Ne držite laptop uvek na punjaču, ubićete bateriju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne držite laptop uvek na punjaču, ubićete bateriju

Ukoliko želite da vam baterija laptop računara duže traje treba da vodite računa o tome da ona ne bude uvek uključena u struju!

 Izvor: Promo.

U momentu kada baterija tokom punjenja stigne do 100 odsto napunjenosti treba isključiti punjač laptopa iz struje. Zapravo, to bi trebalo uraditi čak i pre nego što se baterija napuni do kraja.

Prema informacijama "WIRED" magazina bateriju bi trebalo puniti do 80 odsto kapaciteta, a to je u taskbaru lako pratiti, i puštati je da se isprazni do 40 odsto snage, pa ponoviti punjenje. Ponavljanje ovakvog načina punjenja i pražnjenja će prema izvoru magazina produžiti trajanje baterije za do čak četiri puta!

Prema informacijama "Battery University" kompanije, koja se bavi istraživanjima u vezi sa baterijama, ćelijski tehnologijama i njihovom prodajom, laptop računari koji koriste pomenuti sistem punjenja i pražnjenja imaće između 1.000 i 2.000 ciklusa punjenja, dok će punjenje do 100 odsto i konstantno držanje baterije na punjaču omogućiti od 300 do 500 ciklusa punjenja.

Iako su baterije laptopa same po sebi napravljene da sa svakim punjenjem gube snagu i svoju upotrebljivost, "stres" koji one doživljavaju tokom svakog punjenja, kao i toplota, dodatno skraćuju njihov radni vek. Stres i toplota su češći, ako baterija laptopa non-stop stoji priključena na strujni izvor, čak i onda kada je napunjena u potpunosti.

Jednostavni saveti za održavanje baterije što boljom su dakle, da je ne punite non-stop, da je praznite na opisani način, ali i da laptop punite dok je displej podignut i da računar ne držite u krilu ili na nekom drugom mestu, koje će bateriju i ventilatore delimično ili u potpunosti prekriti.

Prema rečima "WIRED" magazina sve ovo je mnogo lakše reći, nego učiniti, ali ovi saveti sigurno će vam pomoći da sprečite preveremeno "odsluženje" baterije, a i uštedeće vam novac.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi