju logičkih oštećenja, kao što je fabričko resetovanje telefona (“Factory Reset“), da bi spasavanje podataka bilo uspešno ili zadovoljavajuće, potrebno je da se telefon više ne koristi. Razlog za to je isti kao i kod hard diskova - kada obrišete podatke s nekog uređaja, svako korišćenje tog uređaja može da prepiše obrisani sadržaj i onemogući vraćanje izbrisanih podataka. Većina korisnika misli da se ne može prepisati obrisano sve dok ne snimi nove slike, video snimke, dokumenta i druge fajlove. Nažalost, to je netačno! Sam rad uređaja upisuje privremene podatke u memoriju telefona, datoteke sa pozivima i porukama, otvaranje Facebook naloga, surfovanje Internetom, itd. Dakle, nemojte koristi uređaj nakon brisanja podataka ukoliko su vam ti podaci zaista važni i želite da ih vratite.

Isključite telefon i ne koristite ga dok ne vratite podatke.

Da bi uopšte bilo moguće započeti spasavanje podataka na većini novijih uređaja, neophodno je da uređaj bude "rutovan" odnosno da se omogući administratorski pristup tom uređaju (telefonu, tabletu). Za to je potrebno izmeniti deo internog koda telefona, a za korisnika to konkretno znači da uređaj time gubi garanciju, što naravno morate imati u vidu, naročito ako su u pitanju noviji telefoni.

Zatim se obezbeđuje pristup internoj memoriji telefona i vrši se kloniranje svih fizičkih sektora. Nakon toga se vrši analiza datog klona, rekonstruiše se operativni sistem, koji je korišćen, i izvlače se podaci.

Više informacija o akciji vraćanja izbrisanih podataka na mobilnim uređajima i cene potražitena LINKU. Komentare i pitanja ubacite ispod ili na Facebooku!

A šta ako...
Šta ako stvarno želimo da trajno obrišemo sve podatke na telefonu kog smo privremeno koristili ili na telefonu koji želimo da poklonimo ili prodamo? Trajno brisanje podataka jeste moguće, ali se to ne radi aktiviranjem “Factory Reset“ funkcije, već na potpuno drugačiji način i ta procedura je vrlo komplikovana. O tome ćemo piisati neki drugi put!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi