Kako da ti Chrome i Firefox rade bolje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da ti Chrome i Firefox rade bolje

Obogati Chrome ili Firefox pregledač ekstenzijama i pretraživanje i surfovanje vebom biće ti prijatnije i bezbednije. Isprobaj ove dodatke već danas.

 Izvor: www.pashutaphotography.com (korišćeno s dozvolom).

Sigurno znaš da u Chrome i Firefox pregledač možeš da uključiš različite ekstenzije koji će ti pomoći da ti pregledači budu bolji, a poseta internetu prijatnija. Evo nekih ekstenzija, koje smo pronašli na stranicama Chroma i Firefoxa, koje vredi instalirati.

Više detalja o svakom dato je u linkovima iz naslova svake ekstenzije.

Blokiranje reklama
Jednostavan alat, koji će računar u potpunosti opremiti za blokiranje svih neželjenih reklama zove se Adblock Plus, besplatan je, dostupan odmah i za gotovo svaki intenet pretraživač, uključujući Android. Instalira se u samo dva klika, a korisnik kroz vrlo jednostavan meni podešava željeni način blokiranja reklama. Možeš se otarasiti banera, pop up (iskačućih) prozora, animiranih, Flash i video reklama, poput onih na Facebooku i YouTube sajtu.

Tekstovi pesama na YouTube sajtu
Najveća onlajn musiXmatch baza tekstova pesama (engleskog govornog područja) napravila je programčić koji omogućava da se preko "Captions" opcije u YouTube muzičkom videu prikaže tekst pesme, i to u realnom vremenu. Potrebno je da YouTube sajtu pristupiš iz Chrome pretraživača i da instaliraš musiXmatch dodatak. Instalacija protiče brzo, nema potrebe za ponovnim pokretanjem Chroma nakon instalacije, a musiXmatch ne zahteva neke posebne dozvole, osim one za pristup YouTube video snimcima koje gledaš i tabovima u kojima su YouTube linkovi otvoreni.

Ko vas je obrisao s liste Facebook prijatelja
Dakle, ako koristiš Firefox ili Chrome "Unfriend Notify for Facebook" ekstenzija (dodatak za pregledač) omogućava ti da vidiš ko te više ne prati na toj društvenoj mreži. Onog trenutka kada neko klikne na "Unfriend" ispod tvoje slike ti ćeš to znati, i to bez znanja tog koji te je skinuo sa liste prijatelja. Instaliraj dodatak za Firefox ili Chrome, otiđi u listu prijatelja (Friends ikonica u gornjem desnom uglu kod Pretrage ili preko "Friends" taba - vidi sliku), i tamo ćeš naći novu opciju "Lost Friends", u okviru koje ćeš videti slike i imena "prijatelja" koji su te"otkačili" sa Facebooka! Eto, i to su ti baš "neki" prijatelji...

Kako od Chroma napraviti YouTube muzički plejer i plejlistu
Ako korisite koristiš Chrome internet pregledač i slušaš muziku preko YouTube sajta, onda je ova ekstenzija idealna za tebe! Preuzmi odmah Streamus i instaliraj ga u kolekciju Chrome ekstenzija. Streamus se integriše u gornji desni ugao Chrome pregledača i odatle mu možeš pristupiti kada god poželiš iz bilo kog sajta i menija Chroma.

VideoStreamus

Ne dangubi na netu
Predloga je puno, a Firefox ekstenzija nazvana "You Should Probably" daće ti praktične savete u pravo vreme kako da se "skineš" sa interneta. Ekstenzija ne blokira sajtove, za razliku od nekih popularnih, poznatijih Firefox ili Chrome dodataka, ali jasno prikazuje predloge šta bi sve korisno mogli korisnici da urade, umesto što dangube na tim sajtovima. Za nekoga je to Fejs, za nekog Twitter, a opet, za nekog je to Torrent sajt ili neki sasvim deseti. Odaberi sajtove na kojima želiš da se prikaže obaveštenje i način na koji želiš da obaveštenje bude prikazano, pa ćeš sledeći put, možda i poslušati pomenutu ekstenziju.

Ko prati tvoje aktivnosti na internetu i zašto
Lightbeam for Firefox je besplatna ekstenzija za Firefox pregledač veba i kroz vizuelizovani, slikovit način pokazuje korisniku ko prati njegove podatke na nekom sajtu i koji podaci treća lica interesuju. Iako se, uglavnom, radi o kompanijama koje se bave oglašavanjem i o brendovima u potrazi za ciljanom kategorijom konzumenata, lepo je znati ko to vršlja po našim podacima i koji od podataka koje šaljemo "od sebe, u svet" su im zanimljivi. Tri opcije: Graph, Clock i List pokazaće ko, u koje vreme i šta od podataka je pogledao dok je korisnik bio na nekom od sajtova. Sve to na lepo organizovan način možeš da pratiš upravo preko Lightbeam dodatka.

Koje ekstenzije vi koristite recite nam u komentarima ili na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi